Prvi mašinovođa pruge Beograd–Bar

Ulaskom Titovog plavog voza u stanicu u Baru 1976. zvanično je puštena u rad pruga Beograd-Bar. Decenijama izazov za graditelje, postala je to i za mašinovođe, a prvim vozom koji je tom prugom prošao upravljao je Slavoljub Potić.

Kada je pre 36 godina u rad puštena pruga Beograd - Bar, jedan od najvećih graditeljskih poduhvata tog vremena u Evropi, prvi voz do stanice Bar dovezao je Slavoljub Potić. Danas, 80-godišnji mašinovođa penzionerske dane provodi u Velikom Jovanovcu kraj Pirota.

Decenijama izazov za graditelje, pruga Beograd - Bar, tada je postala izazov za mašinovođe. "Plavi voz" ušao je u stanicu u Baru, 30. maja 1976. godine. Iako je dolazak Tita bio znak da je pruga Beograd - Bar puštena u rad, to nije bio prvi voz koji je prošao ovom prugom.

Još 8. maja, mašinovođa Slavoljub Potić i trojica njegovih kolega, barskom prugom, provezli su novinare iz celog sveta. Toga dana, Slavoljub je desetak minuta pre Plavog voza, u stanicu dovezao takozvanu prethodnicu.

Od svih uspomena iz tog vremena, najdraži mu je zlatnik koji je na poklon dobio od profesora Andrije Đurovića. Zlatnik je zaveštanje Jova Đurovića, prvog radio telegrafiste na Balkanu, koji nije doživeo završetak izgradnje pruge Beograd - Bar.

Iako su se u to vreme mnogi plašili pruge Beograd - Bar, Slavoljub Potić, diplomac prve generacije škole za motorovođe, kako kaže, nikada nije osećao strah dok je upravljao lokomotivom.

Danas, kada je na pruzi, Slavoljub kaže da oseća veliku tugu. Povremeno je vozio i čuveni Plavi voz, a poslednji put je to, kaže, bilo 1984. godine kada je u njemu bio predsednik Francuske Miteran. Dve godine kasnije otišao je u penziju.

Železnici, kaže Slavoljub, duguje mnogo, jer ga je školovala i othranila mu porodicu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 10. jan 2013, 14:14) - Masinovodja [neregistrovani]

Svaka mu cast

Svaka mu cast nije tad a ni sad bilo lako voziti voz na toj pruzi.

(utorak, 29. maj 2012, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

.

Jos jedna ponosna unuka :)Nas deda!

(ponedeljak, 28. maj 2012, 22:09) - zoran [neregistrovani]

prvi mašinovođa

Želim mom čići da jos dugo sanja vozove

(ponedeljak, 28. maj 2012, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

prvi masinovoda na pruzi Beograd Bar

Drago mi je da se neko setio i posvetio mu malo medijske paznje. Covek koji je svoju lokomotivu tretirao kao svoj dom, nije dozvolio da ostane na pruzi a da predhodno ne pokusa sam da otkloni kvar i doveze voz na vreme.

(ponedeljak, 28. maj 2012, 11:23) - anonymous [neregistrovani]

Pirot

MOJ deda,divan i veliki COVEK.Ponosna unuka.

(nedelja, 27. maj 2012, 11:11) - Mihailo [neregistrovani]

Jeste

Znam Potica licno. Divan covek. Zasluzuje svako postovanje.