Osuda diskriminacije novinara

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je diskriminaciju predstavnika medija na konferenciji za novinare koju je nakon beogradskih izbora organizovala izborna lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju".

Jednom broju novinara nije omogućeno da prisustvuju konferenciji, uprkos činjenici da je zakonom zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

"Smatramo da je u demokratskom društvu neprihvatljivo na takav način uskratiti građanima mogućnost da se informišu o događajima i zbivanjima za koje je u proteklom periodu postojao veliki interes", ističe se u saopštenju.

U tom smislu Ministarstvo kulture i informisanja poziva sve aktere na političkoj sceni da svim medijima i novinarima omoguće osnovno pravo na rad i praćenje javnih skupova.

SINOS osudio diskriminaciju

Ranije danas i Sindikat novinara Srbije (SINOS) protestovao je zbog uskraćivanja mogućnosti novinarskim ekipama dnevnih listova "Večernje novosti", "Alo", "Srpski telegraf" i "Informer", kao i televizija Pink, Hepi i Studio B, da izveštavaju sa sinoćne konferencije. 

SINOS zahteva da se svim medijima i novinarima omogući osnovno pravo na rad i praćenje javnih skupova.

"SINOS razume da je motiv za odluku o zabrani izveštavanja svakodnevna zloupotreba štampanih i elektronskih medija, neistinito, pristrasno i uvredljivo izveštavanje, ali smatra da rešenje nije u zabrani prisustva novinara skupovima, već u javnoj osudi i sankcionisanju (raspuštanju) Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zato što ne radi svoj posao i proglašava se nenadležnim za svakodnevno emitovanje sadržaja koji su suprotni javnom moralu i profesionalnom novinarstvu", ističe se u saopštenju.

SINOS podseća da član četiri Zakona o javnom informisanju i medijima zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Pravo na slobodan rad garantovano je i članom 60 Ustava, ističe se u saopštenju.

SINOS, takođe, smatra da je neophodno formirati regulatorno telo i za štampane medije koje će imati mogućnost da sankcioniše tabloide kao što su Srpski telegraf, Alo, Kurir i Informer koji su, prema zvaničnom izveštaju, u 2017. godini više od 4.000 puta prekršili Kodeks novinara ili odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima.

"U evropskim zemljama sa razvijenom samoregulativom, njima bi bio zabranjen rad, a u Srbiji dobijaju društveni novac za 'odbranu' javnog interesa", dodaje se u saopštenju SINOS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара