Košarka, kokain i koparska Primorska

Zašto Karmelo Entoni ne treba nikome, pa ni Zvezdi koja gubi od Primorske?

Plava - Leto prođe, Karmelo Entoni se ne udomi.

Prošla su vremena kada su klubovi sa Entonijem želeli da sklope odnos poput braka. Danas se maksimalni ugovori i višegodišnje vernosti daju nekim mlađim momcima.

Pa ipak, neverovatno je da četiri stotine ljudi ima igrački angažman u NBA ligi a da je budući stanovnik springfildske Kuće slavnih i dalje bez angažmana.

Da, u godinama je, ali i dalje je vrlo vitalan.

Da, njegov šut sa poludistance nije u modi, ali i dalje ima ekipa kojima bi njegov nepogrešiv košgeterski instinkt itekako bio koristi.

Da, više nije u stanju da bude starter i najveći potrošač lopti, ali pokazao je da je svestan toga i da se rado uklapa u ulogu veterana koji ulazi sa klupe.

Prva meč lopta za vraćanje vrednosti Karmelu Entoniju bio je pokušaj da ga kao trofejnog igrača američke reprezentacije uključe u ekipu Grega Popoviča.

To je dosta hladno odbijeno kao ideja. Popovič je svoju ekipu očigledno hteo da koncipira po evropskom principu gde će svaki igrač imati određenu funkciju i spisak zadataka, a Entoni je zaličio na NBA superheroja koji se ne bi uklopio u tu koncepciju.

Stoga, vratimo se na početak - zašto Entonija nema među četiri stotine profesionalaca koje su NBA klubovi angažovali? Odgovor je možda u tome što je on heroj iz prethodne decenije i nijedan klub ne želi da deluje staromodno.

Izgleda da je najmanje što NBA klub danas može da uradi to da se ponaša kao da ima neku dugoročnu ideju, neki koncept. A to ne odgovara starim asovima na čija se pleća ne može osloniti dugoročni plan, ali se može dobiti još koja hiljada majstorski ubačenih poena.

Bela - crta, ali ne ona na 6.75

HBO ovih dana počinje snimanje pilot epizode serije "Šoutajm", ekranizacije knjige Džefa Perlmana o čuvenoj dinastiji Lejkersa koja je dominirala osamdesetih, osvojila pet titula i bila poznata po tome što su bili uzbudljivi za gledanje i nezgodni za igranje. 

Sporedni učesnik osvajanja prve titule tokom Šoutajma, Spenser Hejvud tvrdi da je u to vreme osamdeset posto Lige koristilo kokain. Ipak, malo ko kao on.

Naime, Hejvud je u to vreme bio oženjen supermodelom Iman (danas poznatijom kao Bouvijevom udovicom), vozio „rols-rojs" i trošio pozamašnih trista dolara dnevno na narkotike. Prevedeno u današnji novac, to je oko 940 dolara.

Ako je to velika suma, treba napomenuti, na mnogim mestima Hejvudov novac „nije vredeo", dileri su mu davali drogu besplatno samo da bi bili deo glamura koji je nosio Šoutajm.

Hejvud je danas član springfildske Kuće slavnih kao igrač koji je u karijeri imao u proseku 20,3 poena i 10,3 skokova po utakmici.

Ostavio je ipak dubok trag i u istoriji drogiranja kao jedan od pionira „fribejsinga", alternativnog načina konzumiranja kokaina, čiji je bio promoter.

Tokom finala konferencije sa Sijetlom i velike borbe za titulu sa Filadelfijom, Hejvud prepoznaje da je vreme da iskoristi svoju priliku i dođe do titule. Odlučuje da prekine sa drogiranjem dok se ti mečevi ne završe, ali jedne noći je poklekao.

Posle bančenja do tri ujutru sa prijateljima, popio je „kvalud", lek od kog se u Vuku sa Vol Strita izbezume Leo Di Kaprio i Džona Hil, sigurno se sećate te antologijske scene.

Seda za volan i kreće pravo na trening. Na nekoliko semafora prema trening-sali Lejkersa pada u san, bude ga sirene, i nekako stiže na sastanak ekipe.

Tokom gledanja snimaka protivnika u zamračenoj prostoriji, nekoliko puta pada u san, ali ga Majkl Kuper, saigrač koji je konzumirao kokain ali nije dopustio da ovaj konzumira njega, u nekoliko navrata budi. Međutim, Hejvudov san je bio pretvrd kad je krenulo istezanje i trener Pol Vesthed ga izbacuje sa treninga.

Ubrzo, nezadovoljan minutažom, mamuran od narkotika i odbačen od patrijarha ekipe Karima Abdul Džabara, Hejvud biva izbačen iz tima kada je bez razloga napao rukija Breda Holanda. Jedino mu se Džamal Vilks javio tih dana da vidi kako je, a to dovoljno govori o tome koliko su se saigrači osetili izdanim.

Izbacivanje iz ekipa i česta odsustva Iman zbog modnih revija po Evropi, nisu dobro uticala na Spensera i on u kokainskoj histeriji kreće da kuje plan. Ubiće trenera Pola Vestheda.

Ideja je sledeća - dovešće ekipu kriminalaca iz Detroita koji ga obožavaju, ovi će Vesthedu iseći kočnice i isterati ga sa krivudavog puta koji vodi prema Forumu.

Ovde moramo napraviti mali flešbek - krivudavi putevi oko kuće su Vestheda i učinili trenerom Lejkersa. Ovaj bivši koledž pedagog je sezonu počeo kao asistent Džeka Mekinija.

Jednog slobodnog dana, pozvao je Mekinija na partiju tenisa. Međutim, kako su im supruge bile u crkvi na sastanku svog dobrotvornog društva, Mekini je krenuo biciklom do Vestheda. Na krivudavom putu je pokušao da malo uspori bicikl, međutim kočnica se blokirala i on je odleteo sa bicikla udarivši glavom o beton.

Zadobio je povrede glave koje su mu nepovratno oštetile pamćenje i posle nekoliko sezona je shvatio da više ne može da trenira i penzionisao se. 

Vratimo se sada u brzinu. Dakle, plan je bio da se na toj već osvedočeno baksuznoj saobraćajnici likvidira Vesthed. Srećom po njega, Hejvudova majka primetila je da ovaj pravi neke sumnjive telefonske razgovore i kad mu je zapretila da će ga prijaviti policiji ako sprema neku nevolju, on je odustao.

Serija "Šoutajm" dakle samo po ovoj crtici iz prve sezone pokazuje da može biti prvoklasno televizijsko ostvarenje. Reditelj i producent Adam Mekej možda nije ime koje mnogo obećava kada krenete u bioskop na njegov film, ali za HBO je napravio izuzetnu seriju "Naslednici" i ima dar da okupi ekipu koja će predstaviti ljude koji se nevaljalo ponašaju.

Spenser Hejvud je sledeće sezone došao u Evropu, i upamćen je po sezoni koju je u Veneciji odigrao uz rame sa Prajom Dalipagićem. Danas ima sedamdeset godina i izmolio je oproštaj od Vestheda.

Crvena - kao Zvezda, ali i kao izvučene uši

Mnogoočekivana prva zvanična utakmica košarkaškog kluba Crvena zvezda u novoj sezoni u kojoj je trebalo da bude predstavljen novi tim, sa prekaljenim Amerikancima koji su ga pojačali, pretvorila se u debakl protiv Primorske iz Kopra.

Ovi šampioni druge ABA lige bili su grupa građana koju sam morao da potražim na internetu kako bih shvatio ko su. Ruku na srce, o ABA2 znam samo da postoji ali nisam pratio šta se u njoj dešava, pa je moguće da sam previše potcenjivački prišao ovoj ekipi. 

Na terenu, Primorska je pobedila u utakmici koja je vrlo brzo pala pod njihovu kontrolu.

Ovog leta smo bar apsolvirali tezu o Lošem danu sa reprezentacijom.

Nažalost, u našoj košarci stvari nisu tako stabilne kao u onim ligama gde se zaista za sve može okriviti Loš dan. Otud, nadam se da nismo posvedočili nekakvom tihom bojkotu igrača prema zadacima koje im postavlja klub, iz ovog ili onog razloga. 

Primorska nije ekipa od koje je lako izgubiti.

Stoga, nadam se da ovo rezultatsko remek-delo nije plod namernog delovanja Zvezdinih igrača.

Od ove ekipe očekujem mnogo, i nadam se da će ovaj žestoki neuspeh biti pretvoren u impuls za napredak u igri i zalaganju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи