Vaš astrolog otkriva ko pije kao sunđer i koja je reka crna

Turcizmi su reči preuzete iz turskog, ili posredstvom turskog a poreklom su iz arapskog ili persijskog jezika.

ĐUBRAD. Povodom naslova jednog teksta „Džoni Štulić progovorio: Ljudi su nikakvi, đubrad“, hteo bih nešto da kažem o turcizmima u srpskom jeziku.

Mnogo je primera da turcizmi koje smo davno usvojili poslednjih decenija razvijaju nova značenja, najčešće pogrdna.

Imenica đubre u srpskom znači smeće ili stočni otpad, što je jedino značenje turske imenice gübre.

Međutim, u srpskom ima i figurativno (pejorativno) značenje: nemoralna, rđava osoba. U tom značenju se često koristi zbirna imenica đubrad.

U rečnicima je đubre i gnoj iz rane ili slaba hrana. A beleže i sintagmu belosvetsko đubre. Tako i Štulić koristi taj turcizam da naruži ljudski ološ.

TRAGOM JEDNE VESTI. Jedan naslov je baš intrigantan: „Zvali su ga Pera Furundžija: ko je bio general Petar Živković“ i nameće pitanje: šta znači imenica furundžija?

Nastala od imenice furuna, a ova od turske firin, furundžija znači „onaj ko pravi peći, furune“ (Rečnik MS).

Sada je sve jasno: on je Pera Ložač!

Ma tu ipak kao da nešto nedostaje… Konsultujem studiju „Turcizmi u savremenom srpskom književnom jeziku“ Marije S. Đorđević.

A tamo: furundžija = homoseksualac.

Auu, pa to nije Pera Ložač nego Crni Petar, kukala mu majka!

POLjUBAC. „Nije papučić: Kristijan poljubio Staniju u zadnjicu“, naslov je na jednom portalu. Zanimljiva je etimologija imenice papučić.

U osnovi je turcizam papuča (od turske pabuç) koji znači: 1) vrsta lake kućne obuće, 2) spoljni stepenik na vratima tramvaja, autobusa.

Kod imenice papučić gradimo deminutiv sufiksom -ić i tako dobijemo novu reč koja nema neposredne veze sa osnovnom reči. Značenje: muž koji se u svemu pokorava ženinoj volji.

A ako nekoga zanima da li je Kristijan stvarno papučić, neka to pita Staniju.

HOROSKOP. Sunđer na turskom glasi sünger, označava najprostije višećelijske životinje, zatim proizvod od gume, plastične mase i sl. koji služi za brisanje, pranje. Da li je to sve?

Na jednom sajtu za ljubitelje astrologije ističu da je „samo jedan znak sposoban da pije kao sunđer, bez mere, a često nagovara i ostatak društva da mu se pridruži u preterivanju“.

Kao što sunđer za pranje može da se natopi, tako i za onoga ko može da popije veliku količinu nekog alkoholnog pića figurativno kažemo da pije kao sunđer.

A koji je to misteriozan znak koji može mnogo da popije? Verujem svaki.

PRANGIJATI. „Kad ti prekipi, sačekaš praznik i prangijaš dok ti ne dosadi...“, čitam u jednoj kolumni i pitam se da li postoji glagol prangijati.

Nisam ga našao, samo imenicu prangija, nastalu od turske frengi firengi, koja označava: 1) vrstu topa za pucanje prilikom svečanosti, 2) tvrdoglavog čoveka.

U navedenoj studiji Marija S. Đorđević beleži imenicu prangijaš sa donekle izmenjenim, figurativnim, značenjem: muzičar, svirač.

Kolumnista koristi glagol prangijati, koji, budući da je noviji žargon, ne beleže naši veći rečnici. Značenje (približno): pucati bučno, kao iz topa.

Glava nam prangija od prangijanja za praznike.

ŠUGAVAC NA ŽENSKI NAČIN. „Černa voda teče v reka Šugavica“, naziv je jednog bugarskog video-klipa na Jutjubu. A imamo li i mi šugavicu?

Naravno, reč je persijskog porekla, turski je jezik posrednik i kod Bugara, a kod nas znači: 1) šugava ženska osoba, i 2) bednica, nevaljalica.

Izgleda da i kod Bugara ova imenica ima ista značenja čim koritom reke Šugavice teče „černa voda“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво