Kako se kokarda kralja Petra našla pored proleterske zvezde

Dve oznake obeležile su dvadeseti vek srpske istorije, u njima kao da se skupilo sve što smo proživeli: voljno i nevoljno. Te dve oznake su šapka srpskog oficira iz Prvog svetskog rata sa ćirličnim "P" u kokardi i kapa titovka sa proleterskom zvezdom sa srpom i čekićem.

Ovi simboli zaštitni znaci su ovogodišnjih Dana slobode i možda po prvi put pojavljuju se jedan do drugog: na bilbordima, plakatima, programima, pa i u prenosu naše kuće RTS, sa koncerta hora i orkestra Radio-televizije Srbije, pod upravom Bojana Suđića. 

Da li ovo danas još nekom smeta? Vreme koje je prošlo neumitno je učinilo svoje. Ne samo da su danas umrli doslovno svi učesnici Prvog svetskog rata, ne samo da je u dubokoj starosti manji broj učesnika Drugog svetskog rata, nego je opaki dvadeseti vek – taj vek ideologija – izgleda zauvek završen i više se neće vratiti u svom plamtećem i nepopustljivom vidu. 

Kokarda kralja Petra koja je stajala na šajkačama srpskih oficira koji su oslobodili Beograd 1. novembra 1918. godine i proleterska zvezda sa srpom i čekićem koja se nalazila na titovkama partizana koji su oslobodili Beograd po drugi put 20. oktobra 1944. godine, danas – eto, čuda – više nisu suprotstavljeni ideloški vojnički znaci. 

Svedeni su na muzejski eksponat, na dah i duh jednog vremena, pa iz toga proizilazi novo čudo: i kokarda i crvena zvezda postali su grafički i industrijski simboli. I to kakvi! Ne zna se da li je atraktivnija kokarda ili zvezda.

Pogledajte samo taj elegantni oval kokarde, to izvijeno ćirilično slovo P sa prepletima koji tek na drugi pogled otvaraju prostor za primećivanje slova P koje nosi oficir kralja Petra. Osmotrite potom crvenu zvezdu: plamteće crvena kao osnovica; kraci zvezde nisu ravnostrani, već blago zadebljanje krakova zvezde čini da uglovi između kraka budu veći, te se ona stoga čini masivnija; na kraju tu je više nego atraktivni znak srpa i čekića.

Slovo "P", znak kraljevih oficira, i srp i čekić znak proletera partizana, dakle, izuzetni su grafički znaci koji nas podsećaju na prošlost, ali pre svega, i to je paradoks, na osnovni istorijski valer koje je ostao do danas zajednički obema vojskama, i jedan i drugi znak u svojoj osnovi imaju slobodu.

Zato su ovi znaci danas amblemi kulturnih događaja koji će se odvijati na ulicama i trgovima Beograda od 18. oktobara do 1. novembra 2019.

Ideologije prolaze, pokazaće koncerti, izložbe i pozorišne predstave, a želja za slobodom je večna.

Autor je umetnički direktor Dana slobode Beograda 2019.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво