Читај ми!

Slučaj Mirele Čavajde, glas za dostojanstvo majke i nerođene dece

Zastoj srčane radnje. Slede minuti obrade informacije šta to znači. Posle nekog vremena postajem svesna da moja beba u stomaku nije živa. Sve se brzo završilo, bolno, ali se završilo. Uteha je što nisam morala sama da odlučujem, žena koja je ležala u krevetu pored mog prošla je agoniju, konzilijume i, na kraju, sama stavila potpis da se izvrši feticid.

Случај Миреле Чавајде, глас за достојанство мајке и нерођене деце Случај Миреле Чавајде, глас за достојанство мајке и нерођене деце

Postupak joj je izvršen u sedmom mesecu, beba je bila živa, osećala je pokrete i znala je da će posle injekcije koju će primiti njeno srce prestati da kuca.

Konzilijum lekara je zaključio da je dijagnoza njene bebe takva da bi – da nije donela odluku o prekidu trudnoće – mogla samo da čeka... da čeka da beba sama umre.

Sve majke nerođenih beba znaju šta znači reč čekati. I kada se čeka ono najlepše, teško je, ali kada se čeka kraj života koji nije ni počeo onda je to ivica pakla.

Jedna trudnica u šestom mesecu iz Hrvatske nalazi se na toj ivici i čeka. Čeka one od kojih očekuje pomoć da se završi njena agonija i da se izvrši feticid, pošto su svi saglasni da njenoj bebi nema pomoći.

Već mesec dana beba u stomaku raste sa smrtonosnim tumorom, a lekari zbog prigovora savesti ne žele da skrate muke.

Mirela Čavajda je napisala pismo svom nerođenom detetu ali i svima onima koji iz verskih, ljudskih ili kojih god drugih razloga ne rade svoj posao odbijaju da pomognu, u ovom slučaju jednoj majci koja čeka.

"Moj sine, moj Grga...

Pišem im ovo pismo, da razumeju... imam im potrebu reći što ti i ja odavno znamo.

Kao majka jednog sinčića za kojeg živim i noseći tebe ovih šest meseci ispod srca mogu iskreno reći vi ste svetlo i bit mog života.

Nema ničega iznad toga.

Zato smo suprug i ja toliko i hteli sinu podariti bracu ili seku.

... 

Ali moj Grga umire.

Nakon jučerašnjeg poslednjeg pregleda nema dileme, nema više niti tračka nade za koju sam se lovila sve ovo vreme.

Našem Grgi nema spasa.

Ili nastupa smrt vrlo brzo u materici ili odmah po rođenju.

Tumor raste, sve je veći i pitanje je trenutka kada će mu srce stati. 

Od 29 javnih bolnica u Hrvatskoj koje imaju ugovorenu uslugu prekida trudnoće na zahtev, u šest nijedan ginekolog to ne želi da radi i poziva se na prigovor savesti, prenose hrvatski mediji.

Savest ili pomoć, na različitim stranama. Mirela je odlučila, i moja cimerka Tanja je odlučila, i svaka majka mora da odluči hiljadu puta, pa i kada je najteže.

Inicijativa "Hod za život, obitelj i Hrvatsku" organizovala je proteste. Slogan današnjeg okupljanja  je "Život je zakon!". Kažu da će hodati "za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog deteta, njegove majke, oca, cele porodice".

Ali, u dostojanstvo i patnju Grgine majke, i svih majki nerođene dece, ne treba niko da sumnja. One znaju šta je savest i šta je bol, ali su im potrebni pomoć i podrška.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво