Neobrijani pazusi i osnaživanje žena

U pauzama zarađivanja miliona dolara, pripadnici svetskog džet-seta obožavaju da demonstriraju koliko su socijalno osvešćeni i emancipovani, često pokazujući koliko su u stvari odvojeni od realnosti i problema običnih ljudi.

Pre nekoliko dana jedna od najpopularnijih manekenki današnjice, Emili Ratajkovski, postavila je fotografiju na Instagramu na kojoj pozira sa podignutim rukama iznad glave i neobrijanim pazusima.

"Dajte ženama priliku da budu šta god žele", piše ispod fotografije uz usputnu promociju svog eseja u Harpers bazaru o tome da žene treba da imaju pravo izbora.

Naravno, na ostalih hiljadu fotografija na svom Instagram nalogu, Emili na svakoj izgleda besprekorno i bez famoznog "žbuna" pod pazuhom.

Ne ulazeći u estetiku niti u to da ovo dolazi od žene koja je svoju čitavu karijeru izgradila objektivizujući i podređujući sebe muškim kriterijumima seksualnosti, mnogo je važnije to što je ona samo još jedna od članica liberalnog džet-seta koji na svaki način želi da pokaže koliko je osvešćena i jaka.

U sličnom tonu, prošle godine Voug je ocenio da borba za ženska prava nikada nije bila teža.

Svako malo mogu se videti novinski tekstovi o tome za kakve su se večernje toalete glumice i glumci na crvenim tepisima odlučili kako bi time poslali "snažne" socijalne poruke.

Samo da su sufražetkinje to znale, ne bi morale da štrajkuju glađu, protestuju na ulicama i skaču ispred trkačkih konja žrtvujući svoje živote da bi današnje žene mogle da glasaju i, barem načelno, bile smatrane jednakim sa muškarcima.

Mogle su samo da obuku lepe haljine i to bi sasvim sigurno rešilo problem.

U vremenu kada je veliki broj žena širom sveta potlačen, kada su žene i dalje žrtve fizičkog i psihičkog nasilja, dvonedeljno puštanje dlaka ispod pazuha nije neka pomoć.

Oblačenje skupocene haljine na nekoj holivudskoj gala večeri neće promeniti činjenicu da su žene manje plaćene od muškaraca ili da su vrlo često žrtve mobinga na radnom mestu.

Objavljivanje eseja u magazinu koji je pretežno namenjen ljudima višeg socio-ekonomskog statusa neće pomoći 200 miliona žena kojima su klitorisi nasilno odstranjeni u nameri da im se umanji osećaj seksualnog zadovoljstva.

Površni pokušaji pripadnika svetskog džet-seta u isticanju svoje prosvećenosti ne doprinose ničemu sem tome da se oni sami osećaju bolje i ispunjenije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво