Crveni dijamant i u Srbiji

Godži - biljka čije plodove Kinezi zovu "crveni dijamant" ili "srećne bobice" zbog njihove vrednosti za zdravlje, raste i u niškom naselju Novo Selo, u dvorištu Ljubiše Jovanovića.

Ljubiša Jovanović u svom dvorištu u Nišu uzgaja godži bobice, slatko voće poreklom s Himalaja. U bobicama odličnim za zdravlje i traženim u Evropi, prepoznao je mogućnost za dobar biznis i naručio seme iz Kine, Nemačke i Kanade.

"Uspeli smo najpre da selekcijom semena sa tri kontinenta odaberemo ono pravo, visokohibridno i to da zasejemo", objašnjava Jovanović. "Uspeli smo da izvedemo biljku do određene visine, da počne da cveta i rađa."

Sve to je uspeo za samo nekoliko meseci. Za to vreme, proizveo je i prodao 25.000 sadnica, a planira i zasade na većoj površini. U poslu najviše pomažu sinovi - apsolventi agronomije, motivisani mogućnošću da sebi obezbede dobar posao, jer, na jednom hektaru, već u prvoj godini može da rodi 1.000 kilograma skupih plodova.

"To je 30.000 evra, a sva ulaganja u tu plantažu od jednog hektara su oko 20.000 evra, i oni će povratiti uloženo već u prvoj godini, a u drugoj i trećoj biće to trostruko i petostruko više", kaže Nikola Jovanović.

Sve to daje osnova za ambiciozne planove da se u uzgoj bobica, kojima se pripisuje dugovečnost Kineza, uključi što više voćara iz čitave Srbije, a Jovanovići su spremni da sledeće godine proizvedu milion sadnica.

"Planiramo da sledeće godine zasadimo sto hektara", kaže Nemanja Jovanović. "Pozivam poljoprivrednike širom Srbije i nadam se da će banke odobravati kredite ljudima koji žele da se bave ovim poslom i da postanemo lider Balkana, a verovatno i Evrope."

Plodovi se beru od avgusta do oktobra. Godži bobice jedeu se sveže, sušene ili prerađene u sok, a antioksidantni i imunološki parametri gotovo su dvostruki veći nego kod aronije.

broj komentara 12 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. apr 2013, 19:57)
anonymous [neregistrovani]

odgovor

cene sadnica se krecu od 300 do 600dinara u zavisnosti od velicine.nije tacno da se prve godine dobije od jedne sadnice jedan kg vec nekoliko grama,a tek trece godine mozda 1kg.i vise.mislim da su sadnice suvise skupe za naseg malog proizvodjaca koji nema motiv za proizvodnju ,jer plasman nije obezbedjen.

(subota, 06. apr 2013, 00:30)
anonymous [neregistrovani]

prodaja godzi bobica

svako voce ima svoje vrednosti za ljudsko zdravlje, mozda je ova biljka na vrhu lestvice po sadrzaju vitamina,minerala i dr,treba je konzumirati i proizvoditi ,ali ako se proizvodi za trziste sto vecina nezaposlenih mozda to i zeli ,kome onda prodati? kada to kod nas nije zakonski regulisano,tj.nije registrovano od nadleznih u registar voca.proizvodjaci sadnica su lepe pare na vreme uzeli, a buduci proizvodjaci voca,da li ce moci i ulozeni novac da izvuku kad organizovanog otkupa nema.

(četvrtak, 17. jan 2013, 22:09)
anonymous [neregistrovani]

crveni dijamant

koliko su sadnice kome se mogu prodati plodovi

(utorak, 09. okt 2012, 18:37)
anonymous [neregistrovani]

godzi

koliko kostaju sadnice,gde mogu da se nabave i dali postoji trziste za tu vocku?

(subota, 06. okt 2012, 06:09)
anonymous [neregistrovani]

Hej,

A moze li se nase bilje i biljke zastititi i kakvim zakonom od invazije otrova i cemera, iz svih osam strana svijeta. Kineze tako nesto sigurno ne bi podsticalo na ponosna djela. Sramota pred Srpskom prirodom, a jos vise pod nasim nebom.

(subota, 06. okt 2012, 00:50)
Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Ko,

Hoce, moze da zaradi. Sa malim ulaganjem, moze da se dobro zaradi. Dobro bi bilo kada bi se napustena sela koristila za ovako uspesan posao.
Srbijo, Srbijo, najlepsa na svetu !!!!

(petak, 05. okt 2012, 16:01)
anonymous [neregistrovani]

Goji

Cisto da znate da se ovo u Engleskoj gaji kao ziva ograda a nesto nisam primetio da oni to beru do besvesti.
Prosecan ljudski vek u Kini je 74.8 g
a u Srbiji 73.9 tako da ne bih ocekivao velike rezultate.

(petak, 05. okt 2012, 15:32)
anonymous [neregistrovani]

Kontrola

Da lie postojo kontrola unosa novih biljnih vrsta u Srbiju i ko dozvoljava njihovu proizvodnju

(petak, 05. okt 2012, 10:50)
anonymous [neregistrovani]

Moda, privremena

Godži (Lycium barbarum, odnosno Lycium chinense) je jedna invazivna vrsta.

(petak, 05. okt 2012, 10:32)
anonymous [neregistrovani]

Invazivne vrste

U Nemackoj je Lycium barbarum L. (Godži) jedan neophyt (invazivna vrsta) - toliko o tome. Da, momentalno se pravi profit... kasnije ce skuple biti da se rast ove invazivne biljke osmeri.