Konstituisan parlament grada Beograda, burna rasprava

Izborom predsednika Skupštine grada, njegovog zamenika, sekretara i zamenika sekretara, kao i potvrđivanjem mandata novim odbornicima, konstituisan je novi saziv beogradske skupštine. Sednicu obeležio politički okršaj Gorana Vesića i Dragana Đilasa, kao i Đilasovo napuštanje sednice.

Za predsednika parlamenta ponovo je izabran Nikola Nikodijević, njegova zamenica biće Andrea Radulović, sekretarka Skupštine biće Biljana Živković, a njena zamenica Vukica Lončar.

Nakon ove sednice, počeo je da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika.

Za izbor Nikodijevića glasalo je 66 odbornika. Od 83 listića, 11 je bilo nevažećih, a 72 važeća listića.

Većina koja je i predložila Nikodijevića u njemu vidi nekoga ko, s ozbirom na dosadašnje rezultate, može uspešno da obavlja tu funkciju, a predstavnici odborničke grupe Savez za Srbiju smatrali su da bi njegov izbor značio nastavak dosadašnje, po njima loše, politike u gradu.

Obrazlažući predlog da Nikodijević i u naredne četiri godine vodi gradski parlament, odbornik SPS-a Aleksandar Antić rekao je da Nikodijević ima lične i profesionalne kvalitete da vodi Skupštinu.

Kako je rekao, Nikodijević ima bogato iskustvo, jer je bio pet godina na čelu Skupštine grada.

"Predsednik parlamenta nije spiker već čovek koji stvara demokratsku atomsferu u parlamentu. Verujem da će Nikodijević imati taj kvalitet, da će uspeti napravi balanas između gradonačelnika, Gradskog veća, parlamenta i napravi sinergiju neophodnu za razvijanje Beograda", rekao je Antić.

Tokom diskusije, gradski menadžer i odbornik SNS-a Goran Vesić istakao je da je bilo logično da koalicija koja je uspešno radila četiri godine nastavi da radi i sprovodi reforme.

Dodao je da, iako lista "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd" može samostalno da formira vlast, potrebni su svi partneri za politiku promena, a SPS je bio pouzdan partner, te nije bilo razloga da ne nastave da rade zajedno.

Zamenik šefa poslaničke grupe Savez za Srbiju Nikola Jovanović rekao je, pre nego što su napustili sednicu, da će novi saziv Skupštine biti saziv kontinuiteta, a prethodni, kaže, nije bio dobar.

Rekao je da nema negativnih iskustava sa Nikodijevićem, ali da je činjenica da predstavlja staru vlast, a da njeni rezultati nisu bili dobri.

Naveo je da je aktuelna vlast smanjila socijalna davanja, a povećani su porezi, "deca se leče SMS-ovima, nema besplatnih udžbenika, bolnice se raspadaju, ukinuta je 13. penzija".

Odbornik SNS-a Nebojša Bakarec reagovao je na Jovanovićevo pominjanje diskontinuiteta.

"Prethodnu opoziciju su građani izbacili iz parlamenta, vi ste na najboljem putu da vas kroz četiri godine građani izbace. Prekinite da politizujete ovu sednicu. Kada ste bili službenik Mrkića i ovog sistema, bili ste manji od makovog zrna. Šta sad radite?", rekao je Bakarec.

Poslanik Saveza za Srbiju Vladimir Todorić ukazao je na moguću povredu tajnosti glasanja, jer su, kako je rekao, kamere postavljene iznad paravana iza koga se glasa.

Inače, ta kamera je pre početka glasanja prekrivena.

Komentarišući atmosferu u parlamentu, Aleksandar Šapić je rekao da bi voleo da se odbornici drže tačaka dnevnog reda "bez obzira na to da li ću i dalje biti ovde", ali i da se oni koji se jave, puste da normalno govore, jer je to civilizacijsko pravilo.

Šapić je rekao i da se više neće javljati da govori.

Kako RTS saznaje, ime gradonačelnika biće poznato početkom juna. 

Pet odborničkih grupa

U Skupštini grada u narednom periodu biće pet odborničkih grupa – "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd", "Savez za Srbiju – Aleksandar Šapić", Pokreta slobodnih građana i Socijalističke partije Srbije.

Kako je rekao predsednik parlamenta Nikola Nikodijević, odbornička grupa "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd" imaće 64 odbornika, a njen predsednik biće Aleksandar Mirković.

Predsednik odborničke grupe Savez za Srbiju, koju čine odbornici Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, biće Đilas, a njegov zamenik biće potredsednik Nikola Jovanović. Ta grupa ima 18 odbornika.

Pokret slobodnih građana, koji je u parlament ušao na listi Dragana Đilasa, imaće svoju odborničku grupu, koja broji osam odbornika. Njen šef je Rade Veljanovski, a njegova zamenica biće Ana Janković Jovanović.

Predsednik odborničke grupe Aleksandar Šapić biće Željko Ivanji, a njegov zamenik Saša Petronijević. Ta grupa ima 12 odbornika.

U parlamentu će biti još jedna odbornička grupa, Socijalističke partije Srbije – Jedinstvene Srbije, sa osam odbornika, čiji je predsednik biti Aleksandar Antić.

Polemika Đilasa i Vesića 

Konstitutivna sednica počela je sa petnaestak minuta zakašnjenja uz prisustvo svih predstavnika četiri izborne liste koje su prešle cenzus, a odmah po otpočinjanju sednice usledila je polemika Đilasa i Vesića.

Naime, Đilas je tražio da se proširi dnevni red sednice i da se formira komisija koja će utvrditi kako su raspodeljena sredstva koja je država svojevremeno prebacila Centru za socijalni rad.

Vesić mu je odgovorio da je danas konstitutivna sednica na kojoj se potvrđuju odbornički mandati i bira predsednik Skupštine grada i ocenio da Đilas pokušava da zlupotrebi tu sednicu.

"Đilas je pokušao da zloupotrebi zasedanje i da Skupština ne raspravlja o tome šta je on radio kao gradonačelnik. On je podelio 728 miliona dinara između 2008. i 2013. godine i ako Skupština o nečemu treba da raspravlja, onda treba da raspravlja o tome kako se on obogatio dok je bio gradonačelnik", rekao je Vesić.

Vesić je tim povodom najavio formiranje anketnih odbora.

Ocenio je i da je Đilas svojim nastupom danas pokušao da prekraja volju građana i da spreči većinu da konstituiše gradski parlament.

Kako kaže, Đilas ne želi da se priča o dugu od milijardu dinara, želi da zameni teze i da se ne priča "kako se kralo dok je on bio na vlasti".

"Đilas nije bio prisutan 42 sednice. Danas mu je legla uplata od 632.000 dinara za nerad", rekao je Vesić.

Đilas je odgovorio da je taj novac išao na račun Sigurne ženske kuće. 

Đilas napustio zasedanje

Dragan Đilas je danas pre podne sa svojom odborničkom grupom napustio sednicu Skupštine grada Beograda, posle polemike sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem, a pred glasanje za predsednika gradskog parlamenta.

"Naša odbornička grupa je donela odluku da napusti sednicu, jer se sve svelo na vređanja i omalovažavanja. Ja sam na to navikao, ali je počelo i vređanje drugih odbornika, a povrh svega odbijena nam je mogućnost da repliciramo", rekao je Đilas.

Do napuštanja parlamenta je došlo posle pauze, a uoči glasanja za izbor prvog čoveka gradskog parlamenta, kada je došlo do nove rasprave Đilasa i Vesića.

Đilas je reagovao na izlaganja naprednjaka tokom diskusije, rekavši da su neistinita.

"Ako ste vi asfaltirali 500 kilometara, mi smo više od 900 kilometara, otvorili ste jednu školu, mi osam, vi otvorili sedam vrtića, mi 44", rekao je i dodao da su ukinuti besplatni udžbenici i pomoć porodiljama.

Kazao je i da je dug grada bio 400 miliona evra, a kritikovao je i ugovor za "Beograd na vodi" kao jedan od, kako tvrdi, najštetnijih.

Vlast će se jednom promeniti, a ko je kršio zakon odgovaraće, rekao je Đilas.

Vesić je, ukazujući na povredu Poslovnika, rekao da je to što je govorio Đilas vređanje dostojanstva Skupštine i pokazao ugovore o Pionirskom gradu rekavši da ga je Đilas oteo i napravio u njemu prvi rijaliti u Srbiji.

"Ovo je najbolji primer kako Đilas radi, ovde su svi ugovori o Pionirskom gradu i kući Velikog brata. Kada već govori o tome koliko je brinuo o deci i školama. Oteo je deo Pionirskog grada da napravi prvi rijaliti u Srbiji. Vi ste uveli rijalitije u Srbiju, tako što ste oteli deo Pionirskog grada i napravili kuću Velikog brata, a 2.000 kvadrata plaćano je 5.000 evra godišnje. Tako izgleda kad tajkun Đilas vodi grad i brine o deci", rekao je Vesić.

Nazvao je Đilasa tajkunom i dodao da će stanovi koji se grade u okviru projekta "Beograd na vodi" biti izgrađeni, a projekat realizovan, kao i svi ostali koje je započela gradska vlast.

"Imali ste dole vagone, pacove. Mi smo projekat pokrenuli i završićemo ga kao i sve ostale, a to je odraz vaše nesposobnosti. Da ste mogli da uzmete neke pare, verovatno biste ga radili, pošto niste mogli, to je tako bilo. Imali ste projekat sa Miškovićem 2011. godine, kada ste promovisali grad na vodi. Niste ga sproveli jer ste nesposobni. U politiku ste ušli kao siromah, a već kao gradonačelnik ste biti milioner. Dok je grad siromašio, vi ste se bogatili", rekao je Vesić.

Vesić je rekao i da Đilas nije bio prisutan na 42 sednice prethodnog saziva gradskog parlamenta, a da je "naplatio" 632.000 dinara za nerad.

Vesić je rekao i da je Đilas postavio tvit u kojem je prozvao Tanjug da ta agencija nije objavila ni reč o onome što je pričao.

"Evo kako se Đilas odnosio prema medijima, kada je bio gradonačelnik obraćao se novinaru sa 'zini da ti kažem'. To je bahato ponašanje nekoga ko misli da je vlasnik i grada i onoga što vodi. Da ne pričamo da je promet njegovih firmi sa RTS-om, dok je bio na političkoj funkciji, bio veći od 70 miliona evra", rekao je Vesić.

Komentarišući protest na Trgu Nikole Pašića, Đilas je ironično u izjavi novinarima rekao da je "očigledno da su se spontano organizovali".

Odbornik SNS-a Aleksandar Mirković izjavio je danas da ga je šef odborničke grupe Savez za Srbiju Dragan Đilas gurnuo kad je krenuo da se obrati sa govornice u Skupštini grada.

"Ja sam dobio reč od predsedavajućeg. Kada sam krenuo da se obratim, Đilas me je gurnuo sa te govornice. To je samo pokazatelj njegove nemoći, bahatosti, osionosti i bezobrazluka", rekao je Mirković novinarima.

Đilas je, inače, tražio repliku, ali je predsedavajući reč dao Mirkoviću, zbog čega je Đilas negodovao.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи