Polemika o beogradskim izborima

Posle beogradskih izbora nastavlja se polemika predstavnika vlasti i opozicije i eventualnim neregularnostima.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić navodi da predstavnici izbornog štaba Dragana Đilasa i ostali koji su ga podržali, dva dana nakon održanih izbora i dalje govore o određenim neregularnostima, iako zvanično nije bilo nikakvih primedbi, i uprkos činjenici da su posmatrači iz raznih ambasada naveli da su izbori protekli u fer, korektnoj i demokratskoj atmosferi.

Vladimir Orlić navodi da iz očiglednog napada skromnosti, njihovi predstavnici u Skupštini i tokom današnjeg dana pokušavaju da "umanje i ublaže" svoj trijumf i rezultat.

"Sigurno je skromnost razlog zbog čega danas diskutuju o neregularnostima. Oni su ostvarili takav trijumf da su na taj način uspeli da ostvare dva glavna cilja. Prvi je da napokoste Aleksandru Vučiću, pokvare mu rođendan, što nisu krili i drugi da nakon trijumfa u Beogradu zagospodare celom Srbijom", ocenio je Orlić.

Naveo je i da poslanici iz poslaničke grupe SNS-a ne propuštaju priliku da čestitaju "pobednicima" i čestitao Đilasu i njegovom štabu i saradnicima, navodeći da je reč "o izvanrednom rezultatu kojim su uspeli da opravdaju silne milione evra potrošene u kampanji, besomučno reklamiranje u dnevnoj štampi, bilbordima, kao i na društvenim mrežama".

"Oni su tu pobedu i rezultat zaslužili, između ostalog trudili su se i nije bilo lako postići sve ono što su oni postigli. Podsećam nije bilo lako izgubiti više od 130.000 glasova birača u Beogradu u roku od samo godinu dana", rekao je ironično Orlić.

Istakao je da dok se oni bave svojom pobedom, Srbija se bavi ozbiljnim pitanjima i pitanjima koja su korisna za građane i državu, te da se Skupština danas izjašnjava o dnevnom redu nove sednice, a da SNS očekuje dobru raspravu i usvajanje zakona koji se nalaze u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ti zakoni svojim sadržajem treba da pomognu u bezbednosti građana, realizaciji obaveza Srbije na putu evropskih integracija, te modernizaciji društva, kao i da potvrdimo više važnih sporazuma u tom domenu, rekao je Orlić.

"Dok se mi bavimo tim, za Dragana Đilasa, Sašu Jankovića, Vuka Jeremića, Sandu Rašković Ivić i sličnima nevažnim i dosadnim poslovima, oni nastavljaju sa uživanjem. Kako su pobedili u Beogradu, Sevojnu, Boru i Aranđelovcu, tako će, kako danas najavljuje Đilas, pobediti i u celoj Srbiji, jer je opšte poznato da oni imaju mnogo više glasova u svim drugim krajevima Srbije, nego u Beogradu", rekao je Orlić.

Jovanov: SNS u Beogradu ne treba da se izoluje

Potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov navodi da je u velikoj meri saglasan sa mišljenjem predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, da ta stranka, uprkos ubedljivoj pobedi na beogradskim izborima, "ne treba da se izoluje" i da treba da formira većinu sa koalicionim partnerima sa republičkog nivoa, SPS-om.

"I za Beograd i za čitavu Srbiju je bitno da se sabiramo i da što više ljudi bude uključeno u rad gradskih organa u Beogradu, kao i u republičkoj ili pokrajinska vladi", poručio je Milenko Jovanov.

Govoreći o potencijalnom novom gradonačelniku glavnog grada, Jovanov je rekao da će javnost saznati ime prvog čoveka Beograda u skladu sa zakonskim rokovima.

"Mi ćemo nakon razgovora na stranačkim organima, i nakon razgovora sa partnerima, saopštiti ime novog gradonačelnika Beograda", zaključio je potpredsednik Srpske napredne stranke.

Pokret socijalista: Beograđani sačuvali svoj grad od povratka tajkuna

Pokret socijalista je zahvalio građanima Beograda što su na izborima sačuvali svoj grad od povratka tajkuna i pljačke, što nisu dozvolili povratak prepakovanog DOS-a i vremena kada su o nama odlučivale strane ambasade.

Navode da su Beograđani na ovim izborima svim dosovskim partijama jasno rekli šta misle o njima, o njihovom neradu, lažima i bahatosti, poslavši ih u istoriju.

"Dragi sugrađani, izborili ste svoje pravo da sami odlučujete o svom gradu, ali i budućnosti naše dece, jer ovo nisu bili samo izbori za Beograd, ovo su bili izbori u kojima je Srbija još jednom izabrala da bude suverena i slobodna. Ponovo je Srbija rekla da hoće da je vodi Aleksandar Vučić", zaključio je Pokret socijalista.

Milićević: Izbori protekli bez neregularnosti

O navodnim neregularnostima govorio je i poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević.

Milićević navodi da na izborima održanim 4. marta nije bilo neregularnosti i da su protekli u fer i demokratskoj atmosferi, i da SPS veruje da bi onim političkim opcijama, koje tvrde suprotno, odgovaralo da se izbori ponavljaju dok ne ostvare apsolutnu pobedu i većinu.

To bi, kako kaže, jako dugo trajalo.

"S druge strane imate 24 izborne liste, od toga 22 liste opozicije. Svaka lista je na svakom biračkom mestu imala svoje predstavnike i imali su većinu. O kakvim mi neregularnostima danas govorimo", rekao je Milićević na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Kada je reč o prisustvu ambasadora pojedinih država na pojedinim biračkim mestima, Milićević je naveo da je tačno da to do sada nije bila praksa i da se to nije dešavalo, ali da SPS nema ništa protiv toga.

"Verujemo da će i naši ambasadori prihvatiti da u tim državama proprate sve izborne procese u tim državama kada se budu dešavali u narednom vremenskom periodu", rekao je Milićević.

Dodao je da je kada su u pitanju postizborne koalicije, SPS tokom kampanje vrlo jasno rekao da je za Beograd važna politička stabilnost i politika kontinuiteta, što je garant daljeg razvoja Beograda, te da žele da nastave saradnju sa SNS-om i daju doprinos u daljem radu gradske vlasti, što će zavisiti od SNS-a.

Navodi da je koalicija SPS-JS zadovoljna izbornim rezultatom, koji pokazuje da je SPS stabilizovala svoje biračko telo kada je reč o Beogradu, uprkos činjenici da Beograd nije uporište SPS-a i uprkos činjenici da su imali, kako navodi, jedan svojevrsni politički cunami, koji su preživele samo ozbiljne i odgovorne političke partije i opcije, poput SNS-a, SPS-a i JS-a.

Zahvalio je svim građanima koji su na izborima ukazali poverenje Sociijalističkoj partiji Srbije i Jedinstvenoj Srbiji, te svim građanima koji su izašli na izbore i čestitao na "velikoj izbornoj pobedi" Srpskoj naprednoj stranci.

Rašković Ivić: Povreda prava izbornog procesa

O navodnim malverzacijama govorila je šefica poslaničke grupe opozicionog Pokret za spas Srbije - Nova Srbija, Sanda Rašković Ivić.

Rašković Ivić tvrdi da je na beogradskim izborima uočeno, kako je rekla, dosta "povreda prava izbornog procesa".

"Pre svega imamo povredu prava kandidovanja, to se odnosi na kandidaturu kod Belog. Imamo povredu prava glasanja, zatim davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem", rekla je Rašković Ivić, ustvrdivši da su glasovi birača kupovani za 2.000 dinara i da za to postoje dokazi.

