Telefon mi je upao u ve-ce šolju, dobila sam dva dana odmora

Prošle zime otišla sam do toaleta na poslu. Skinula farmerke i – pljus. S**nje. Ispao mi telefon iz zadnjeg džepa u ve-ce šolju. Brzo sam ga izvadila, obrisala i rastavila. Čim sam došla kući, stavila sam ga među zrna pirinča.

Zavisna sam od mobilnog telefona, kao i cela moja generacija. Ima nekoliko izuzetaka koji nemaju Fejsbuk, ali i oni su instalirali barem Vajber i Vatsap. Navikli smo se da na poruke odgovaramo odmah, proveravamo da li je neko nešto "sinovao" ili "lajkovao".

Kada mi je telefon upao u ve-ce šolju usledili su trenuci neverice. Šta će da se dogodi? Šta ako me neko zove a ja se ne javim? Šta ako se dogodi neki nesrećan slučaj? Ako dobijem hitan mejl na koji mora odmah da se odgovori? Šta? Šta? Šta?

Ništa. Tišina.

Jednog leta sam bila sa prijateljima na bazenu na Banjici. Drugar je ostavio svoj telefon kod mene u torbi i zaboravio da ga uzme kada smo se rastali. Sela ja u trolu i odmah posegla za telefonom, kad ono – eto ga i njegov. Pozvala sam ga da mu javim da je kod mene. Pogodićete, nije mi se javio. Izletela sam na narednoj stanici i trčala kroz šumu dok ga nisam sustigla. Znala sam koliko bih ja brinula da sam ga izgubila, pa njega da spasim muke.

A na odmoru se bez telefona ne može, ako ne da bi se pričalo, a ono bar zbog kamere. Stotine fotografija koje nikada neće biti odštampane, koje neće naći svoje mesto u albumu na Fejsbuku, na storiju na Instagramu. Desetine selfija koji su mogli da budu napravljeni bilo gde. Fotografije koje će biti obrisane prvom prilikom kada stigne obaveštenje da je memorija puna.

Pre nekoliko godina bila sam na letovanju na Zakintosu. Išli smo na izlet sa agencijom i čim smo stali na pauzu u kafiću svi smo se uhvatili za telefone. Na zidu je bilo okačeno obaveštenje na srpskom jeziku na kom je pisalo korisničko ime i šifra za logovanje na vaj-faj. Jesmo li samo mi Srbi ovisni o telefonima?

Moja sestra iz Australije je letovala ove godine na Crnogorskom i Hrvatskom primorju. Kako bi kući poslala snimke i pravila zazubice jer je tamo zima, ušla je sa ajfonom u more. Onda se okliznula i sa sve telefonom upala u vodu. Pirinač nije mogao ništa protiv soli.

Ja sam prošla bolje. Prebacila sam karticu u stari telefon sa lošom kamerom, koji nije imao dovoljno memorije da se instaliraju aplikacije.

Incident sa ve-ce šoljom mi je podario 48 časova odmora od Vajbera, Vatsapa, Instagrama i ostalih aplikacija koje me neprestano bombarduju notifikacijama i porukama. I ništa strašno se nije dogodilo.

Ipak, nemojte probati kod kuće. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво