Čičoka u Rasinskom okrugu

Problem nedostatka stočne hrane usled suše u dolini Zapadne Morave i Ribarske reke poljoprivrednici rešavaju uzgajanjem čičoke. U Rasinskom okrugu ova korisna biljka, koja ima i lekovita svojstva, uzgaja se na 35 hektara.

Njiva sa stabljikama čičoke, visokim tri metra lako je uočljiva pored požutelih oranica kukuruza. Nimalo nalik našim tradicionalnim kulturama, u punom cvatu, ne liči na biljku koja daje prinos oko 200 tona zelene mase po hektaru.

Čičoka ima mnoge prednosti: nadzemni deo biljke koristi se za silažu, krtola za ishranu, ne napadaju je štetočine i ne prska se.

Vrednost ove medonosne biljke srodne suncokretu koja se, kad se jednom zasadi, eksploatiše dvadeset godina, na vreme su prepoznali stočari u okolini Kruševca i Trstenika.

"Pošto imamo ogromne gubitke u kukuruzu, nadamo se da će ovo da nam malo popravi raspoloženje i zalihe hrane koje su nam potrebne pošto se bavimo proizvodnjom mleka i mesa", kaže Saša Pešić iz Sušice.

Dragan Gunjak kaže da su u Savetodavnoj stručnoj službi za poljoprivredu Kruševac, u vezi sa gajenjem čičoke, u početku bili rezervisani.

"Onda smo radili silažu od čičoke koja je ocenjena kao veoma kvalitetna", kaže Gunjak. "To je najviša ocena koja može da se dobije za silažu. Potrebno je samo da se masa dobro isecka, sabije i pokrije, a stoka je izuzetno rado jede."

Poljoprivredni proizvođači kažu da je uz takvu ishranu, navodi Gunjak, povećana mlečnos njihovih grla.

Tridesetpetogodišnji Dragoslav Vitkovac iz Bresnog Polja gajio je čičoku na 10 ari kako bi prehranio mangulice. Sada je tu biljku zasadio na dva i po hektara, ne samo zbog velikog interesovanja kupaca za silažu već i zbog njenog krtolastog ploda sa visokom koncentracijom inulina koji se preporučuje u ishrani dijabetičara.

"Može da se pravi etanol, da se suši, koristi se u medicini", nabraja Vitkovac. "Krtolu planiram da sušim, da je barim i za prodaju."

Svoje proizvode distribuiraće sa imanja na kojem trenutno gradi kulu visoku 14 metara i volijere za životinje za koje ima dovoljno hrane. Planira da utrostruči proizvodnju čičoke koja polako osvaja dolinu Morave i Rasine.


 

broj komentara 17 pošalji komentar
(nedelja, 29. sep 2013, 00:00)
anonymous [neregistrovani]

cicoka

De ima da se kupi seme cicoke zanima me za 50 arihavite se na mail iledefranc@gmail.com

(utorak, 12. mar 2013, 11:13)
Laki [neregistrovani]

CICOKA?????

da li neko zna gde nabaviti seme ove biljke,i ako se vadi krtolasti deo da li ona i sledece godine sama nice,ili mora ponovo da se sije?????

(ponedeljak, 04. mar 2013, 18:14)
anonymous [neregistrovani]

zainteresovan

i ja sam posadio cicoku, zanima me otkup?

(nedelja, 17. feb 2013, 19:28)
anonymous [neregistrovani]

cicoka

Gdje se moze kupiti ovo sjeme i gdje se nalazite u kojem mjestu, ja sam iz bosne od brckog volio bi posijati bar 1 dulum hvala i pozdrav

(utorak, 22. jan 2013, 18:59)
Ivan [neregistrovani]

Cicoka

Intresuje me kako se sadi i kako da nabavim seme i kako se tretira i da li ima vajde od toga ili ne . Sa kim mogu sklopiti ugovor ali ugovor na duzi period 3-5 godina

(subota, 05. jan 2013, 11:34)
anonymous [neregistrovani]

cicoka

interesuje me kako mi iz bosne mozemo kupiti sjeme za sadnju

(četvrtak, 08. nov 2012, 08:57)
anonymous [neregistrovani]

pitanje za iskusne "Cicoka proizvodjace"

Ako uzmem seme od prijatelja kome mogu onda da prodam, tj. da bi poceo proizvodnju da li za seme moram da vezem ugovor odmah ili mogu i ovako?
Hvala

(subota, 27. okt 2012, 08:33)
boban [neregistrovani]

Zadovoljan

nikada nista nisam sadio,prosle godine sam dobio seme,i uz male konsultacije,sa porodicom posadio 10 ari.sada,kada sam izvadio plod vidim da nisam pogresio,imam odlican prinos. prvu klasu prodajem po ugovoru,a ostalo zainteresovanim prijateljima za pocetak novog posla.
"vise nego zadovoljan"

(petak, 26. okt 2012, 23:17)
nymous [neregistrovani]

cicoka

cicoka je biljka buducnosti za srbiju,samo drzava treba da da subvenciju za sadju,ali i prvenstveno za navodnjavanje parcela,kao i da osigura otkup ploda koji je nedefinisan.

(petak, 19. okt 2012, 13:42)
Damnjan [neregistrovani]

cicoka

Ovo je biljka buducnosti sto se tice ishrane stoke. Uz malo angazovanja oko gajenja ove biljke ishrana stoke je gotovo dzabe. Jedna biljka dostize visinu bar kod mene ove godine i do 5m tacnije 4,85. dakle prinos je odlican sto se moze reci i za kvalitet. ja sam prezadovoljan i prosiricu ovu biljku na hektar povrsine.