Spremna sam za kišu, imam najlon kese

Nije vest da je pas ujeo čoveka, nego da je čovek ujeo psa. Prema tome, nije vest da je u junu vrućina, bila bi vest da je ispod deset stepeni. Nije vest da je pala kiša i poplavila auto-put. Ili jeste?

Kada se probudim prvo pogledam koliko je sati (da ne kasnim na posao), zatim raspored na poslu (da nisam promašila smenu), onda koliko ima stepeni (šta da obučem?). Kako bi nekadašnja portparolka Hitne pomoći redovno savetovala, obučem se slojevito. Iako ne živim u Londonu, obavezno spakujem kišobran.

Tako sam jednom krenula na posao čim je prestao pljusak, kako me ne bi novi zadesio. Ponela sam rezervnu majicu i čarape. Pa ipak, nisam imala sreće. Potoci su se slivali niz ulicu i niz mene. Prevoz nije išao.

Pošto sam bila skroz mokra vratila sam se kući, spakovala još suve odeće i fen koleginicama i kolegama kako bi mogli da suše obuću. Tada sam pomislila da je 2014. trebala da mi bude opomena da kupim "Tigrove" čizme. Ali nije.

Ima, ipak, iskusnijih, kao što je jedan taksista, Piroćanac, sa kojim sam pričala ovih dana. Kaže mi da je prodao svoju kuću, jer nije mogao više da ulaže u nju. Sve je razdelio komšijama, osim gumenih čizama. Reče mi: Trebam ih za lov kad odem u taj kraj, ali izgleda i za Beograd.

S druge strane, kišobrane brižljivo čuvam i ne zaboravljam, mada na snažnom pljusku nisu od velike pomoći. Poslednji put kada sam ga zaboravila, zamolila sam tatu da mi ga dobaci kroz prozor u dvorište. Nisam uspela da ga uhvatim – pao je i polomio se. Nije me mrzelo, odnela sam ga u kišobrandžinicu. Eno ga još tamo. Skuplja prašinu godinama jer nikako da nabave neki deo.

Pa ipak, ni čizme ni kišobran nisu dovoljni da me sačuvaju od automobila i autobusa koji projure kroz bare i celu me isprskaju, pa u prljavim pantalonama idem na posao i pokušavam da ih očistim vlažnim maramicama i tečnim sapunom u ve-ceu. I za to bi moglo da se nađe rešenje – kamašne. Odlična investicija. I kabanica ispod koje je ranac, jer ipak sve to treba poneti sa sobom.

Ima i jeftinije rešenje, kažu stari: Kada počne kiša, navučeš na stopala najlon kese, pa tek onda obuješ patike ili cipele, a jednu kesu obavezno da sačuvaš za glavu, da se kosa ne pokvasi. Jedini problem je što u prodavnicama sada naplaćuju kese, pa bi bilo bolje sačuvati one sa pijace koje su još besplatne, i samo ih oprati.

Toliko.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи