Kakva je budućnost partija ispod cenzusa

Sedam dana se rezimira šta definitivno ne prolazi kroz birača u Srbiji, to jest u Beogradu. Među 20 lista koje na lokalnim izborima nisu obezbedile ulazak u skupštinu, ima onih koji su priznali da su duboko poraženi, onih koji su podneli ili se spremaju da podnesu ostavke, ali i onih koji smatraju da njihova bitka tek počinje. Proveravali smo šta su stranke mogle da pročitaju iz izbornih rezultata.

U čak dvadeset lista upalio se crveni alarm. Neke ga vide kao upozorenje, neke kao vreme za političku penziju. Možda su baš one naučile da stare teme kod birača više ne prolaze.

"Ne prolaze te uvrede i to što je bilo uvreda da je manje-više loše uticalo na stranke koje su lansirale, čak i SNS kada je imao jedno parče kampanje negativno u tom trenutku nije rastao nego je padao, to važi i za ostale pogotovo za ove male liste", kaže Srđan Bogosavljević iz IPSOS-a.

Zoran Panović iz Demostata kaže da neka vrsta razumevanja za Vučića opozicije kao što je pokazivao LDP nema prođu, znači morate biti apsolutna dosledna opozicija ali ne ekstravagantna.

"Mislim da je Ljubiša Preletačević Beli na prethodnim izborima ispucao u velikoj meri taj potencijal tih anisistemskih performansa, ni monarhistima nije pomoglo to što se u domu Karađorđevića rodio jedan princ", rekao je Panović.

Izostalo je i poverenje onih koji su podržali listu.

"DS i LDP imaju neke infrastrukture i učestvuju u vlasti negde na nekim opštinama, neće se one tako momentalno ugasiti, nije nemoguće videli smo da je SPO sagoreo, sagoreo je mnogo više G17, ali to je bila odluka nestali su lideri", rekao je Bogosavljević.

Ukoliko budu skakali sa istim teretom, smatrju upućeni, ni na sledećemim izborima neće doskočiti do pet odsto. 

"Da stranke ne budu samo biroi za zapošljavanje, da stranke počnu da se trude da predstavljaju nekog u socijalnoj kategoriji društva, da se na neki način ljudi prema strankama odnose kao prema fudbalskim klubovima. Na primer ja navijam za Zvezdu ako je ona u krizi neću preći u drugi klub, ti stepeni lojalnosti su u Srbiji vrlo daleko", objasnio je Panović.

Ne i da se stranke sa lošim rezultatom kosoliduju. Prvi sledeći test najkasnije je za dve godine, kada će građani birati predstvanike u republičkom parlamentu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво