Jedinstven i prepoznatljiv

Na Međunarodnom festivalu zanata "JUGRA 2012" u Sibiru, pirotski ćilim je ubedljivo pobedio u konkurenciji rukotvorina i zanatskih proizvoda iz pedesetak regiona i zemalja sveta.

Otkako je u devetnaestom veku, 1886. godine, pirotski ćilim prvi put predstavljen svetskoj  javnosti na sajmu u Beču, ne prestaje da osvaja svojom lepotom i originalnošću.

Na nedavno održanom Međunarodnom festivalu zanata "JUGRA 2012" u Sibiru, pirotski ćilim proizveden u zanatskoj radionici "Damsko srce", proglašen je za najbolji narodni, zanatski i umetnički proizvod.

Uprkos brojnim priznanjima i velikom interesovanju tržišta, ćilim se u Pirotu trenutno izrađuje samo u dve zanatske radionice.

Za originalan pirotski ćilim potrebna je kvalitetna vuna autohtonih vrsta ovaca sa Stare planine. Niti za osnovu na razboju moraju da budu tanke i ujednačene, a predivo pažljivo obojeno.

Sve ostalo je u spretnim rukama ćilimarki, jer svaki primerak je, kako kažu, jedinstven i neponovljiv.

Tkalje kažu da je u svaki ćilim utkana tradicija, vera i emocije onoga ko ga izrađuje, zbog čega je pirotski ćilim jedinstven umetnički proizvod koji skoro dva veka zadovoljaa ukus mnogih generacija.

broj komentara 0 pošalji komentar