Ko će sedeti u odborničkim klupama u Starom dvoru?

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda sazvana je za 9. maj. Od trenutka kada parlament bude konstituisan, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika. I dalje je nepoznato kako će izgledati sastav gradske skupštine i da li će se on razlikovati od prethodnog kada je reč o biografijama odbornika. Mnogim listama adut su poznate ličnosti koje se do sada nisu bavile politikom. One nagoveštavaju zanimljivu političku raspravu. Ipak, smatraju analitičari, odluka o tome ko će sedeti u odborničkim klupama ali i ko će voditi prestonicu zavisi od više faktora.

Jednim potpisom, koordinatorka Sigurne ženske kuće Vesna Stanojević je pre dva meseca uplivala na politički teren. Tada je tvrdila, a i sada, da nema ambiciju da bude odbornik.

"Ja sam podržala listu jer sam videla šansu da se ženama koje su žrtve nasilja, sa kojima radim više od 20 godina, poboljša položaj. Videla sam sebe kao inicijatora, naravno, uz pomoć kolega i svega ono što je potrebno da bi se taj posao realizovao", navodi Stanojevićeva.

Iako je bio prvi na listi, u odborničkim klupama neće sedeti ni Aleksandar Šapić.

"Kao što sam i rekao u kampanji – svi odbornici na listi će ostati, neće se niko pomerati, odlaziti, podnositi ostavku, izuzev mene, koji nemam pravo na to po zakonu ili barem po tumačenju Agencije za borbu portiv korupcije. Sukob je interesa, ne možete da budete i odbornik i predsednik opštine, tako da ću ja prihvatiti taj mandat i dati ostavku, a upašće sledeći sa liste", objašnjava Aleksandar Šapić koji je predsednik opštine Novi Beograd.

Odluka o gradonačelniku do kraja aprila

Ko će sedeti u odborničkim kupama u Starom dvoru – saznaćemo uskoro. Na odluku ko će biti prvi čovek prestonice sačekaćemo još zakonskih 30 dana.

Iako će se karte mešati do zakonskih granica čuju se imena onih koji slove za glavne favorite.

Pored Zorana Radojičića, Siniše Malog, Irene Vujović i Gorana Vesića, pominje se i kandidat SPS-a i Aleksandar Antić.

"Personalnim rešenjima ne treba spekulisati, imamo dovoljno vremena da razgovaramo i o tome. Mi smo spremni da razgovaramo, i mi razgovaramo svakodnevno sa SNS-om. Načelno postoji dogovor da nastavimo saradnju i da vodimo grad. Ono što je najvažnije je da grad dobro fukcioniše", navodi Nikola Nikodijević, predsednik skupštine Beograda.

Odluka o gradonačelniku za analitičare, deo je paketa šire strategije SNS-a za ovu godinu.

"Kako se bliži rekonstrukcija vlade verovatno će ta dva procesa biti usko povezana, i neka će rešenja zavisiti jedna od drugog. I pre gradskih izbora i Vučić i SNS su imali neku viziju pa i rešenja ko bi trebalo da vodi grad u naredne četiri godine, i mislim da će pre uticati ono što će se desiti u gradu na rešenja u gradu nego u obrnutom smeru", objašnjava  Vladimir Pejić iz Agencije "Faktor plus".

Na sve odgovore će se, po svoj prilici, čekati do kraja aprila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво