Jeremić: Kultura se povlači pred primitivizmom

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je kultura u Beogradu u povlačenju pred talasom primitivizma i provincijalnog duha koji nikada nije vladao u prestonici, saopštila je Narodna stranka.

"Beograd je danas jedina prestonica u Evropi bez opere, a Novi Beograd najveća opština u Evropi bez pozorišta. To će se 4. marta i beogradskih izbora promeniti. Beograd će dobiti operu, a Novi Beograd će dobiti pozorište", rekao je Jeremić u razgovoru sa Beograđanima na Kalemegdanu.

Jeremić je naveo da je kultura u Beogradu sakrivena iza silikona, tetovaža i nakaradne estetike Beograda na vodi i pevajućih fontana.

Predsednik Narodne stranke je istakao da će, po uspostavljanju nove vlasti, na Kalemegdanu biti ateljei, galerije i novi amfiteatar za letnju scenu.

"Konačno ćemo, prvo u Beogradu, a kasnije i u celoj Srbiji, rešiti status slobodnih umetnika, ljudi koji su glavni nosioci kulture i oni koji rađaju nove ideje i novu inspiraciju u borbi za čuvanje jezika, kulture i nacionalnog identiteta, koji mora biti prioritet svima u 21. veku", rekao je Jeremić.

PSG osudio napad na Bastaća 

Pokret slobodnih građana osuđuje fizički napad na Marka Bastaća, nosioca odborničke liste "Šta radite bre" i upozorava da je "režim" Aleksandra Vučića umesto vladavine prava i ljudske bezbednosti u Srbiji ustoličio nasilje kao najviši zakon i argument.

"Konstantna vređanja, pretnje i napadi na političke neistomišljenike više nisu rezervisani samo za medijski prostor, već sve češće prerastaju u fizičke napade i ugrožavanje lične bezbednosti", navodi se u saopštenju.

Dodaju da se vlast plaši odgovornosti.

"Za predstavnike vlasti izborni proces i bukvalno je borba sa neprijateljem, verovatno jer znaju šta su ljudima radili i rade i plaše se uspostavljanja institucija i odgovornosti za svoja dela", navodi Pokret.

Pokret slobodnih građana poziva sve građane da ostanu smireni, da ne odgovaraju na provokacije upućene od strane vlasti i da 4. marta hrabro iskažu svoje mišljenje i glasaju za Beograd u kome se ovakvi napadi više neće dešavati.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара