Šest tipova posetilaca Sajma knjiga

Iskustvo mi je pokazalo da postoji najmanje šest tipova posetilaca Sajma knjiga. Ne klasifikujem ih prema onome šta vole da čitaju nego prema motivima dolaska, jer meni je od toga šta čitaš mnogo važnije – da čitaš.

1. Knjigoljupci – Oni su pravi zaljubljenici u knjige. Oni ne šetaju pored štandova, već čitaju poleđine knjiga, iliti kritike. Razmatraju koju da kupe, prave spisak želja. Za to vreme gomila ih gura, cokće iza njih jer prave gužvu. Velika je verovatnoća da će im neko nenamerno razbiti kamen u bubregu. Posebnu podvrstu čine oni koji idu na tribine.

2. Grupice – Najtipičniji primer su đaci za koje je rezervisan Školski dan. Taj četvrtak izbegavaju svi ostali. Često im nije motiv kupovina knjiga, razgovor sa autorima, slušanje diskusija na tribinama, već druženje sa prijateljima, izbegavanje časova ili odlazak u tržni centar.

3. Knjigokupci – Posetioci Sajma koji su namenski došli sa spiskom knjiga koje treba da kupe. Često su to studenti, kojima je jeftinije u halama Beogradskog sajma da štikliraju svoju listu. Procentualno, to su oni retki koji žele da imaju knjigu umesto kopije koju će išarati hemijskim olovkama i markerima.

4. Buk za dobar luk – Oni koji idu na otvaranje Muzeja savremene umetnosti, ili Narodnog muzeja zato što je to "in". Oni su najverovatnije išli i na Retrospektivu Marine Abramović. Kroz sajamske hale uglavnom prošetaju, kako bi posle seli na piće sa prijateljima.

Njihov podtip su selfići. Oni će napraviti fotografiju i okačiti je na stori na Instagramu. Došli su da bi bili viđeni. Selfića ima i među ostalim tipovima posetilaca, ali ne u ovolikom procentu.

5. Turisti – Sajam im je na putu ka Adi Ciganliji koja je zapravo njihov cilj, jer je lepo vreme. Prošetaće kroz hale, možda sretnu nekog koga znaju. Neki od njih dobili su besplatne karte, i žao im je da ih ne iskoriste. Možda i kupe knjigu nekome kome je uskoro rođendan.

6. Služba, a ne družba – Njih je najmanje. To su ljudi koji su na neki način angažovani na sajmu – u organizaciji su događaja, novinari koji prate tribine i promocije, autori, prijatelji i porodice zaposlenih koji dolaze da im budu podrška i da ih nahrane.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво