Uputstvo za lako avanzovanje u žirije

Svako danas želi da uđe u neki žiri: pesnici amateri, filozofi teoretičari, novinari kolumnisti, organizatori kulturnog života u provinciji i da se ne nabraja dalje.

Osnovno pitanje glasi: zašto? Evo nekih razloga. Honorar nije veliki ali dobro dođe; važnije od toga je da članovi žirija odlučuju o sudbini knjiga (a samim tim ponešto i o sudbini pisaca), a ne treba odbaciti ni glamur koji na kraju žiriranja sledi.

Čitanje pohvalnog slova, izlazak dobitnika, uručivanje svečane diplome i novčanog čeka nekog društveno odgovornog preduzeća. Pa, ko ne bi voleo da bude član žirija.

Postoji dobar način da član žirija postanete. Upišite opštu književnost ili srpsku književnost (najbolje naporedo). Pročitajte nekih 150.000 stanica svetske i domaće literature. Potom se zaposlite kao kritičar u nekim dnevnim novinama i vredno se pozicionirajte kao znalac domaće književnosti.

Ipak, ko će tako da postane član žirija? To je zamorno, traje najmanje deceniju. Nije to za 21. vek. Ovo je stoleće brzih odluka, shortcut i interneta. Zato, hajde da vidimo koji je lakši način da avanzujete u člana nekog žirija.

Da biste na lak način postali član nekog žirija, morate najpre da imate dobre noge. Zašto? Potrebno je da se stalno muvate: promocije, kokteli, svečane akademije. U početku će misliti da ste zamlata ali ako budete dovoljno uporni i oni najiskuniji će se navići na vas i pomisliti da u vama ima "nekog štofa".

Sledeće što vam je potrebno je gipkost ruku, naročito u ramenima. Oni što su pomislili da u vama ima "nekog štofa" počinju da vas delegiraju da na različitim skupštinama budete glasači. Nemojte zanemariti ovaj, inače neizdržljivo dosadni posao. Iako se od vas samo očekuje da u datom momentu za neku stvar dignete ruku, to nikako nije zadatak koji će ostati neprimećen.

Nakon toga treba da imate dobar probavni trakt. Odrediće vas da budete član redakcije neke ustanove, a pošto niste mnogo pročitali da bi se u toj kulturnoj ustanovi time nametnuli, celodnevna prilježnost na poslu sa obiljem loše suve hrane će se podrazumevati.

Ali, tu ste već nadomak jednom dobrom žiriju. Treba da učinite još dve stvari i obe su vrlo lake. Nađite neki vodič kroz lepe misli pisaca i usvojite nekoliko desetaka: odlično dođu kada treba obrazlagati bilo koju odluku. I drugo: usvojite naviku da su "naše" knjige uvek dobre, a "njihove" jednostavno ne postoje.

I evo, san se ostvaruje: postali ste član nekog zvučnog žirija. Stiglo je sto dvadeset knjiga za čitanje, ali vi se nimalo ne uzbuđujete. Čitanje nije obavezno. Odbacite devedeset amaterskih sočinenija i ostane vam trideset. Među njima odmah precrtate dvadeset "tuđih" knjiga. Ostane deset "naših" – kojoj god da date glas, nećete pogrešiti.

Za kraj evo još malih saveta za dug boravak u žirijima. Autoritet se ne gradi, on se deklariše. Ukoliko neki član žirija spomene neku od "tuđih" knjiga, vi se odmah brecnite i kažite da to ne treba ni čitati.

Ako neko kaže da u nekoj od vama neprihvatljivih knjiga ima nešto dobro na početku, vi ocrnite kraj koji niste pročitali; ako spomene dobar kraj, vi kažite da je očajan početak.

Ukoliko je potrebno teorijske artiljerije, za knjige koje su vam strane konstatujte da su "poetička stranputica", a za one vama bliske da su "poetička budućnost". Ko to još može da ospori? Samo onaj ko zna gde je stranputica i onaj koji svevidi budućnost.

S takvom pripremom ne možete da promašite. Vidimo se na sledećoj dodeli neke zvučne nagrade.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво