Čudesna igra svetlosti

Draganu Drobnjaku, vajaru čiji spomenici krase mnoge srpske gradove, svetsku slavu donele su staklene forme koje je izlagao širom sveta, kao jedan od retkih umetnika koji se opredelio za taj vid umetničkog izražavanja.

Staklo je njegov život. Raskošne forme nastale iz žitke mase, oblikovane na temperaturi od 1.200 stepeni, pronele su ime Dragana Drobnjaka širom sveta.

Raskošna igra svetlosti i boja, nastala iz peska kao osnovne sirovine, bila je presudna za umetnika da svoj stvaralački život posveti staklu.

Prvi dizajner koji je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu diplomirao na skulpturi u staklu, Drobnjak je obeležio 45 godina rada.

Reč je o vajaru ogromnog entuzijazma, rekao je tom prilikom dr Sreten Petrović, profesor na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti:

"Drobnjak je talentovan umetnik koji u staklu uspeva da učini nešto što je monumentalno, da potčini staklo sebi a da, opet, uživa u lepoti tih formi."

Da je Dragan Drobnjak originalan, samosvojan umetnik smatra istoričarka umetnosti Radmila Kostić, kustoskinja Galerije umetnosti u Nišu:

"Poput alhemičara, eksperimentisao je i, naravno, uz kreativnost koju poseduje, zaista je stvorio poseban put u našoj likovnoj umetnosti."

Ljubav prema staklu nastala je istog trenutka kada i dodir sa njim. Čudesna igra svetlosti i boja, uvek nova i neponovljiva, bila je inspiracija za dela koja su mu donela svetska priznanja.

"Skulptura koju radim u staklu, pored osnovne forme, ima i svoju unutrašnju igru, zahvaljujući prozračnosti. To je igra svetlosti i senke koju pokušavam da skoncentrišem u formi koja bi trebalo da bude skulptura."

Život u porodici umetnika, dobra je osnova za buduće umetnike. Čudesne staklene forme Dragana Drobnjaka bile su inspiracija njegovoj ćerki, modnoj dizajnerki, da stvara svoja dela.

Skulpture uz koje je odrasla, bile su podsticaj da taj senzibilitet pokuša da prenese na modu, rekla Marija Drobnjak: "Za kolekciju tašni koja je bila inspirisana njegovim skulpturama dobila sam Veliku nagradu Majskog salona koja mi je posebno draga."

Retrospektivnu izložbu stvaralaštva Dragana Drobnjaka u Galeriji Srbija u Nišu posetioci će moći da vide do sredine avgusta, kada se postavka seli u njegov rodni grad - Prokuplje.


 

broj komentara 0 pošalji komentar