Nedostaju sve spisateljske krvne grupe

Kad umre slikar, jasno je: za njim ostaju nesumnjivi objekti lepote o kojima vodi brigu Kuća legata; kad umre arhitekta, njegova dela u prostoru slave ga svakog dana; kad umre pisac za njim ostaje gomila hartije u prašnjavim kutijama ili u boljem slučaju, rasuti fajlovi na mnogo računara.

Ima li smisla čuvati zaostavštinu pisaca? Na ovo pitanje gotovo da ne treba davati odgovor. 

Danas se to radi porodično, dakle pojedinačno, entuzijastično, nesistematično, u oskudici i nemaštini. Što ne probamo institucionalno: recimo u "Kući srpskih pisaca".

"Kuća srpskih pisaca" na jednom mestu bi objedinila svu pisanu i elektronsku zaostavštinu srpskih pisaca poslednje polovine dvadesetog veka i početka dvadeset prvog stoleća i istraživanjem i naučnim radovima omogućila novi uvid u mnoge opuse pisaca. 

Čije je pisano nasleđe koje se preda Kući srpskih pisaca? Da odmah odgovorimo na to najškakljivije pitanje.

Ono i dalje autorski pripada piščevim potomcima i oni ubiru prihode kao da to nasleđe sami održavaju i njime se bavi, jedino što to sada umesto njih rade stručnjaci koje plaća država. 

Nije loše za početak, nešto kao odnos banke i njenog klijenta.

No kazaće neko: što je sigurno sigurno je. Mnogi ušteđevinu u Srbiji i dalje drže u slamaricama, pa bi i naslednicima bilo bolje da nasleđe svojih slavnih predaka stalno imaju pod rukom, a ne da ga tamo poveravaju nekoj "Kući srpskih pisaca".

Da pogledamo zato u kakvom je stanju zaostavština nekih od najpoznatijih pisaca. 

Pisana zaostavština Slobodana Selenića donedavno se nalazila u rukama njegove udovice Selene. Nije poznato da li se ona još njom bavi, a ako ne, ko je preuzeo brigu o toj zaostavštini. Gotovo je sasvim nepoznato ko se bavi pisanom zaostavštinom Miodraga Bulatovića.

Pisanim nasleđem Svetlane Velmar Janković bavio se njen udovac Žarko Rošulj, ali su mu dometi ostali skromni zbog znatne nemaštine u kojoj je živeo. Sada je i Žarko umro i zbilja je potpuna nepoznanica ko će Svetlaninim nasleđem nastaviti da se bavi...

Zaostavštinom pesnika i dramaturga Jovana Vave Hristića donedavno se najaktivnije bavio pesnik Simon Simonović, ali kako je i on star, nema novih istraživanja ogromne građe ovog polihistora.

Isto tako, zaostavština još jednog NIN-ovca Miroslava Josića Višnjića stoji u njegovom stanu i delom u selu Stapar kraj Sombora. Udovica Ivana V. Lalića Branka Lalić već duže ne živi u Srbiji, te se ne zna tačno gde je Ivanovo nasleđe i ko vodi brigu o njemu. Ne zna se ni ko brine o zapstavštini Danila Nikolića, Mome Dimića, Antonija Isakovića i mnogih drugih.

Dakle da se ipak okrenemo donatorstvu pisanog nasleđa? Izgleda da hronično nedostaju sve spisateljske krvne grupe...

Osim ostavštine nedavno preminulih velikana srpske književnosti i mnogi aktivni pisci mogli bi biti "donatori" "Kuće srpskih pisaca" za života.

Kako se većina, ili gotovo sve što su napisali pisci mlađi od 1970. godine nalazi na hard-diskovima njihovih računara, dovoljno je sprovesti akciju da se svi takvi hard-diskovi zaveštaju "Kući srpskih pisaca". Napominjem da je nešto slično uradio veliki pisac Umberto Eko koji je svoj hard-disk zaveštao Bolonjskom univerzitetu. 

Potpisnik ovih redova, može potvrditi da se na njegovom hard disku nalazi master-uzorak celog njegovog života: sve što je napisano i objavljeno, sve što je napisano i nije objavljeno, sve što je bilo u planovima a nije započeto, sve varijante romana koji su kasnije osvajali nagrade (zajedno sa odbačenim varijantama koje nikad nisu ugledale svetlo dana). 

Potpisnik ovih redova spreman je otud da na sebi oproba medicinu koju nudi drugima, to jest da bude prvi donator "Kuće srpskih pisaca".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво