Poezija zavičajnog govora

Violeta Jović i Zoran Vučić stvorili su muško-žensku knjigu poezije pisane na svrljiško-zaplanjskom i timočko-lužničkom dijalektu koji se još mogu čuti u svrljiškom kraju.

„Odmica život” naziv je ženske polovine knjige koju potpisuje Violeta Jović. Mušku polovinu knjige, „Projde život” napisao je Zoran Vučić.

Knjiga je pisana na svrljiško-zaplanjskom dijalektu koji se može čuti u krajevima oko Svrljiga i Zaplanje, i na timočko ližničkom koji se govori na krajnjem istoku Srbije, od Timoka prema jugu, obuhvatajući i Pirot.

Poezija Violete Jović je vedra, raspevana, puna životne radosti. Ona kaže da želi da sačuva od zaborava ne samo govor naroda svrljiškog kraja, nego i neke druge lepote koje se ne mogu prevesti na srpski književni jezik.

Muška polovina knjige, „Projde život” setnija je i traži vreme koje je prošlo. Teme u ovoj knjizi su univerzalne, a univerzalan je, kaže autor Zoran Vučić, i jezik kojim su pisane:

„Nema malih jezika, svi jezici su veliki, ako se na njima mogu reći bitne i velike stvari.”

Ova knjiga na najbolji način čuva svrljiška sela koja nestaju i govor u njima, ali to nije njena jedina vrednost.

Vlasta Cenić, recenzent knjige kaže da ova poezija ne samo da zvuči, pa je volimo zbog starog, arhaičnog jezika, nego da, zbog životnih vekovnih mudrosti, ova knjiga ima značajnu vrednost.

Na svom zavičajnom govoru Violeta Jović objavila je pet romana, a Zoran Vučić više od dvadeset knjiga pozije. Ova, najnovija, svedoči o tome da oni nastavljaju svoju misiju očuvanja maternjeg jezika i njegovih neprocenjivih vrednosti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 27. nov 2014, 22:22)
Milan [neregistrovani]

Gde se moze kupiti ?

Zivim u Danskoj i nisam nikako mogao naci gde ovu knjigu mogu kupiti. Pa ako neko ima neku informaciju molio bih da mi posalje mail na adresu: milan@adm.ku.dk

Hvala unapred
Milan