Taksa na nerad

Nekoliko hotela i ugostiteljskih objekata u užem centru Leskovca posle privatizacije prestali su da rade. Jedini način da njihove vlasnike lokalna vlast natera da ih koriste i vrate prvobitnoj nameni mogla bi da bude odluka o višestruko uvećanim lokalnim komunalnim taksama.

Nekada simboli Leskovca, nekoliko hotela i ugostiteljskih objekata u užem gradskom jezgru, posle privatizacije prestali su da rade. Izgleda da je jedini način da njihove vlasnike lokalna vlast natera da ih koriste i vrate prvobitnoj nameni mogla da bude odluka o višestruko uvećanim lokalnim komunalnim taksama. Slične mere tamo gde su već zaživele daju dobre efekte.

Umesto otvoreno i dobrodošli, vrata hotela "Dubočica" prekrivena su umrlicama i obaveštenjima o događanjima u gradu. I tako je već skoro deceniju. Simbol vremena kada je Leskovac bio najveći centar tekstilne industrije na Balkanu, spomenik kulture, danas je ruglo grada. Takav luksuz Leskovac više sebi ne može da dozvoli.

Načelnik Gradske uprave za urbanizam i stambeno komunalne poslove Žikica Stojanović kaže da je Gradsko veće jednoglasno je donelo odluku o promeni cena za korišćenje gradsko-građevinskog zemljišta u strogom centru.

"Time bi se višestruko povećala cena za korišćenje tog građevinskog zemljišta za objekte koji su napušteni i koji ne obavljaju delatnost", kaže Stojanović.

Ovakvu meru građani podržavaju jer su "Dubočica", hotel "Beograd", restorani u svetu prepoznatljive leskovačke kuhinje, zgrada Sajma za njih je mnogo više od građevina.

Sa vlasnicima tih objekata, kažu u gradskoj kući, nije bilo moguće uspostaviti bilo kakav kontakt, godine iza nas potvđuju da im očigledno do sada nije bila namera privođenje nameni. U ovom trenutku višestruko uvećanje takse nameće se kao jedino rešenje.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da se povećanjem taksi pozivaju oni koji su privatizovali firme poput "Balkana" da se vrate i privedu ih nameni, a da će im grad sve potrebne dozvole obezbediti u roku od 100 dana.

Slične mere već su zaživele u Novoj Varoši u kojoj su takse za građevinsko zemljište uvećane stotinu puta, ne bi li se vlasnici privatizovanih fabrika podstakli da uposle sada prazne proizvodne pogone.

Predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović očekuje da krajem marta bude uplaćena prva rata, jer se takse plaćaju kvartalno.

"Ukoliko ne budu ispunili svoju uplatu Nova Varoš će primeniti sve što je u njenoj ingerenciji, pa ako treba biće i prinudne naplate", rekao je Paunović.

Nova mera u Leskovcu stupa na snagu narednog meseca. Još se ne zna koliko će se na ovaj način sliti novca u gradsku kasu. Sigurno je da će sve biti usmereno na uređenje užeg gradskog jezgra.

Ali suština je da je ovo još jedna mera usmerena ka smanjenju nezaposlenosti, kao i odluka da čak 3.800 privrednih subjekata u Leskovcu bude oslobođeno firmarine, kako bi im se olakšalo poslovanje, čime se grad odrekao 25 miliona dinara.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 26. feb 2013, 19:31)
anonymous [neregistrovani]

Naravno

da je to novi nacin da skidaju gradzanima golu kozu do koske jer im nemaju vise sta drugo oduzeti .

(utorak, 26. feb 2013, 14:26)
Miki [neregistrovani]

samo novi nameti

Kriza je sve veca a posla u radnjama u Leskovcu je sve manje.Niko nije lud da zatvori lokal u centru grada ako taj lokal doprinosi.Kako ce neko ko "propadne" sa svojim malim biznisom,a lokal ne moze nikom da izda,placati te astronomske takse?Jer ljudi sve manje smeju da ulaze u rizik i otvaraju bilo koju vrstu delatnosti u tim lokalima zato sto brzo uvide da nema posla,a kinezi nas polako potiskuju jer su privilegovni.

(utorak, 26. feb 2013, 14:26)
anonymous [neregistrovani]

Tako je

Tako je, po neradu treba udariti svim sredstvima. Em imas, em neces da radis , pri tome mislim na sve nekretnine koje vlasnici ne koriste. A svi umeju da kukaju kako im je tesko i da smatraju vlast odgovornom.

(utorak, 26. feb 2013, 11:39)
Pera [neregistrovani]

.

Ovo je dobra ideja. Na taj nacin naterati i one koji su pokupovali zemljiste ili neke druge nekretnine. I neradom prave vestacku nestasicu prostora i na taj nacin dizu cenu nekretnina.

(utorak, 26. feb 2013, 11:03)
MilošBG [neregistrovani]

100 puta?!

Sramota je ako neko može da podigne 100 puta neku taksu. Ako su prekšili ugovor o privatizaciji, neka im bude oduzeto. Ovako to znači da i na moj stan može da poraste taksa 100 puta, jer nekome trebaju pare. Na šta to liči? Iskreno se nadam da je ovo neustavno.

(utorak, 26. feb 2013, 10:09)
anonymous [neregistrovani]

Zalosno

svi ocemo da nam bude bolje a moras terati nekoga na silu da radi .