Читај ми!

Zašto sam bebi za prvi rođendan otvorila imejl nalog

Sve je teže otvoriti imejl sa korisničkim imenom koje neće sadržati brojeve, crtice i specijalne karaktere. Ako je tako sada, kako će tek biti za desetak godina? Zato sam rešila da svojoj bebi otvorim imejl nalog. Čak i ako ga on nikada ne bude koristio, imaće u njemu svojevrsnu arhivu uspomena – od mame za svaki rođendan dobiti poruku.

Kako se bližio prvi rođendan mom detetu, osećala sam sve veći pritisak - moram da mu kupim poklon koji će nadmašiti ostale. Međutim, to je bilo nemoguće, jer su bake, deke i tetke postavili previsoke standarde.

Zbog toga smo suprug i ja razmišljali "izvan kutije" i rešili da uložimo u budućnost.

Dogovorili smo se da mu svake godine uplatimo novac na štedni račun, koji će dete moći da podigne kada napuni 18 godina.

Do tada će se, valjda, sakupiti neka pristojna suma, da može nešto konkretno da kupi, ili da negde otputuje.

Otvorili smo mu i imejl.

Šta će bebi imejl?

ime.prezime 

Jedna od tehnički najlakših stvari koje možete učiniti na internetu je otvaranje imejl naloga. To je, istovremeno, i nužan korak ako želite da imate nalog na društvenim mrežama, ili, pak, da vam android telefon bude funkcionalan.

Bilo kako bilo, svako danas mora da ima mejl.

Ipak, ako ste nedavno pokušavali da otvorite novi imejl nalog, verovatno niste mogli da izaberete korisničko ime koje bi se sastojalo samo iz vašeg imena i prezimena (osim ako kao ja imate dva prezimena).

Pre petnaestak godina, kada sam otvorila svoj prvi imejl, koji i danas koristim, to nije bilo problem, možda je samo neka Jelena Petrović ili Petar Jovanović morao malo više da se potrudi.

Za desetak ili više godina, kada moje dete bude htelo ili moralo da otvori nalog, sigurno neće moći da ima korisničko ime po tom zlatnom standardu. Znam, jer sam proverila, ne može ni danas. Ne može ni prezime.ime. Ni imeprezime. Ni prezimeime. Ni ime-prezime. Ni prezime-ime.

Na kraju sam uspela da nađem relativno srećno rešenje, bez upotrebe godine rođenja, što je kod nas, iz nekog razloga, popularno. 

Koje su preporuke za izbor korisničkog imena

Opšte preporuke za izbor korisničkog imena su da se sastoji od imena i prezimena, jer su kratka, lako se izgovaraju i lako se pamte. Možete da probate i sa inicijalima, umesto punog imena.

U svakom slučaju, ne bi trebalo da sadrže brojeve i specijalne karaktere, osim tački, donjih i srednjih crta. Takođe, ne bi trebalo da se koriste pridevi i nadimci.

Možete dodati i mr.ime.prezime ili mrs.ime.prezime, ili dr.ime.prezime. 

Treba proveriti i da li je možda korisničko ime koje želite slobodno na nekoj drugoj platformi, ako nije na Gmail-u, možda jeste na Yahoo ili, na primer, Outlook ekspresu. 

Zašto je bitno korisničko ime

Imate mogućnost da otvorite faktički neograničen broj imejl adresa, a bar jedna bi trebalo da ima profesionalno korisničko ime - zbog slanja poruka nastavnicima, profesorima, potencijalnim poslodavcima.

To korisničko ime govori o vama, naročito ako je loše osmišljeno i možete delovati neozbiljno ako pošaljete imejl, ili, pak, neko neće ni uzeti vašu prijavu za posao u razmatranje.

Meni je to kao kada neko pošalje biografiju poslodavcu, a u njoj kropovana fotografija. Jednostavno ne ide.

Možda moje dete ne bude nikada koristilo ovaj imejl, ali ja ću ga iskoristiti da mu svake godine pošaljem poruku sa najlepšim i najsmešnijim fotografijama i snimcima. Biće to i svojevrsna arhiva uspomena. 

Međutim, moja beba se sigurno ove godine neće obradovati tome što ima imejl sa profesionalnim korisničkim imenom, pa ni parama na računu. Zato mi ne gine da ponovo kupim neku igračku. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво