Kad ti treba nesreća da bi bio normalan

Živimo svoje male živote, mrzimo se i gledamo preko nišana, a onda nam priroda, viša sila ili prosto, okolnosti, pokažu koliko smo ranjivi i koliko je malo potrebno da shvatimo šta je prava nevolja

Udarna vest iz Tirane 28. novembra trebalo je da bude proslava albanskog državnog praznika Dana zastave.

Najavljivao se marš kojim bi Albanci s Kosmeta i iz Albanije demonstrirali jedinstvo i želju da žive u jednoj državi, a sa srpske strane stizale su kritike i osude pokušaja stvaranja tzv. Velike Albanije.

Očekivalo se da će to biti još jedan dan u kojem će Srbi i Albanci biti na suprotstavljenim stranama, očekivale su se teške reči, ali...

Albanija jeste 28. novembra prva vest u srpskim medijima, ali razlog za to nije marš već katastrofalni zemljotres i žrtve koje je izazvao.

Prizori razorenih kuća, uplakanih i uplašenih ljudi, dece izvučene ispod ruševina, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Umesto uobičajenih političkih poruka, iz Srbije stižu reči utehe i saučešća, ali i spasilački timovi koji pomažu u izvlačenju stradalih.

Dva naroda čija je prošlost, ali i sadašnjost obojena nerazumevanjem, sukobima i prolivenom krvlju, ujedinila je muka... nesreća veća i moćnija od podela i razlika. 

Nešto slično desilo se pre pet godina kad su Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku pogodile katastrofalne poplave.

Svi problemi i nesporazumi kao da su nestali u onoj mutnoj vodi, bujici koja nas je zapljusnula tog proleća.

Pomagali smo se međusobno, brinuli iste brige, saosećali jedni sa drugima. Znam, bilo je i onih koji su likovali zbog tuđe nesreće, ali njihovi glasovi su ipak bili daleko tiši od onog zajedničkog koji je pozivao na razum i solidarnost. 

Ne ujedinjuju nas samo "viša sila" i prirodne nepogode. Muče nas i isti društveni i ekonomski problemi.

Region masovno napuštaju mladi, obrazovani, nezaposleni, nezadovoljni...Nekada bogati i napredni krajevi danas su gotovo pusti.

Iz gradova i sela za koja se tokom devedesetih ratovalo i ginulo ljudi danas odlaze dobrovoljno. Čini se da zemlja natopljena krvlju više nikome ne treba. 

Nisam "jugonostalgičar" (ako nešto takvo uopšte i postoji), mrska su mi "oplakivanja" zajedničke države iako priznajem da mi nedostaje onaj prošli život i mir koji je ona pružala.

I ovi skoriji i oni prethodni ratovi skupo su koštali moju porodicu i imala bih verovatno pravo da budem ogorčena i puna nerazumevanja, ali, pitam se, čemu sve to?

Živimo svoje male živote, mrzimo se i gledamo preko nišana, a onda nam priroda, viša sila ili prosto, okolnosti, pokažu koliko smo ranjivi i koliko je malo potrebno da shvatimo šta je prava nevolja.

To je kao ono kad se razbolite pa vam svi drugi, do juče nepremostivi problemi, postanu nebitni. Ako imate sreće i ozdravite, obećavate sami sebi da se nikada više nećete nervirati zbog nebitnih stvari, ali to je kratkog daha...

E baš takva je, nažalost, i naša, balkanska, solidarnost!

Nevolje dođu i odu, a sa njima iščezne i ono dobro koje smo pokazali jedni prema drugima.

Već sutra vratićemo se u kolotečinu... vesti će ponovo biti iste... očekivane...

Izgleda da to tako ovde mora ili jednostavno nismo sposobni da se menjamo i shvatimo da je život nešto više od mržnje, podela i želje da "komšiji crkne krava"!

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи