Čišćenje kanala

Iz vojvođanskih kanala godišnje se izvadi oko 180.000 kubnih metara mulja i trske, ali i raznog drugog otpada. Ovaj sušni period pogodan za čišćenje mulja, zbog kojeg je smanjena optimalna dubina kanala.

Posmatrano sa nasipa kanal Dunav–Tisa–Dunav kod Novog Bečeja ne primećuje se da u priobalju ima nekih problema. Sve postaje jasnije kada se želi doći do posade broda bagera "Dunav", jer od gustog barskog rastinja čamac ne može da se približi obali.

Radnici JVP "Vode Vojvodine" sušni period koriste za čišćenje mulja, zbog kojeg je smanjena optimalna dubina kanala.

Rukovodilac plovnog bagera Vojislav Grbić kaže da iz vojvođanskih kanala godišnje izvade oko 180.000 kubnih metara mulja i trske, ali i raznog drugog otpada.

"Pronalazimo platforme za ribolov, zatim sajle, automobilske ili traktorske gume. To nam usporava rad, ali uspevamo sve probleme da prevaziđemo. Sa plovnim bagerom "Dunav" radimo 12 godina i on je jedan od tri koje imamo u 'Vodama Vojvodine' za ove namene", kaže Grbić.

Kanalska mreža hdrosistema Dunav–Tisa–unav u Vojvodini duga je oko 700 kilometara.

Ovi radovi su, kako kažu, komplikovani, jer najpre treba montirati trasu cevi, kojima se mulj odvodi na mesto za skladištenje, a prostora za to često nema pored nasipa.

U Novom Bečeju posao na dva kilometra izmuljivanja trajaće dva meseca. Za to vreme će se iz kanala izvaditi oko 30.000 kubika mulja.

Stevan Ilinčić, pomoćnik direktora JVP "Vode Vojvodine" za hidrosistem Dunav–Tisa–Dunav kaže da će se, nakon završetka radova, omogućiti veći proticajni profil kanala, više vode za Banat, a biće, kako kaže, lepša obala.

"Ovaj deo kanala pušten je u upotrebu 1975. godine, a održava se u skladu sa planom redovnog održavanja i ovo su najveći radovi na čišćenju, koji su preduzeti", objašnjava Ilinčić.

Vojvođanski kanali i reke su često neiskorišćeni za plovidbu, upravo zbog mulja na njihovom dnu. Tako je na kanalu Begej od Zrenjanina do rumunske granice, plovidba većim brodovima nemoguća, zbog mulja, koji je ponegde debljine i dva metra.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. avg 2012, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

odgov or

Nije DTD ali jeste kanale po Banatu

(ponedeljak, 27. avg 2012, 11:39) - Diktator [neregistrovani]

1975

Marija Terezija napravila kanal DTD 1975?!?!

(ponedeljak, 27. avg 2012, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

pa balkan

sta ocekujemo drugo od nesposobnih ljudi koji imaju odgovornost :)

ovako nesto ima samo na balkanu...koje mi imamo prirodno bogatstvo ,od suma, reka, planina, plodnih njiva , a mi nismo u stanju sami sebe da snebdevamo hranom ,moramo uvoziti sve i svasta.....

moze se pricati ko sta hoce ,ovako nesto nije postojalo u vreme TITA....tada se znalo ko je zanatlija,ko seljak a ko politicar!!!

danas se mnogo nesto pobrkalo ....

(ponedeljak, 27. avg 2012, 10:43) - Rade [neregistrovani]

stanje očajno

..u Vojvođanskim kanalima što je velika sramota.ceo sistem kanala je prvobitno zamišljen pre više od jenog veka radi odvođenja viška vode iz Panonske nizije i uspotavljane putne mreže kanalima radi prevoza robe,kasnije i za navodnjavanje(pošto sve sušnije godine dolaze).Ne postoji redovno čuvanje ni održavanje kanal dugi niz decenija što je doprinelo ovakom stanju,šteta je ogromna a skoro uništeno učinjeno.Kod Vrbasa je situacija najgora i što se tiče dubine ali najveća nesreća je samoj ispravnosti ,toksičnosti samog mulja.
"Ako sebe mrzimo ali zar toliko mrzimo našu decu,unuke,..,otadžbinu kada im ostavljamo ovo ?"

(ponedeljak, 27. avg 2012, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

три багера

Три багера, 1км по багеру месечно, 700км канала, око 240 месеци тј. 20 година траје циклус чишћења. Ако је изграђен 1975, ово му је тек друго чишћење, ако је све било "по плану"

(ponedeljak, 27. avg 2012, 09:44) - Mario [neregistrovani]

Pocnimo odrzavati

Dobro ste se setili. Marija Terezija je gradila ove kanale a sada su puni otpada i niko ih ne cisti decenijama. Setimo se sporadicno kada je susa i to kratko traje. Kukamo pored ogromnog hidropotencijala na susu a biogatstvo nam lezi pred nogama. Treba zagadjivanje kanala i vodotoka poceti tretirati kao tesko krivicno delo pa ce valjda stvari krenuti na bolje.

(ponedeljak, 27. avg 2012, 09:14) - anonymous [neregistrovani]

duzina ciscenja

ako 2km ciste dva meseca, to znaci da bi za 700km trebalo 700 meseci odnosno vise od 50 godina!!!!!!!!