Spremanje knjiga za zimnicu

Ljubitelji knjige uživaće na 64. Sajmu knjiga od 20. do 27. oktobra. I dok se polako spremate za dolazak na Sajam i čekate da pazarite taze naslov omiljenog domaćeg ili stranog pisca, urednik programa 64. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu Vule Žurić predstavlja i program tribina koje će biti održane u okviru Sajma.

Krajem oktobra, ajvari, pinđuri i ljutenice, te džemovi, marmelade i slatko već odavno bi trebalo da budu u dobro zatvorenim teglama poređanim na policama plakara, ostava, pregrađenih balkona ili podruma. O soku od paradajza da ne pričamo! Ti poslednji dani miholjskog leta protiču u znaku privođenja kraju pravljenja turšije i usredsređivanju pažnje na kiseljenje kupusa.

Međutim, kraj oktobra naš čovek koristi i za posetu Sajmu knjiga, gde se kao na nekom kvantašu i tek štampane i one antikavarne knjige nude po povoljnijim cenama. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu će se ove godine održati od 20. do 27. oktobra i biće to 64. put da se na istom mestu čitaoci sreću sa piscima i izdavačima njihovih knjiga.

Pod velikom sajamskom kupolom naći će se oko pet stotina izdavača, od kojih će šezdesetak biti iz onog pravog, ili ovog našeg, obližnjeg inostranstva, a počasni gosti će ove godine doći iz Egipta.

Sajam knjiga je prošle godine posetilo skoro 200.000 ljudi, najveća gungula je vladala poslednja dva dana i čini se kako je još jednom gotovo svaka izložena knjiga našla svoga kupca.

Naša kulturna javnost sve češće i s pravom postavlja pitanje da li je taj kupac uvek i čitalac. Delu kulturne javnosti se uopšte ne sviđa tolika gužva i prava vašarska atmosfera koja jeste posledica otvorene i totalne komercijalizacije manifestacije čiji je koncept u prošlosti bio potpuno drugačiji. Mnogi će teško poverovati, ali do pre dvadesetak godina, na Sajam knjiga se dolazilo da se nova izdanja eminentnih izdavača pažljivo i natenane listaju, dok je trgovina bila u drugom planu.

Pa ipak, bez obzira na dosadašnje i buduće primedbe i kritike kako stručne, tako i one najšire javnosti, Međunarodni sajam knjiga u Beogradu još uvek je najznačajnija kulturna manifestacija u Srbiji. Da bi to zaista i bilo tako, na Sajmu knjiga će i ove godine biti organizovano niz tribina i nekoliko izložbi, a publici će se predstaviti i inostrani pisci koji su prihvatili poziv da budu zvanični gosti naše najveće književne manifestacije.

I dok se polako spremate za dolazak na 64. po redu Sajam knjiga i čekate da pazarite taze naslov omiljenog domaćeg ili stranog pisca, ili da konačno pronađete neku antikvarnu knjigu ili strip, evo i kompletnog programa tribina koje će tokom osam dana biti održane u salama nazvanim po nekim od naših najznačajnijih pisaca.

Pažljivo ga proučite, ili tek bacite oko na spisak tema i imena, a mi ćemo vam u danima koji su pred nama reći nešto više o svakoj programskoj celini i ljudima koje ćete biti u prilici da čujete i vidite na predstojećem sajmu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво