Beogradski džeger ima tri žileta

Ovoga puta govorim o tome kako lična imena postaju zajedničke imenice...

PRAVOPIS. U važećem pravopisu, kao i u ranijim izdanjima, dato je više primera apelativizacije ličnih imena. Kaže se da „nazivi vrsta robe, artikala, serijskih proizvoda, lekova, bez obzira na to da li su vlastita imena, pišu se malim početnim slovom“.

„Avgust (osmi mesec, prema imenu rimskog cara), kvisling (prema imenu norveškog političara koji je sarađivao sa okupatorom), napoleon (novac i konjak)...“

Takve imenice imaju i množinu: „Ima tri žileta.“ Zato se više ne govori o imenu, nego o nazivima.

CEZAR. „U krajevima bliskim ćesarevcima, a poimence u Slavoniji, koja je bila pod vlašću paše bosanskoga, narod se odazva...“ (Jovan N. Tomić, Srbi u velikoj seobi)

Ko su ćesarevci? Prema rečniku, imenica ćesar je nastala od novogrčkog kaisar, ovo od latinskog caesar, prema Gaju Juliju Cezaru, rimskom vojskovođi i državniku.

A ćesarevci su sledbenici ćesara.

Još nešto: istog je porekla i kajzer (nemački Kaiser), što je nemačka reč za cara.

FORD. Čuli smo za „Ford“. Za Ford. Za „ford“. I za Forda. Prvo se odnosi na prizvođača „Ford motor kompani“, drugo na zaštitni znak odnosno patent, treće na serijski proizvod.

A četvrto? Marka automobila je dobila naziv po imenu američkog industrijalca Henrija Forda. Nadimak mu je bio „kralj automobila“, proizveo je prvi serijski automobil.

SENDVIČ. Mahom svi znamo kako je sendvič dobio ime. Engleski grof Džon Sendvič nije želeo da prekida partiju karata pa je tražio da mu se donese komad mesa između dve kriške hleba.

Sendvič danas, u kulinarskom značenju: dve namazane kriške hleba između kojih se stavlja štošta.

U prenesenom značenju: biti u sendviču – naći se između dve suprotne, obično suprotstavljene strane.

DONŽUAN. U starijoj literaturi se insistira na pravilnom Don Huan (Don Juan). Danas ne. A reč je o legendarnom zavodniku za kojim uzdišu žene.

Bio je tema besmrtnih dela Molijera, Bajrona, Puškina, Mocarta, Šilera...

Apelativ donžuan znači zavodnik, ljubavnik, pustolov, avanturista.

PENKALO. Na Internet portalu RTS-a može se naći tekst pod naslovom „Više od običnog penkala“. A verujem da nije malo onih koji ne znaju poreklo imenice penkalo.

Naziv je dobila po prezimenu nekadašnjeg zagrebačkog fabrikanta S. E. Penkali.

U prenesenom značenju nekada: vrsta nalivpera konstruisanog 1906. godine.

A danas: nalivpero uopšte. Imenica se javlja u dve varijante: penkala i penkalo.

BOLIVAR. Simon Bolivar, poznat i kao oslobodilac otadžbine, venecuelanski je državnik i borac za slobodu. Rukovodio je borbama više južnoameričkih zemalja protiv Španaca.

Ako je prezime, zašto se u medijima može naći bolivar, dakle sa malim b? Zato što je reč o novčanoj jedinici u Venecueli.

BOBI. Popularni naziv za engleske policajce. Dobili su ga po britanskom premijeru Robert Pilu, osnivaču Konzervativne partije.

Godine 1829, kao ministar unutrašnjih poslova, organizovao je londonsku policiji, pa su zato engleski policajci nazvani po njegovom nadimku.

BOJKOT. Da se opozicija zalaže za bojkot izbora, čujemo svakodnevno. Ali malo ko zna poreklo imenice bojkot.

Protiv Čarlsa Kaningema Bojkota, engleskog oficira i nadzornika imanja, Irci su se 1880. godine borili nenasilnim putem.

Danas je to zajednička imenica i znači: 1. prekid ekonomskih, političkih i drugih odnosa sa nekim, 2. namerno neučestvovanje u nečemu.

DžEGER. Stariji su mi pričali da su mangupe sedamdesetih zvali beogradski džegeri. Po Miku Džegeru, pevaču Rolingstonsa.

A onda se pevač smirio pa mangupi više nisu mogli da budu džegeri. Čekaju nekog novog buntovnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво