Olimp u ravnici veran mladim pesnicima

U Vrbasu je počeo 45. festival poezije mladih koji traje do subote. Festival koji je nadživeo državu čije je ime nosio, ove godine otvorili su pobednici ranijih festivala kojima je posvećen jedan od desetak festivalskih programa.

Prvi od desetak programa Festivala poezije mladih posvećen je dosadašnjim pobednicima tradicionalne, jedne od najdugovečnijih pesničkih manifestacija u Srbiji.

Pravo je čudo da nešto što je zasnovano na krhkoj i tananoj pesničkoj reči traje toliko dugo, rekao je Branislav Zubović, sekretar Fakulteta poezije mladih: "Posebno ako se uzme u obzir šta je sve nestalo za četrdeset pet godina, pa i država u kojoj je festival nastao, a čije je ime donedavno nosio."

Radomir Mićunović, pobednik je prvog Festivala poezije mladih. Teško da prođe ijedan maj od 1969. godine, a da ovaj pesnik ne poseti Vrbas i priseti se starih dana.

"Rekao sam za Vrbas da je grad na pesnikovoj ruci, a to je ostao i danas. Ja sam ga tako upamtio" rekao je Mićunović. "To potvrđuje i naše današnje druženje."

Pokroviteljstvo kulturnih zbivanja pre tranzicije i privatizacije bilo je podrazumevano. Sada se svelo na skromne izdatke iz lokalne kase.

"Uprkos krizi u kojoj se nalazi naša zemlja, pa tako i naša opština, i svim nedaćama koje su se dogodile", rekla je Jelena Zbućnović, članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje i kulturu, "lokalna samouprava podržava Noć muzeja, kulturno-umetničke manifestacije i festivale kao što je ovaj."

Upravo po festivalu poezije mladih, Vrbas je dobio i naziv Olimp u ravnici. Svojevremeno su, baš u ovom periodu godine, Vrbas posećivali Desanka Maksimović, Vasko Popa, Oskar Davičo, Brana Petrović, Miroslav Antić i mnogi drugi pesnici savremene srpske književnosti.

broj komentara 0 pošalji komentar