Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" predstavila plan "30 minuta od posla do kuće"

U okviru izborne kampanje Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd je predstavila plan "30 minuta od posla do kuće" čiji je cilj, kako se navodi u saopštenju, da poveća korišćenje javnog prevoza i smanji gužve u saobraćaju. Aktivista i kandidat za odbornika inicijative "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović priveden je zbog ispisivanja natpisa "Mesto zločina" u Hercegovačkoj ulici.

Plan "30 minuta od posla do kuće" podrazumeva tri poteza – širenje mreže žutih traka, uvođenje brzih linija – tri brze autobuske linije koje bi povezivale Zemun – Most na Adi – Banovo brdo, Karaburmu – Centar – Žarkovo, Bežanijsku kosu - Centar - Konjarnik, kao i tri brze i pouzdane linije tramvaja, i veće korišćenje postojeće infrastrukture BG voza.

Treći potez, dodaju, podrazumeva razvijanje i širenje postojećeg sistema BG voza sa tri linije.

Prema rečima Dobrice Veselinovića, plan "30 minuta od kuće do posla" pokazuje da je postojeće stanje moguće značajno popraviti pametnijom upotrebom onoga što imamo i vizijom grada u kojem će kretanje biti lako, brzo i zdravo.

Uhapšen kandidat za odbornika

Aktivista i kandidat za odbornika inicijative "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović priveden je zbog ispisivanja natpisa "Mesto zločina" u Hercegovačkoj ulici.  Inicijativa u saopštenju navodi da je na ovaj način više puta obeležavala mesto na kome su u izbornoj noći, aprila 2016. godine, maskirani ljudi sa bagerima porušili objekte u ovoj ulici.

"Te noći, policija je uprkos pozivima građana odbila da izađe na mesto zločina, ali su i prošli i ovaj, put pri ispisivanju natpisa "Mesto zločina", reagovale brojne snage bezbednosti koje su ovaj put i privele našeg aktivistu", navodi se u saopštenju.

Ističe se da "skoro dve godine od rušenja u Savamali počinioci nisu odgovarali za zločin čije zataškavanje je umnogome prevazišlo samo početno delo i tako ogolilo i demaskiralo politiku i način vladanja Srpske napredne stranke".

"Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula je pravne procese koji će omogućiti raskidanje štetnog ugovora o ulaganju u "Beograd na vodi", a insistiraćemo na odgovornosti onih koji su do ovog skandaloznog posla i svega što je njegovo protivzakonito sprovođenje dovelo," piše u saopštenju.

U prethodne tri godine, inicijativa je protestima, akcijama, analizama ugovora, prikupljanjem dokaza, prijavama, nadležnim inspekcijama, tužbama, razgovorima sa građanima, ali i spremnošću da uprkos napadima i pretnjama ne poklekne, pokazala da se neće miriti sa otimanjem ovog najvrednijeg dela grada, zarad interesa investitora bliskih bahatim nasilnicima na vlasti.

Izbori i učešće u radu skupštine grada Beograda biće još jedan alat da se ovome suprotstavimo, navodi se usaopštenju inicijative Ne davimo Beograd.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара