Konstitutivna sednica Skupštine Beograda 9. maja

Predsednik aktuelnog saziva gradskog parlamenta Nikola Nikodijević sazvao je konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda za 9. maj.

"Danas sam poslao pozivno pismo za održavanje konstitutivne sednice Skupštine grada svim novoizabranim odbornicima. Sednica će biti održana u zakonskom roku, 9. maja", rekao je Nikola Nikodijević.

Od trenutka kada parlament bude konstituisan, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika.

Nikodijević je pojasnio da se na konstitutivnoj sednici najpre potvrđuju mandati odbornika, bira se predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara gradskog parlamenta.

Imenuje se i nova administrativno-mandatna komisija, a u skladu sa novom raspodelom mandata biće izabrana i nova Gradska izborna komisija (GIK), s obzirom na to da zakon obavezuje da sastav Komisije oslikava sastav parlamenta.

"Sve radnje će biti obavljene u zakonskim rokovima", naglasio je Nikodijević.

Sednicom skupštine do izbora predsednika predsedava najstariji odbornik, a pomažu mu dva odbornika iz dve najveće odborničke grupe, a Nikodijević dodaje da je to višedecenijska procedura u Skupštini grada.

Konstitutivnu sednicu parlamenta saziva sadašnji predsednik Skupštine koji šalje pozivno pismo za njeno održavanje, a ta sednica mora da se održi u roku od 60 dana od dana proglašenja konačnih rezultata.

Po izboru novog predsednika Skupštine, on zakazuje novu sednicu, na kojoj se bira gradonačelnik, koji, kao i njegov zamenik, takođe, mora biti iz redova odbornika.

Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća, koji ne moraju biti odbornici.

Lokalni izbori u Beogradu održani su 4. marta, a na njima je pobedila lista "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd", sa osvojena 64 odbornička mandata.

Lista "Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" imaće 26 odbornika, lista "Aleksandar Šapić – Gradonačelnik" 12, a koalicija SPS i JS osam odborničkih mesta.

Gradska izborna komisija dodelila je u sredu, 28. marta, odborničke mandate po redosledu na izbornim listama, počev od prvog kandidata.

Od 24 liste, koliko ih je učestvovalo na izborima, 20 nije prešlo cenzus, a među njima i Demokratska stranka, pa demokrata više neće biti u gradskoj skupštini, u kojoj su u dosadašnjem sazivu imali 16 odbornika.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво