Niš dobio prodavnicu stripova

Prva specijalizovana prodavnica za prodaju stripova u Nišu jedina je te vrste južno od Beograda i jedna od retkih u Srbiji. Osim kupovine stripova, za poklonike devete umetnosti biće organizovane promocije i tribine.

Poznati strip junaci Zagor, Dilan Dog, Alan Ford ili Mister No od sada su dostupniji Nišlijama. U prvoj niškoj striparnici Južni Darkvud zastupljena su izdanja skoro svih škola devete umetnosti, italijanske, francusko - belgijske ili američke.

"Naša je namera da strip vratimo kod mlađih generacija, da izazovemo njihovo interesovanje, jer je Srbija imala veliku čitalačku kulturu, kada je o stripu reč i to sigurno nije zaboravljeno", kaže Zlatibor Stanković, vlasnik striparnice.

Kolekcionar Marjan Milanov kaže da skoro celog života sakuplja stripove. Interesuju ga kolekcionarska izdanja sa tvrdim koricima, posebno junak Dilan Dog iz Bonelijevih izdanja.

"Ja čitam stripove od kad sam praktično naučio da čitam, jer sam iz one generacije koja je odrastala na stripovima. Stripove aktivno sakupljam desetak godina i drago mi je što postoji ovakve mesto, jer neke junake prvi put vidim ovde", kaže Marjan Milanov.

Pored ljubitelja stripa, kolekcionara, česti posetioci su i najpoznatiji niški crtači stripova.

"Često dođem ovde i uglavnom preferiram hrvatske izdavače, jer su oni počeli da objavljuju veoma značajne serijale iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, ali i neke novije i to su izdanja koja su veoma bitna za strip umetnost", kaže Toni Radev, strip crtač.

Uskoro će se ovde naći i manga stripovi japanskih autora, koji najviše interesuju mlade. Plan je da se ovaj prostor iskoristi za promocije, tribine i razgovore strip entuzijasta.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236-588

broj komentara 0 pošalji komentar