Veliko interesovanje stočara za subvencije

Rok za podnošenje zahteva za dobijanje subvencija u stočarstvu ističe danas. Uredbom Vlade udvostručen je iznos po grlu za tov junadi i svinja. U valjevskoj Poljoprivrednoj stručnoj i Savetodavnoj službi u poslednjih nekoliko dana za podsticajna sredstva prijavljivalo se i po stotinu stočara dnevno.

Aleksandar Nenadović iz ubskog sela Crvena Jabuka mali je stočar, kojem je novac za podsticaj proizvodnje od velike koristi.

"Može da se kupi hrana, pošto je hrana skupa. Imam pet komada bikova, gajim i kravu i junicu", kaže Aleksandar Nenadović iz Crvene Jabuke.

Subvencije za tov junadi iz protekle godine uredbom Vlade, donete u septembru, povećane su sa 5.000 na 10.000 dinara po grlu. S obzirom na to da je 31. januar krajnji rok za podnošenje zahteva u Poljoprivrednoj stručnoj i Savetodavnokj službi u Valjevu, u poslednjih nekoliko dana interesovanje poljoprivrednika iz čitavog Kolubarskog okruga je veliko.

Milić Bušić iz Ivanovaca kod Ljiga kaže da je interesovanje pogotovo ove godine veliko.

"I ovako su nam niske cene, što se kaže, hrana skupa. Ako nema neke subvencije, stvarno ne možemo da opstanemo, seljak ne može da opstane", kaže Rajko Danojlić iz Ivanovaca kod Ljiga.

Stočari koji su već dobili subvencije za tov junadi ili svinja do 31. januara praktično mogu da podnesu zahteve za isplatu razlike.

Svetlana Jerinić, savetodavac za ratarstvo Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Valjevo kaže da je prethodnih sedam dana i preko sto poljoprivrednih proizvođača dnevno dolazilo u Službu kako bi podneli zahtev.

"Pravo na ostvarivanje prava korišćenja sredstava imaju sva porodična gazdinstva koja su registrovana u Upravi za trezor kao komercijalna gazdinstva i koja imaju aktivan status, znači da su na vreme obavili obnovu registracije", kaže ona.

Podsticajna sredstva za tov junadi udvostručena su bi stočari tovljenike predavali klanicama i da bi se na taj način smanjio uvoz mesa.

broj komentara 0 pošalji komentar