Prva montažna paraklisa u niškoj eparhiji

U Nišu je, u porodičnoj radionici, napravljena mala crkva koja će biti postavljena na posebno određenoj lokaciji, najverovatnije u Kopnenoj zoni bezbednosti. U vremenu u kome živimo, montažni hramovi imaju smisla - poručuju iz niške eparhije.

Po uzoru na paraklise, za nepuna dva meseca, u porodičnoj radionici, Nišlije Svetislav i Goran Mančić sa saradnicima napravili su malu crkvu koja se može postaviti bez izgradnje temelja.

Od prirodnog kamena i čelika, po strogim kanonima pravoslavlja, nastalo je 13,5 kvadrata prostora, u kome u isto vreme može da boravi petnaestak vernika.

Goran Mančić kaže da je bilo straha kako će ispasti taj novi proizvod, ali da su sada ponosni na svoj rad. Posebnu pažnju posvetili su detaljima bogomolje.

Deo poda prekriva mozaik od 800 komadića kamena, a zidove uglavnom reprodukcije ikona. U centralnom delu ikonopisac Tomislav Stojiljković, kome prvi put za rad na pravoslavnom hramu nisu bile potrebne skele, oslikao je bogat živopis:

"Zadatak nije bio ni težak ni lak, ali je inetersantan, jer se radi o minijaturnoj crkvi. To je bio izazov koji sam lako rešio."

U Eparhiji niškoj kažu da ideja može biti korisna za lokacije na kojima nije moguće podići hram iz temelja. U bolničkom krugu, na primer, u banjama ili u blizini staračkih domova.

Nedavno je ispred Doma zdravlja u Nišu završena izgradnja male crkve, paraklise, iz temelja, za pacijente te ustanove. Ideja je potekla pre deset godina iz Eparhije niške.

  

Prvu pokretnu crkvu, Svetislav i Goran Mančić će do trajne lokacije preneti na viljuškaru. Dok čekaju 17 kilograma težak zvonik za završeni objekat, spremaju se i za proizvodnju novog modela. Građevina će biti u moravskom stilu sa krovom od ćeramide.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 20. feb 2015, 22:30)
anonymous [neregistrovani]

Предивно !

Треба градити што више оваквих цркви, ем што се лако монтирају, ем што су прелепе. Штета што нисте написали колика им је цена.

(petak, 20. feb 2015, 22:16)
anonymous [neregistrovani]

Predivno,

odusevljeni smo. Treba raditi i dalje.

(petak, 20. feb 2015, 22:08)
anonymous [neregistrovani]

istina

kolika joj je cena, i dali radite malo veće da u nju može da stane makar 30 vernika

(ponedeljak, 12. dec 2011, 16:47)
Жаровит [neregistrovani]

Лепо!

У Грчкој одавно постоје радионице , предузећа која праве мање, тако-рећи монтажне црквице, лепо изгледају, и различитих су величина.
Наравно уз сагласност Православне цркве и по канонски правилима су урађени, и унутрашњост и спољашност цркве.

Добра идеја да се и код нас то започне!Подршка!