Srbija pod snegom, drama na putevima

Snežni nanosi blokirali više važnih saobraćajnica u Vojvodini. Vanredna situacija proglašena u Zrenjaninu, opštinama Sečanj, Žitište i Nova Crnja. Problemi zbog snega i u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Premijer Ivica Dačić naložio preduzimanje svih neophodnih mera da bi se pomoglo građanima. Ministarstvo saobraćaja donelo odluku da se prilikom snežnih padavina obustavni teretni saobraćaj na našim putevima.

00.06 - Direktor policije Milorad Veljović rekao je za RTS da je policija dobila nalog da bude na raspolaganju narodu u nevolji, pre svega u udaljenim mestima od grada i planinskim krajevima. Gde policija može da pruži pomoć, to će učiniti, rekao Veljović.

21.51 - Sutra nema nastave u srednjoj školi "22. oktobar" u Žablju, odlučili Opštinski štab za vanredne situacije i Nastavno veće te škole.

19.56 - Završena sednica Beogradskog štaba za vanredne situacije. Gradonačelnik Dragan Đilas zatražio od kontrolora u vozilima GSP-a da u narednim danima ne budu oštri prema putnicima bez Bus Plus karata.

19.32 - Na auto-putu kod sela Feketić, u opštini Mali Iđoš, kilometarske kolone. Saobraćaj se pušta naizmenično, a čeka se oko sat i 45 minuta, javlja reporter RTS-a sa lica mesta.

18.45 - Vojska Srbije tenkom izvukla prevrnutu cisternu kod Feketića, koja je blokirala saobraćaj na tom delu puta. Ljudstvo i mehanizacija vojske do sada iz snežnih nanosa izbavili više od 10 autobusa i kamiona.

17.50 - Sutra neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama u Zrenjaninu, odlučio gradski Štab za vanredne situacije. Predškolska ustanova će raditi redovno.  

15.06 - Vojska uz pomoć teške mehanizacije uspela da ukloni šleper koji se preprečio na auto-putu Subotica – Beograd u blizini Bačke Topole.

14.45 - Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio hitno angažovanje jedinica Vojske Srbije, ljudstva i mehanizacije.

13.35 - Doneta odluka da se prilikom snežnih padavina obustavni teretni saobraćaj, saopštilo Ministarstvo saobraćaja. 

13.05 - "Lastin" autobus koji je više od 20 sati bio blokiran kod Malog Iđoša izvučen iz snežnog nanosa uz pomoć teške mehanizacije Vojske Srbije.

12.30 - Devojčica rođena u kamionu kraj puta, nedaleko od mesta Čestereg kod Zrenjanina. I majka i beba su dobro, javlja Radio-televizija Vojvodine. 

12.10 - Zbog obilnih snežnih padavina uvedena vanredna situacija u Gradu Zrenjaninu, opštinama Sečanj i Žitište.

11.34 - Gradske vlasti i policija Novog Sad uputili autobuse i kombije da pomognu evakuaciju putnika koji su "zaglavljeni" na auto-putu kod Bačke Topole. 

11.00 - Premijer Ivica Dačić naložio preduzimanje neophodnih mera i angažovanje mehanizacije i ljudstva za pomoć građanima.

10.44 - Zavejano deset sela pranjanskog kraja na Suvoboru, a vozila ne mogu da dođu ni iz smera Čačka niti Gornjeg Milanovca, javlja Beta

Sneg koji je padao više od 30 sati, izazvao je brojne probleme u Vojvodini, u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Zbog snežnih nanosa, saobraćaj na mnogim putevima je u prekidu. Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić naložio je preduzimanje neophodnih mera i angažovanje mehanizacije i ljudstva za pomoć građanima. Vlada Vojvodine zakazala je hitnu sednicu, dok je Pokrajinski štab za vanredne situacije u neprekidnom zasedanju. Vanredna situacija proglašena je u Zrenjaninu, Sečnju, Žitištu i Novoj Crnji.

Nevreme u Srbiji je odnelo dva života. Iz zavejanih vozila, pripadnici Sektora za vanredne situacije i policijskih uprava od sinoć evakuisali više od 883 građana, među kojima je više od 40 dece. MUP Srbije poziva građane da ne kreću na put bez preke potrebe, a u slučaju da su zavejani u vozilima da zatraže pomoć na brojeve telefona 193 i 1985.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da se nastavlja aktivno dežurstvo vatrogasaca, spasilaca i policije, kao i da će, ako treba, neprohodnim putevima ići će i pešaka.

Marić je konstatovao da nas svake godine iznova ovakve situacije iznenade i rekao da će to biti tema sutrašnje sednice Pokrajinskog štaba za vanredne situacije. Marić je najavio da će verovatno biti održan i sastanak Republičkog štaba za vanredne situacije.

Autobus "Laste" koji je 20 sati bio blokiran na magistralnom putu Bačka Topola – Novi Sad, kod Malog Iđoša, izvučen je iz snežnih nanosa zahvaljujući teškoj mehanizaciji Vojske Srbije. Odblokiran je i saobraćaj kod petlje Feketić, na auto-putu Subotica – Novi Sad, gde je zastoj trajao više od 17 sati zbog kamiona šlepera koji je proklizao i preprečio putni pravac prema Novom Sadu.

Međutim, saobraćaj se odvija veoma sporo, policija i dalje preusmerava saobraćaj na stari put Bačka Topola – Novi Sad, pa je kolona automobila i kamiona duga nekoliko kilometara.

Pripadnici Vojske Srbije uz pomoć teške mehanizacije uspeli da uklone šleper koji se preprečio na auto-putu Subotica – Beograd u blizini Bačke Topole.

Zbog tog kamiona napravila se kolona dugačka više od 10 kilometara, a mnogi putnici u vozilima ostali su celu noć zarobljeni na tom delu auto-puta.

Na istom delu puta vatrogasci MUP-a Srbije probili su ranije ogradu auto-puta na četiri mesta, kako bi zaglavljena vozila prešla na suprotnu stranu i vratila se nazad prema Subotici.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvao je i sve privatnike koji posluju na teritoriji Grada i poseduju adekvatnu mehanizaciju i ljudstvo za uklanjanje snega da se pridruže gradskim službama, odnosno javno-komunalnim preduzećima u raščišćavanju snežnih nanosa sa puteva i olakšaju sugrađanima normalan saobraćaj kroz grad.

Zbog obilnih snežnih padavina uvedena je vanredna situacija u Gradu Zrenjaninu, opštinama Sečanj, Žitište i Nova Crnja. U Zrenjaninu je tokom prethodnih 30 sati palo 45 centimetara snega i situacija na putnim pravcima na teritoriji grada je izuzetno teška, javlja dopisnik RTS-a. Gradski Štab za vanredne situacije odlučio da se nastava u osnovnim i srednjim školama u Zrenjaninu u ponedeljak, 10. decembra, neće obavljati. Predškolska ustanova će raditi redovno.

Zbog snežnih nanosa i niskih temperatura, sutra nema nastave ni u srednjoj školi "22. oktobar" u Žablju, odlučili su Opštinski štab za vanredne situacije i Nastavno veće te škole.

Mašine "Vojvodinaputa" čiste putne pravce prvog i drugog prioriteta, ali sneg koji neprestano pada nošen je jakim vetrom i stvara snežne nanose. U opštini Sečanj teško su prohodni putevi ka sedam naseljenih mesta, a zbog snežnih nanosa prilazi Sečnju su blokirani i zavejana su četiri automobila. 

Na sednici Beogradskog štaba za vanredne situacije rečeno da će biti učinjeno sve da se u ponedeljak normalizuje saobraćaj u gradu.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je apel starijim sugrađanima da ne izlaze bez preke potrebe, a učesnicima u saobraćaju da obrate pažnju na vožnju i parkiranje.

Đilas je najavio da će vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća biti u punom kapacitetu i zatražio od kontrolora u gradskom prevozu da u narednih nekoliko dana budu tolerantniji prema sugrađanima bez Bus Plus karata.

U opštinama Žitište i Nova Crnja, kroz koje prolazi magistralni put ka susednoj Rumuniji, na nekoliko mesta snežni nanosi su toliko visoki da su potpuno zakrčili put, a mehanizacija teško može stigne da očisti nanose. 

I dalje ima problema u snabdevanju električnom energijom u nekoliko sela u opštini Sečanj, kao i u najvećem zrenjaninskom naselju Bagljaš. 

U okolini Subotice, na putu prema Somboru, snežni nanosi dostizali su i visinu od šest metara, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u Subotici.

Zbog takvih smetova, put Subotica – Sombor nije za saobraćaj, a na putu Đurđin – Žednik zaglavljena su dva autobusa, a kod Bikova su blokirana dva šlepera. Smetova od po tri do četiri metra ima i prema Ljutovu, Čantaviru i Bajmoku.

Pojedini članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su se sinoć oko 18 sati vraćali sa kongresa stranke u Novom Sadu u razna mesta u Pokrajini, ostali su zaglavljeni u snegu na putevima. 

U Ljigu je zbog nestanka struje došlo do havarije u kotlarnici u centru grada, ali je tokom večeri kvar otklonjen. Grejanja nema ni u delovima Kruševca.

Deset sela pranjanskog kraja na Suvoboru zavejana su tokom noći, a vozila ne mogu da dođu ni iz pravca Čačka niti Gornjeg Milanovca, kažu meštani u telefonskim razgovorima.

Prema ovim selima autobusi "Autoprevoza" iz Gornjeg Milanovca jutros nisu ni kretali, jer regionalni put za Požegu nije očišćen, prenosi Beta.

U Raški, Baljevcu i Brveniku, sneg i jaki udari vetra izazaju prekide struje. Iz pogona je ispao i dalekovod koji napaja jedno od vodovodnih postrojenja u Brvenici, zbog čega Raška i okolna sela nemaju vodu.

Ekipe su od jutros na terenu, ali su se zbog snežnih nanosa i zavejanih delova puta na obroncima Golije dugo probijali do postrojenja. Kvar na dalekovodu trebalo bi da bude saniran u popodnevnim časovima.

Zbog snežnih padavina, u kraljevačkom kraju iz pogona je ispalo oko desetak trafostanica. Bez napona je šest postrojenja na Goču i jedno iznad Jošaničke banje.  

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić je za RTS rekao ranije da je najveći problem na putevima prave teretna vozila.

"Svakako da smo mogli bolje da se spremimo za sneg, a jedna od mera koja je bila neophodna jeste zabrana teretnog saobraćaja. Ono što se dešavalo i Vojvodini jeste posledica odsustva te zabrane", objašnjava Marić.

Najavio je da će se preduzeti sve neophodne mere u smislu povećanja mehanizacije i ljudstva tamo gde je to neophodno.

Marić je napomenuo da se građani mogu obratiti za pomoć na brojeve telefona 193 i 1985 i još jednom je apelovao na vozače teretnih vozila da ne kreću na put.

Bez problema u Šumadiji, Pomoravlju i Nišu 

Kako javljaju dopisnici RTS-a sneg ne stvara probleme na putevima u Šumadiji, Pomoravlju i u Nišu i okolini, a zimske i komunalne službe čiste gradske ulice i puteve.

Obilne snežne padavine praćene jakim severozapadnim vetrom otežavaju komunikacije u okolini Kostolca i energetskih postrojenja, ali sama proizvodnja uglja i električne energije odvija se bez problema, saopštilo je Javno preduzeće "Termoelektrane Kostolac".

Svi putevi u Šumadiji i Pomoravlju su prohodni, a ekipe Zimske službe od noćas su na terenu, kolovozi su očišćeni i posuti solju i agregatom, ali se savetuje oprezna vožnja.
Prohodni su i rizični prevoji Svetinja, Sabanta i Visak, sneg se ne zadržava na kolovozu, ali je zimska oprema obavezna.

Na području Niša su prohodni svi glavni putni pravci, rečeno je RTS-u štabu za vanredne situacije u tom gradu. Od jutros se radi na raščišćavanju snega na putevima drugog prioriteta - pre svega na starom putu prema Aleksincu. Prohodni su putevi do svih sela u opštinama Svrljig i Gadžin Han.

Srbija pod snegom /Foto: Milica Tešić
broj komentara 108 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. dec 2012, 15:39)
anonymous [neregistrovani]

jj

Sad vec mene nervırate.Spasılacke ekıpe ı vojska.Da lı je to ısto ono za sta nece nıko sa se prıjavı, a sad kukate za pomoc?Znate da je zıma?Gde su potrebne stvarı za zımska putovanja?Vec vıse mı je dosadılo da cıtam jedno te ısto, zaglavılı smo se, zaglavılı smo se.Da se medjusobno ıspomazete na tım zaglavljenım putevıma daleko brze bı sve proslo.Nego sedıte ı cekate sacıcu ljudı da vam pomognu.Po gradovıma kukaju kako nısu ocıscene sve ulıce ı uvek bas njıhova je zaobıdjena.Mozda tı sto nısu cıstılı vasu ulıcu ıdu da ıskopavaju one sa auto puteva gde je bıtnıjı problem?Hajdemo komsıje, svı onu lopatu sto nıko nece ı zajedno ulıcu cete brzo ocıstıtı.Kod mene u ulıcı je tako!Dosta kuknjave, nıste nesposobnı.Hvala.

(ponedeljak, 10. dec 2012, 13:55)
anonymous [neregistrovani]

uh

opt ih iznenadio sneg--kada su ga cekali u maju ili?

(ponedeljak, 10. dec 2012, 09:12)
M.D.Oslo.anonymous [neregistrovani]

Prestanite

da se žalite. Svi znamo šta je sneg. Ovde u Oslu padne sneg 10sm pa se čeka u kolonama po
2 sata do centra grada
a da nepričam kad padne veći sneg. Nema vike i grdnje što ne očiste puteve na vreme. Jer se ne vredi žaliti nego budi Sporti-lopatu u ruke i napred...

(ponedeljak, 10. dec 2012, 08:49)
anonymous [neregistrovani]

Gsp

Nemogu da verujem da je na kruznom utu putu cisto a da linija broj 54 neprolaziii...otisao sam na liniju broj 56 ni tu na okretnii nije bilo ni jednog jedinog busaa nisam otisao u skolu od 7 i 20 do 5 do 8 sam ekao 54 a od 8 do 8 i 30 sam cekao 56 za to vreme ni 59 nijedosla kao ni 42 nzm sta cu za sutra

(ponedeljak, 10. dec 2012, 08:47)
Voroncov [neregistrovani]

Sve je to prirodno

Naravno što više ljudi imaju potrebe za putovanjima i što je više vozila na putevima to je i veća verovatnoća da će više ljudi imati probleme sa zimom.Današnja civilizacija je takva da se ljudi moraju masovno kretati . Ne tako davno ljudi su zimske dane provodili na svoji posedima u svojim zajednicama sa vrlo ograničenom potrebom za putovanjima.Bilo je predela gde bi se još za lepog vremena snabdeli svim potrebnim namirnicama i do proleća nisu ni napustali svoja staništa.Danas je to nezamislivo, trebate ići u školu, na posao, a još ako treba zdravstvena pomoć itd.?

(ponedeljak, 10. dec 2012, 08:29)
Mirjana [neregistrovani]

ulice u Beogradu u katastrofalnom stanju

Dobro jutro postovana redakcijo!
Zelela bih da kazem da su ulice u katastrofalnom stanju (potez Fontana na Novom Beogradu-Airport city) gde ni glavne ulice nisu uopste ociscene. Ja sam trudnica koja ide autom svakog jutra tom trasom na posao i ne pamtim da je bilo gore posle prvog, ne tako velikog snega. Ne znam stvarno sta rade sluzbe za ciscenje snega kada glavne ulice ni bulevari nisu cisti. Stvarno je dosta vise da nas sneg "iznenadjuje" u sred meseca decembra.
Veliki pozdrav i nadam se da ce svi nasi komentari uroditi plodom

(ponedeljak, 10. dec 2012, 07:58)
anonymous [neregistrovani]

Stanje u Zrenjaninu

Iz nekog nepoznatog razloga u Zrenjaninu se ne baca ni so ni rizla iako TV javlja da se to radi. Nešto se šuška da je Vojvodina put u štrajku ali se o tome ćuti. Nešto se ovde sakriva, a zašto, stvarno neznam.

(ponedeljak, 10. dec 2012, 07:56)
Tihi [neregistrovani]

Guma glavu cuva

Profesionalni vozaci imaju izreku da guma glavu cuva , ja sam prije 11 godina ostao u snjegu zbog losih guma i od tada svake 4 godine moj auto ima nove sve cetiri tigrove gume i od tada nikada nisam ostao u snjegu.
Ljudi ja sam kod vas cesto dolazio , pa vi sami sebe ubijate , kakva vi vozila imate ja nikada sjeo u njih ne bi , nije stvar dal je vozilo novo ili staro , bit je odrzavanje vozila , a o postovanju prometnih znakova nema ni pomisli a kamoli da se postuju.
Jednom sam vidio u beogradu covjek stavio u auto i na zadnje i na suvozacevo sjediste do krova opeku ( ciglu) , onaj drugi vozi na stojadinu od nepuna 4 metra , 6 cjevi 10 x10 cm ( od oka gledano) od 6 metara , a one skoro teze od auta , propeo se auto kao raketa , dal normalnom covjeku treba reci da se to ne smije , dali normalnom covjeku treba reci da ako je snjeg i kisa i ogranicenje 60 da treba da vozi bar 10 km ispod toga a ne 60 km preko ogranicenja.
Dok mi srbi budemo trazili odgovornost od drugih a ne budemo sami odgovorni prema sebi niti Bog nam ne moze pomoci.
U RH zbog takvog prekrsaja ti uzmu vozacku na naj manje 3 mjeseca , 2 kaznena boda i 500 eura kazne pa se ti vozaj sa bagerom na krovu , pa dok dodjes do cilja , zaustavi te 5 policiskih patrola pa sve to x 5 , i onda 2 godine radis i placas kaznu , i da vidite kako se brzo u red dovedu budale.
Pozdrav iz RH

(ponedeljak, 10. dec 2012, 07:49)
anonymous [neregistrovani]

baš tako

svaka čast na komentaru i stavu, slatko sam ga iščitao:)

(ponedeljak, 10. dec 2012, 04:27)
anonymous [neregistrovani]

Re: Sneg

Ako je tako, zeleo bih da se dolelim u Vas komiluk... :D
Obecavam da bih bio podjednako spreman za ispomoc kao i starosedeoci.
Zivi bili, gospodine!
Da je srece da se svi Srbi tako lepo sloze i ujedine, gde bi nam bio kraj...
Pozdrav,