Prvi noćni let

Prvi međunarodni noćni let Pariz-Beč-Budimpešta-Pančevo-Bukurešt-Carigrad obavljen je u noći između 9. i 10. septembra 1923. godine. Pančevo je bilo deo ove maršute i sa pančevačkog aerodroma avioni su sve do 1927. godine redovnom noćnom linijom leteli do Bukurešta.

U Pančevu  je još 1922. godine napravljen aerodrom za potrebe sletanja francuskih pilota. Duž piste postavljena su svetla i dva jaka pokretna reflektora koja su iz različitih uglova osvteljavali ovo mesto.

Da bi se obezbedio bezbedan noćni let od Pančeva do Bukurešta na svakih 20 kilometara postavljeni su farovi kao zemaljski orijentiri.

Dragana Ružić, istoričar umetnosti kaže da je sve to  rađeno da bi se prestigao voz "Simplon orijent ekspres" koji je uspevao da iz Pariza do Carigrada stigne brže od aviona  jer je putovao i noću.

"Bilo je to pitanje života i smrti za francusku avio-kompaniju. Avion je išao sporo, tek oko 100 kilometara na čas, a kada bi pao mrak piloti su morali da prizemlje svoje letilice. Takvom vožnjom trebalo im je nedelju dana da stignu od Pariza do Carigrada. Zato su odlučili da pokušaju u jednom delu puta da lete i noću", kaže Ružićeva.

Let od Pariza do Pančeva trajao je oko 30 sati, a noćni let od Pančeva do Bukurešta četiri sata. Iz Rumunije se dalje putovalo za Carigrad. U gradskoj upravi žele da otrgnu od zaborava ovaj događaj koji je veoma važan za civilno vazduhoplovstvo.

Milosav Urošević, član GV zadužen za kulturu kaže da ovaj događaj prevazilazi lokalni karakter i da su zbog toga zatražili pomoć i od republičkog Ministarstva kulture da bi, kako kaže, svake godine ovaj značajan datum dostojno obeležili.

"Želimo da na Utvinom aerodromu izgradimo i jedan spomenik koji će postati brend našeg grada. U Pančevu je nekada postojala škola i akademija za pilote, a tu je i fabrika aviona, tako da sve to treba iskoristiti za promociju naše sredine", dodaje Urošević.

Gradska uprava će krajem meseca raspisati konkurs za idejno rešenje na temu prvog noćnog leta na kojem će moći da učestvuju umetnici iz čitave Srbije. Najbolji će biti nagrađeni.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 15. sep 2012, 14:39)
anonymous [neregistrovani]

Zanimljivo

Veoma zanimljivo! Nadam se da cete razviti pricu iz ovoga teksta.Nebi bilo lose ni stampati letke o ovom dogadjaju i deliti ih putnicima na medjunarodnom aerodromu 'Nikola Tesla'.Jedva cekam nastavak price na ovu temu.

(subota, 15. sep 2012, 09:38)
Pancevac [neregistrovani]

Bilo nekad

Nevereovatno je da smo pre 100 godina imali avionski medjunarodni saobracaj u Pancevu, a danas ne fnkcionise ni zeleznicki do Beograda. U cemu je problem i gde mi to zivimo.