Smetaju im i implantacija i novčana kazna, a hoće veliko srpstvo

Sedam pitanja – sedam odgovora.

DA LI KAZNA MOŽE DA SE DOBIJE? Jednom našem čitaocu zasmetala je klauza dobiti kaznu pa konstatuje da se „dobija na lutriji, a da je neko kažnjen novčanom kaznom“.

Da vidimo šta kaže Rečnik MS...

Glagol dobiti znači i (pod 3a) „doživeti, pretrpeti nešto nepovoljno, biti izložen nečem nepovoljnom (kazni, kritici i sl.); biti osuđen na nešto, biti kažnjen nekom kaznom“.

To je ilustrovano primerima: dobiti grdnje//batine//šamar//dve godine zatvora.

Na osnovu ovoga možemo zaključiti da je klauza dobiti kaznu regularna i u duhu srpskog jezika.

DA LI SU NERETLjANI U STVARI NERETVANI? „Ljudi iz doline Neretve za sebe kažu da su Neretvani, a pojam Neretljani koriste neki koji nisu odavde“, tvrdi jedan naš čitalac povodom mog prošlonedeljnog teksta.

Ako je zaista iz tih krajeva, naš čitalac onda naravno zna kako je korektno.

Međutim, oblik Neretljani je zabeležen u stručnoj literaturi, između ostalog u Rečniku srpskohrvatskog jezika MS–MH.

U Rečniku je ilustrovan dvama primerima: jedan je iz knjige Freda Šišića „Pregled povijesti hrvatskoga naroda“, a drugi iz romana „Svadba“ Mihaila Lalića.

DA LI JE ISPRAVNO REĆI PISMENI ISPIT? Jedan posetilac sajta RTS-a postavio mi je pitanje „Pisani ili pismeni?“, a onda obrazložio:

„Naježim se kada pročitam ili kada čujem da su učenici ili studenti imali 'pismeni' ispit! Čovek može da bude pismen ili nepismen, a ispit može da bude usmeni ili pisani, u zavisnosti od toga na koji način se polaže.“

O tome je pisao profesor Egon Fekete u knjizi „Jezičke doumice“, gde je to detaljno objasnio:

„Pridev (trpni) pisan (i pisani) označava da je nešto saopšteno, iskazano pomoću pisma, pisanjem (kao: pisan(i) zakon(i), rukom pisana molba i sl.).“

„Pridev pismen(i) pak može da znači isto što i pisan(i) (kao: pismeni ispit, pismeni iz matematike, pismeni iskaz)...“

„U metaforičkom značenju, ali obično kraćim oblikom istog prideva (pismen, bez krajnjeg -i) kazuje se da je nešto napisano vrlo korektno (kao: vrlo pismen sastav), a i to da neko zna da čita i piše (pismen čovek)...“

DA LI SE SRPSTVO PIŠE VELIKIM POČETNIM SLOVOM? Jedan čitalac mi se obratio sledećim rečima: „Srpstvo se piše početnim velikim slovom. Iz poštovanja i ponosa.“

Može se pisati i velikim početnim slovom, i to onda kada znači: srpski napod, svi Srbi.

Ali piše se malim početnim slovom kada označava „ono što karakteriše Srbe; srpsku nacionalnu misao, ideju“.

DA LI IMPLANTAT MOŽE BITI IMPLANT? A jednom posetiocu našeg sajta smeta što koristimo oblik implantat, pa kaže: „Implantat? Ima li neko zdrave pameti da prevede ovu glupost na srpski? Kao prvo, reklo bi se implant, a na našem jeziku se to jednostavno naziva usađivanje.“

U ovakvim slučajevima najbolje je konsultovati Rečnik stranih reči i izraza.

A tamo stoji da ta imenica glasi implantat (lat. implantatum od iplantare usaditi) i znači: ono što je implantirano, usađeno.

Znači pravilno je implantat, ne i implant, a što se mene tiče, može i usađivanje, mada bi za to trebalo pitati struku.

DA LI JE ASIMOV ISAK ILI AJZAK? „U jednoj emisiji na RTS-u pomenut je Ajzak Asimov. Doskora sam znao samo za Isaka Asimova. Da li je i Njutn 'promenio' ime?“, konstatuje i pita jedan naš čitalac.

Ovde sam se setio knjige „Ispeci pa reci“, u kojoj Ivan Klajn kaže: „Priznajem da je Isak (ili, ako baš hoćete, Ajzak) Asimov jedan od savremenika kojima se divim.“

Na pomalo ironičan način, profesor nam je rekao da jeste pravilna transkripcija američkog imena IsaakAjzak, ali menjati mu ime danas, posle toliko vremena, bilo bi baš preterivanje.

Ne samo Asimov nego i Njutn ostaje Isak.

DA LI FIJAT IMA „J“? jedan naš čitalac je „primetio“ da se na ovom sajtu „redovno piše FIJAT, iako je to skraćenica od 'Fabbrica Italiana Automobili Torino', i nigde nema 'J', znači FIAT“.

Pogrešili ste, ne piše se redovno FIJAT nego Fijat, što je verbalizovana skraćenica, slučaj kada se verzalizovana (prava) skraćenica pretvara u imenicu.

Tada važi i pravilo intervokalnog „j“, tj. da se između „i“ i vokala „a“, „e“ ili „u“ piše „j“.

A može ostati i kao verzalizovana skraćenica: FIAT i FIAT.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи