Kuda će pevači?

Hor i orkestar "Jovan Bandur" iz Pančeva, koji sledeće godine obeležava 45 godina postojanja, ostali bez prostorija. Zgrada koju su koristili posle restitucije vraćena crkvenoj opštini. Grad još nije pronašao novi prostor.

Iako su prostorije u kojima su do sada vežbali oštećene i bez grejanja, pančevački hor "Jovan Bandur" je bar imao krov nad glavom. Međutim, stiglo je rešenje o iseljenju, a oni nemaju gde da smeste instrumente, partiture i nameštaj. Više od 50 članova hora i orkestra zabrinuto je za svoj opstanak.

"Ja pevam u horu već 25 godina. To je jedan važan deo mog života i ne mogu da verujem da će nas sad izbaciti na ulicu", priča Cica Stanić.

Hor je dobitnik mnogobrojnih domaćih i inostranih priznanja, među kojima su oktobarska nagrada Grada Pančeva i Iskra kulture Vojvodine, a dirigent Bojana Matorkić Ivanović višestruko je nagrađivana.

"Nama su potrebne bar dve prostorije za vežbanje i novac za troškove njihovog održavanja, za čišćenje, struju, grejanje. Grad je dužan da nam to obezbedi", kaže dirigent Bojana Ivanović.

Grad Pančevo prepoznaje značaj ove institucije, ali nije u mogućnosti da brzo reši problem koji imaju.

"Mi radimo na pronalaženju prostorija i u narednim danima ćemo to svakako rešiti, a što se tiče finansiranja, oni će imati status kao i sva druga društva u gradu, a to znači da će morati da pišu projekte i učestvuju na konkursima", objašnjava većnik zadužen za kulturu Mulisav Urošević.

Kroz hor "Jovan Bandur" prošle su generacije uspešnih ljudi, a u prošle godine osnovanom orkestru članovi su đaci i studenti Pančevci, kojima je to dobar način da steknu koncertnu praksu. Svi oni se nadaju da će Grad pronaći rešenje i da će konačno dobiti adekvatan prostor za rad.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 09. dec 2012, 07:03) - anonymous [neregistrovani]

Pravedno resenje!!

Treba shvatiti da je Oteto Prokleto,.Pamet u glavu i verovatno ce se naci resenje za ovaj problem ako se dogovaraju sa pravim vlasnikom imovine .Korisnici i oni koji su bez pravno dodelili tudje imovine , mogu da zahvale bogu sto ne treba da plate kiriju ili izgubljeni dobit za 45 godina .

(subota, 08. dec 2012, 12:17) - Radmilo [neregistrovani]

Bas me interesuje

Sta ce novi korisnici uraditi sa ovim prostorom?
Da li ce odgovorna lica za kulturu grada Panceva naci adekvatan prostor za rad hora?

(subota, 08. dec 2012, 11:58) - anonymous [neregistrovani]

!

Nadam se da ce po tradiciji pravoslavna crkva kao dobrotvor naroda i pored vlasnistva nad objekto dozvoliti horu da radi u istim prostorijama.To bi bio veliki gest crkve i ulio nadu u veru ljudima.