Old tajmer na šinama

Na železničkoj pruzi Šabac-Ruma jedini voz koji saobraća je šinobus star više od pet decenija. Penziju će, kako kažu, dočekati tek kada stigne najavljena nova ruska kompozicija.

Kada je polovinom prošlog veka stigao iz Nemačke šinobus je bio čudo tehnike i ekonomično luksuzno prevozno sredstvo. Za železničku seriju 812 na relaciji Šabac-Ruma regrutovani  su tada samo najbolji.

"Bila je čast da budeš na njemu i ljudi su se birali", priča mašinovođa Zlatko Keserović.

Za Kalimera ili Ćiru, kako ga danas svi zovu, vreme kao da je stalo. Za pola veka jedino što je promenjeno je tapacirung na sedištima i umesto kanapa metalni držač za prtljag.

Putnici kažu da im je koristan i da još posluži ponekom, kao i da u njega treba uložiti malo.

Popravke i sređivanje skuplje su od samog šinobusa. Za svakodnevnih 400 kilometara prugom, rezervni delovi najveći su problem.

"Često se na strugu pravi i po narudžbini, tako da to potraje nekoliko dana, šinobus stoji i čeka, a putnici ne idu", kaže Dejana Savić, šef železničke stanice u Šapcu.

Između Šapca i Rume preko železničkog mosta na Savi dnevno se preveze oko 300 putnika.  Kad nema Ćire nema ni zamene na šest redovnih linija.

Putnici uglavnom ujutru provere, pre nego što krenu na stanicu, da li tog dana ide, jer im se, kako kažu, mnogo puta dešavalo da se vrate kući.

Uz old tajmera na šinama Zlatko Keserović je skoro tri decenije.

"Odrastali smo sa njim, sazrevali, prolazili kroz ljudske sudbine i slušali druge sudbine. Vežu me lepe uspomene za njega, bliži je kontak sa ljudima i jednostavno to vozilo ima nekako svoju dušu", priča mašinovođa Zlatko.

Menjali su se, kažu na železnici, Ćirini milioni pređenih kilometara, ali ne i standardnih 35 minuta od Šapca do Rume. Svoj krug odvozaće starina tek kad stigne nova kompozicija iz Rusije.

Prepoznatljiv pisak penzionera od proleća čuće se samo ako zatreba kolegijalna zamena na pruzi.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 04. apr 2013, 22:30) - бака.штрумпф [neregistrovani]

железница је у шапцу умрла

и то давних дана. може се писати да овај шинобус иде, али ни мени нити било коме кога ја познајем није познато да он саобраћа. на жалост. било би лепо да смо железничким саобраћајем повезани са остатком земље, кад баш са светом нисмо.

(sreda, 13. feb 2013, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

ćira

nekada davno,oko 1966.,šinobusom od Čačka do Užica,pa onda na pravog ĆIRU (na ugalj,a tunela nebrojeno,vrata i prozori propuštaju dim))do Foče(preko Višegrada i Goražda),sve uz Lim i Drinu-lepota u Boga.
Šarganska osmica je deo te pruge.Biće vrlo lepo ako se Šarganska osmica produži do Višegrada kao što govore.To je atrakcija.

(sreda, 13. feb 2013, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

eh

Nekada, kada je putnički saobraćaj bio i u Malom Zvorniku, retkost je bilo videti klasičnu kompozicju kod nas. Samo je šinobus dolazio 4 pua dnevno, pa 3 puta, pa dva, pa jednom, a sada se samo kamen prevozi tom prugom...

(sreda, 13. feb 2013, 13:11) - jovan [neregistrovani]

sinobus

Eh,koliko li sam kilometara ja presao tim cudom tehnike.Jedne snezne zime sam doziveo guranje sinobusa da bi krenuo iz mesta, mislim da su bili Nikinci. Pa kada to ispricam mojim mladjima, oni mi se smeju.

(sreda, 13. feb 2013, 13:07) - anonymous [neregistrovani]

Mornar

ima ga i na relaciji kikinda subotica,

(sreda, 13. feb 2013, 12:51) - Toma-king [neregistrovani]

Sinobus

Vozio sam se skoro sinobusom do Panceva. Mogu reci da je udobniji i sredjeniji od elektricnih vozova na toj relaciji.

(sreda, 13. feb 2013, 12:22) - Vladimir [neregistrovani]

---

Vozio sam se pre desetak godina u ovom sinobusu , super dozivljaj.