Dan Knjaževsko-srpskog teatra

Statueta Joakim Vujić, za doprinos pozorišnom životu Srbije, dodeljena Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, a Prsten sa likom Joakima Vujića glumici Gorici Popović.

Najstarije srpsko pozorište, Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, osnovano na Sretenje 1835,  obeležava 177 godina od premijere prve predstave  „Fernando i Jarika". Predstavu odigranu u čast kneza Miloša Obrenovića i tadašnjih narodnih predstavnika, režirao je Joakim Vujić.

I ove godine, na Dan teatra, dodeljeni su Statueta i Joakimov prsten. Statueta Joakim Vujić pripala je velikanu srpskog glumišta Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću,  dok je Joakimov prsten uručen glumici Gorici Popović.

O Vlastimiru Stojiljkoviću znaju sve oni koji su ga gledali tek u po kojoj ulozi, i o njemu ne znaju ništa oni koji su gledali sve lekove koje je tumačio. Jer on je glumac, a to je tajna u kojoj nema tajni. Za šest decenija odigrao je mnogo nezaboravnih  uloga, ukupno - više od 130.

"Za nagrade nikada nije kasno, pogotovu kada čovek oseća da malo klizi", rekao je Đuza Stojiljković, naglasivši da je Statueta Joakim Vujić za njega velika nagrada.

Ne manje važno priznanje, Joakimov prsten, pripao je prvakinji Ateljea 212, Kragujevčanki Gorici Popović koja se, kako stoji u obrazloženju žirija, godinama nesebično davala kragujevačkoj i pozorišnoj publici Srbije.

"U ovom pozorištu, ja sam doslovno prohodala i odrasla", rekla je Gorica Popović. "Na ovoj sceni sam prvi put videla šta znači teatar i gledala prve pozorišne predstvae, od velikog Branislava Nušića do svetskih klasika. Priznanje mi je tim pre važnije i draže jer sam ga dobila u svom gradu, u svom pozorištu."

Omaž "U slavu Kragujevca", ovdašnjim glumcima, rediteljima, piscima, bivšim i sadašnjim upravnicima, zaljubljenicima u pozorište, režirao je Nebojša Bradić. Muzičko scenskim prikazom odato je priznanje najstarijem pozorištu u Srba i dodeljene nagrade najuspešnijima u protekloj sezoni.

Reditelj Nebojša Bradić, umetnički direktor pozorišta, najavio je nove predstave u ovoj sezoni i podsetio na potrebu da Kragujevac konačno dobije novu zgradu teatra:

"Za uspešno pozorište važno je imati dobar ansambl, dobre glumce i dobar repertoar. Tada ćete imati i publiku i uspeh. Ipak, da bi pozorište zaista bilo uspešno, neophodno je da ima i odgovarajuće uslove. To u Kragujevcu, nažalost nije slučaj, ali se nadamo da će se i to promeniti."

Nagrade se uručene glumacu Milošu Krstoviću i muzičkom uredniku Knjaževsko-srpskog teatra Dragoslavu Tanaskoviću.

Na sceni prvog srpskog pozoriša pojavio se i nekadašnji prvak, popularni glumac Ljubomir Ubavkić Pendula.

broj komentara 0 pošalji komentar