Belo blato - selo sa mnogo imena

Jedinstveni spoj nacija, jezika i kultura karakteristični su za banatsko selo Belo blato. Tu žive pripadnici 11 nacija. U selu su u slozi katolici, evangelisti, baptisti, pravoslavci, muslimani, protestanti. Brak koji nije mešovit prava je retkost, a meštani različitosti doživljavaju kao veliku prednost.

Jedna od zanimljivijih turističkih destinacija u Srbiji moglo bi biti i banatsko selo Belo blato. U njemu je evangelistička crkva iz doba secesije, tu su etno kuća, salaši,blizu je carska bara, a pre svega selo, Belo blato je jedinstveni spoj nacija, jezika i kultura.

Tu žive pripadnici 11 nacija. Brak koji nije mešovit prava je retkost, a meštani različitosti doživljavaju kao veliku prednost.

Lizika, Bijele Blato, Leznait, Nođeržibetlok, Elizenhajm, Belo Blato - selo sa mnogo imena, osnovali su Nemci pre 150 godina. Sada u njemu žive Slovaci, Mađari, Srbi, Bugari, Rumuni, Romi, Hrvati, Albanci... Ipak, svako svakog razume, jer retko ko govori samo maternji jezik.

Zoltan Barna iz mesta Belo Blato je po nacionalnosti Mađar, a njegova supruga je Slovakinja.

"Sa suprugom pričam srpski, sa decom ja pričam mađarski, a ona slovački. Deca se takođe nama obraćaju svako na svom, da kažem, na mom maternjem jeziku i od rođenja su načili sva tri jezika", priča Zoltan.

U ulici Maršala Tita - osnovna škola "Bratstvo jedinstvo" i nastava na više jezika.

"Mi se na našim manifestacijama predstavljamo na sedam jezika, dodajući romski jezik i jezik pijeteta-nemački, imamo i italijanski jezik, to je jezik univerzalne ekonomske komunikacije, zbog velikog broja poseta iz Italije", objašnjava direktor OŠ "Bratstvo jedinstvo" Milan Nedeljkov.

Etno-kuća napravljena da najmlađim meštanima predstavi način života njihovih predaka, privlači i strane turiste.

Milena Goda iz "Etnokuće" u Belom Blatu kaže da su eksponati koji se nalaze u toj etno kući uglavnom nekada stajali u kućama Beloblaćana.

"Ne možemo da kažemo da su bili u mađarskoj, slovačkoj ili bugarskoj kući, upravo iz razloga što su skoro svi brakovi mešoviti, vrlo malo je brakova čisto etničkih mi se time ponosimo", ističe Milena Goda.

U selu su u slozi katolici, evangelisti, baptisti, pravoslavci, muslimani, protestanti.

Stojan Kalapiš iz Katoličke crkve u Belom Blatu kaže da svako poštuje svoju veru, svako ide u svoju crkvu na molitvu.

"Kada se slave praznici i kad su mešoviti brakovi u pitanju, na primer između Mađara i Slovakinje, oni praznuju sve te praznike i slovačke i mađarske", objašnjava Kalapiš.

Pored evangelističke i katoličke crkve, u Belom Blatu se očekuje početak gradnje i pravoslavnog hrama.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 31. jan 2014, 10:22) - Aleksa [neregistrovani]

komentar

Zbog, prirode, ljudi, pozitivne atmosvere u selu i svega ostalog dobrog koje krasi jedno selo Belo blato je pravi biser.Volim Belo blato mozda ima slicni mesta ali meni je Belo blato najdraze

(subota, 23. mar 2013, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

Multikulturalnost

Ima još dosta ovakvih mesta po Vojvodini koja je generalno primer multietničnosti i multikulutalnosti, jedinstven u Evropi. To treba negovati i podsticati, a ne izveštavati samo o nasilju i incidentima, pogotovo ne treba naglašavati etničku dimenziju, kada ona veze s tim nema. Inače u Vojvodini je u službenoj upotrebi 6 jezika.

(subota, 23. mar 2013, 12:37) - Милош [neregistrovani]

Фантастично

Ово је јако леп пример и веома ми је драго да овако нешто постоји. Пре свега је огромна предност за децу да без муке, једноставно одрастајући, науче толико језика. Одлична прича и желим им да ово село остане овако мешовито као што јесте.