Rašković Ivić je na konferenciji za novinare, prvog dana prolećnog zasedanja parlamenta, rekla da je navodno bilo i zlouotrebe prava glasanja, načina sastavljana "netačnih biračkih spiskova, kao i povredu tajnosti glasanja".

Prema njenim rečima, nepravilnosti su zabeležene na osam biračkih mesta i dodala da je među tim nepravilnostima, kako tvrdi, postojanje paralelnih biračkih spiskova.

Navela je i da su na nekoliko biračkih mesta zabeleženi fizički incidenti, napadi na posmatrače i građane unošenje praznih biračkih listića, organizovanog kolektivnog glasanja.
Za te navedene nepravilnosti ona odgovornim smatra ministra policije Nebojšu Stefanovića, kojeg je nazvala "saučesnikom u mega malverzacijama".

Šešelj: Ne razmišljam o ostavci

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj navodi da ne razmišlja o ostavci, iako su radikali na izborima u Beogradu poraženi, te da je uveren da će se njihova politika reafirmisati u Srbiji.

Šešelj navodi da Srpska radikalna stranka neće menjati svoj program i ideologiju. 

"Razmišljamo o političkoj odgovornosti, a o podnošenju ostavke nisam razmišljao, niti ću razmišljati, jer sam odlučio da živim još 20 godina i da se do poslednjeg daha bavim politikom, jer to je moja sudbina", rekao je Šešelj.

Dodao je da će nastaviti da deluje politički i da radi na reorganizaciji stranke pred predstojeće parlamentarne izbore.

"Radikali su poraženi na nedeljnim izborima", rekao je lider radikala istakavši, međutim, da se on drže Nehruove izjave da je "čovek svojom prirodom osuđen na pobede i poraze", te da će nastaviti borbu i neće menjati ideologiju "makar nijedan glas ne dobili".

Ipak, kaže, veruje da će kolektivna svest sazreti do te mere da će radikali na sledećm republičkim izborima bolje proći.

Izrazivši zadovoljstvo, Šešelj je rekao da se u SRS-u neprekidno pojavljuju novi članovi tako da će "neki mlađi moći da preuzme njegovu funkciju kada dokaže da je sposobniji, pametniji, iskusniji i odgovorniji".

"Rezultati ne zavise samo od našeg rada, već pre svega od narodne volje, a mi smo u kampanji učinili sve što smo mogli", rekao je lider radikala.

Zahtev za učlanjenje u ODKB

Činjenicu da su američki i britanski ambasadori lično obilazili neka biračka mesta u toku beogradskih izbora, Šešelj je nazvao "zlom slutnjom" i "dramatičnim upozorenjem" Srbiji.

Za to je optužio SAD i Veliku Britaniju i dodao da srpska vlada ne bi, kako je rekao, smela to da gleda skrštenih ruku.

Prema njegovim rečima, nije dovoljno samo reći "poslaćemo i mi posmatrače na američke ili britanske izbore", već treba mnogo ozbiljnije korake preduzeti.

"Pre svega, Vlada bi morala smesta da donese odluku o davanju diplomatskog statusa kompletnom ruskom osoblju Rusko-srpskog centra u Nišu, a zatim da prihvati našu inicijativu da se sličan centar formira na prostoru Vojvodine, a u dogledno vreme i u centralnom delu Srbije", rekao je Šešelj.

Naveo je da bi to bio samo prvi korak ka obezbeđenju Srbije, te da je potrebno, dodaje, hitno preduzeti mere da se zahteva učlanjenje Srbije u Organizaciju za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB).

"Srbija ne sme sama, slaba i nezaštićena da dočekuje sledeći veliki udar sa zapada. U tom sledećem velikom udaru biće angažovano mnogo više novca, neuporedivo više tehničkih sredstava, terorističkih akata, nego 2000. godine u vreme priprema za peti oktobar. Srbija treba da se čvrsto integriše sa Rusijom, jer je to put njenog opstanka", istakao je lider radikala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво