Kolege, ne mešajte šatru i umetnost narodne muzike

Muzičari i "muzičari" zlostavljaju harmoniku, a "kompozitori" narodnu muziku, svi bi da se takmiče u pevanju, a posledica ovakvog haosa biće uništenje naše lepe tradicionalne muzike, upozorava šef Narodnog orkestra RTS-a u tekstu koji prenosimo sa njegovog Fejsbuk naloga

Zaista mi nije lako kada slušam harmonikaše a naročito najmlađe, koji na pogrešan način pristupaju narodnoj muzici i instrumentu u celini.

Kada u najmlađem uzrastu naučite nešto pogrešno to se ili teško ili nikako ne ispravlja.

Stariji harmonikaši koji plasiraju ovu muzičku sirotinju (YouTube, Facebook itd.) a naročito "učitelji" koji "uče" decu nose ogromnu odgovornost!

Još kada se umešaju ovi hobi svirači, pa kao nešto oni prezentuju, smuči ti se i muzika i harmonika!

Cvile i nazovi pevačice pored telefona, ali o tome drugi put!

Veoma je kompleksno doći do pravog temelja jer mi nemamo školu za narodnu muziku! Svako uzima sebi za pravo da tumači kako hoće i nalazi hiljade izgovora za svoje mišljenje a u stvari istina je daleko!

Blato neukusa 

Stvarno je žalosno gledati i slušati sve ovo! Potpuni kolaps sistema vrednosti! Kakvi lajkovi i pregledi, podignut palac itd.

Nemoj niko da se time zavarava i hrabri. Jedina istina je kada vam kritiku uputi neko ko je zaista stručan i ko vam nije ni tata, ni mama, ni tetka, ni drug.

Ne želim da komentarišem nikoga lično jer se ljudi uvrede! Ovo pišem jer bi možda moja objava i zapaženje nekoga moglo pravilno da usmeri dok ne bude kasno!

Da. I još nešto!

Ne zna se ko više gazi po svojoj muzičkoj tradiciji i pesmi!? Bukvalno ceo balkanski muzički region gacka u blatu neznanja i neukusa!

Imamo se čime podičiti 

Posle 20 godina provedenih u Narodnom orkestru RTS-a, a od toga poslednjih deset kao njegov rukovodilac, svestan sam koliko je kompleksno i ozbiljno izučavati jedan muzički žanr.

Kroz instituciju kakav je NO RTS tokom, evo već devedeset godina, prošlo je ono najbolje što je Srbija imala. I Srbija i region. Veličine od instrumentalista do vokalnih solista, sve što je vredelo prošlo je kroz Studio 6 Radio Beograda.

Divne melodije iz svih krajeva, u ovom studiju su obučene u najlepše košulje. Negovao se stil i vrhunska muzička estetika.

Tako je i danas.

Koliko se tu oduvek vodilo računa o svakom ukrasu, akordu i stilizaciji mogu posvedočiti mnogi koji su prošli, videli i čuli izbliza makar jedno snimanje ili probu NO RTS.

Najblistavija izvođenja čuvaju se u arhivama Radio Beograda i neprolazna su muzička vrednost našeg naroda!

Zvuk tog orkestra je uvek bio, i biće, nešto najplemenitije.

Zlo je zlo, pa i kada je naše 

Međutim ona druga realnost dešavala se po vašarima, tezgama i šatrama. To se nikako ne sme porediti!

Moram to da naglasim jer su mnogi pomešali šatru i umetnost!

Napolju mnogi nisu razumeli ono najlepše u našoj tradiciji niti će!

Stalno će podvlačiti paralelu između kafanske pesme i klasike narodne muzike kočeći nesvesno sve ono najvrednije.

Komercijala je uzela svoj danak. Kao sve je dobro što je u ritmu 2/4, itd., itd. Pa nije dobro sve, samo što je manje zlo jer je naše!

Razni prizemni i namenski tekstovi, tek da nekoga ganu, samo su jeftini trikovi kvazitekstopisaca koji su želeli da zarade neku paru više. Šablonske melodije i dosadni harmonski krugovi takođe ne zaslužuju da budu upamćeni.

Tri akorda, sto pesama

Obično takve umotvorine delo su propalih "muzičara" koji umeju da se služe sa tri, četiri akorda.

U oba slučaja prepoznajem diletantizam bez presedana.

O današnjim nazovi-muzičkim trendovima i "zvezdama" neću ni da pričam.

Hiper produkcija veća od najvećih producenskih i izdavačkih kuća u svetu. Kome sve to treba!?

Onda takmičenja. Kao mi smo toliko talentovana nacija da se takmiče i deca i mladi i penzioneri?

Svi hoće da pevaju. Još nisu naterali domaće životinje da pevaju pa da uđemo u Ginisa.

Silovanje instrumenta 

Harmonika je najzastupljenija ali i najzlostavljanija na ovim prostorima. Nema instrumenta koji je silovaniji od nje.

Ko kakvu letvu koristi i koliko je zaradio za vikend su postale jedine teme. Ako započnete neku stručnu temu gledaju vas belo. Jad i beda. Nikada nisam pripadao svemu tome.

Mora se raditi i zaraditi ali ne po cenu dostojanstva.

Svi se bore u ovom teškom vremenu za egzistenciju ali to ne znači da je sve na prodaju. Zašto nam je drugo bolje kad nije i zašto se udvaramo drugim kulturama?

Da, treba uvažiti i poštovati druge ali zašto baštiniti i veličati nešto što je tuđe a unižavati svoje?

Pričam o muzici. Kako nam je to postao dosadan "Svilen konac" i "Bojarka", a zabavne jeftine šatorske fraze od tri tona?

Kako to da većinu ne zanima lepo šumadijsko kolo, ovo ili ono, ima ih prelepih, a sviraju kojekakve bezvredne gluposti i kad im to niko ne traži?

Drndanje bez stila 

Kao neka tehnika i skale. Ja vam svima kažem da to nije tehnika!

To je drndanje bez stila, odozgo naniže i kontra. Ko malo bolje analizira čuće da je to u stvari skrivanje iza neznanja. To nema poentu.

Kad prestaje taj slobodan stil i počinje obavezno gradivo koje ima neka pravila?

E, tu svi padnu. Čim se svi kače za to znači da je to lako. Cela Srbija svira u rasponu jedne kvinte. Moji pogledi su dijametralno suprotni svemu što sam naveo.

Ako neko želi da me razume kao umetnika neka posluša ono što sam realizovao kao autor instrumentalnih kompozicija i pesama.

Nema ih mnogo, ali ih ima dovoljno.

Malo sluha, a mnogo problema 

Oni koji me privatno poznaju razumeće o čemu govorim. Interesuje me muzika i razni žanrovi, a harmonika zaista može da bude legitimna u svakom od njih.

Naravno zabrinut sam za našu muziku i bojim se ako budemo ovako kolektivno nemarni zbunićemo generacije koje dolaze da će misliti da je pesma "Polomiću čaše od kristala" u stvari izvorna pesma!

I na kraju, nije problem u ljudima koji nemaju sluha već u onim koji ga imaju malo. Ti se mešaju u sve i prava su opasnost jer misle da nešto čuju i razumeju.

Druga opasnost je neznanje, neobrazovanje i opšta muzička nekultura koja sve više uzima maha.

Verujem da će ovaj moj tekst bar malo promeniti neka gledišta.

 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво