Komšija namćoru, došlo je tvojih pet minuta

Zanima me kako će proći novi kućni red. Stari su poštovali oni kojima to nalaže svest, savest, kultura. Nije bilo potrebe ni da ga čitaju. Znaju šta smeta komšiji, šta nije lepo, šta može da se radi i u koje vreme. Oni ostali nisu marili za to šta je dozvoljeno, a šta ne. Nisam uverena da će ih nova, preciznija pravila i pretnja kaznom „opametiti“, ali ostaje da se uzdam u to što volimo da se tužakamo, pa kad komšija plati 5–10.000, možda će nam i krenuti. Možda ćemo se probuditi naspavani, i još travnjak ispod prozora bude bez smeća. A možda će nova uputstva samo produbiti stare komšijske nesporazume, a sve ostane isto.

Nije najjasnije da li će komšinica koja trese mrve preko terase biti kažnjena samo ako je neko prijavi ili će milicajac morati da sedi u stanu ispod i čeka da se to dogodi. Isto važi i za prašinu i za smeće. Kako će utvrditi iz kog stana je poletela puna kesa kroz prozor? Hoće li milicija da angažuje forenzičare da utvrde sa kog inkriminisanog hleba su došle mrve? Ne verujem, forenzika je skupa, osim ako se troškovi ne nadoknade od prekršioca.

U mojoj zgradi to može jeftinije i lakše. Imamo gospođu koja sve može da otkrije i to pro bono. Zna ona da je ambalaža od sušija iz tog i tog stana, jer samo on naručuje takve stvari i kad je visok datum. A zna da je taj i vlasnik novog džipa i da se parkira na stazi i ispred rampe. Zna i kome je prokisao pasulj pa završio na travnjaku. Zna i da onaj skladni bračni par nikako ne treba prijaviti za noćnu buku. „Not gilti", uzviknuće gospođa Šerloka Holms u odbranu komšije, jer zna da je kada se čuju ti čudni zvuci, on na službenom putu. 

Komunalni milicionari, ako neće da vuku forenzičarske kofere kao u serijama, a već imaju palicu, biber-sprej, lisice, moraće da nose one merače decibela. A 30 mi zvuči baš malo, tj. tiho... Pa ako krenu s kaznama, ići ćemo sa slušalicama po kući. Ćerka bi želela da prijavi jednu komšinicu koja otvori prozor i peva za sve pare dok pere sudove. Kažem, pusti ženu, bolje da peva nego da plače. Kaže, „nije problem što peva, nego šta peva". Pitam šta peva, nikad čula. Kaže mi - to je pesma one koju si videla na bilbordu za koncert u Areni. „I tad si pitala ko je to." Ni sada ne znam kako se zove, samo znam da joj se ime piše sa ipsilon umesto „j".

Oslobodite se klompi, dok je vreme

TV nećemo ni uključivati. Kako da ispod 30 decibela slušaš vesti, a reklame, dok ti utišaš, kazna ko vrata. Kažu da deca neće moći da trče, da plaču. Pa šta da rade da ne budu deca?! Nadam se da to ne piše u novom kućnom redu.

Štikle i klompe po stanu zaboravite. Koštaće vas ta šetnja po glavi komšije 5.000 dinara. Bolje od tih para kupite šunjalice. A i to sa klompama. Hoće li komunalni milicajac da se preseli u zgradu i lovi zvuke sa plafona? Ili će otvarati cipelarnike, pa kome nađe klompe, kazna.

Ne znam ni čemu će služiti jeftina struja noću kad u vreme odmora ne sme da se čuje mašina za pranje ni veša ni sudova. Mada, da se ne lažemo, ima komšinica mašinu, kad joj krene centrifuga, ja se vežem, mislim polećemo.

Inače, danima ne uključujem alarm. Ne zbog toga što prelazi 30 decibela, nego zato što nema potrebe. Komšija sa petog renovira stan. Hilti kreće u razaranje mozga tačno u 7.30. Posle prelazi na lakše naoružanje poput brusilice, čekića, bor mašine. Koliko lupa i buši, biće dobro ako se zadrži u svom stanu. Neka ruši, ali ako ga uhvatim da radi u klompama, gotov je. Zovem miliciju.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара