Jednočasovna blokada deponije

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" saopštila je da je jednočasovnom blokadom ulaza u deponiju Vinča želela da poruči da se ne miri sa namerama grada da se izgradi spalionica i tako zaduži gradski budžet sa 38 miliona evra godišnje narednih 30 godina.

Nećemo ćutati dok se cene usluga odnošenja otpada četiri puta povećavaju, uništava reciklažna industrija i ugrožava kvalitet vazduha koji dišemo. Spalionica neće proći, naveli su u toj inicijativi.

"Privatizacija deponije u Vinči i izgradnja spalionice za grad Beograd donose ogromne finansijske obaveze. Ako ste do sada plaćali račun za odnošenje otpada 150 dinara, u skoroj budućnosti ćete za ovu stavku izdvajati 600 dinara", izračunali su u Inicijativi "Ne da(vi)mo Beograd".

Odlučili smo da blokiramo deponiju i pošaljemo jasnu poruku da ćemo braniti interese građana, a ne interese privatnog investitora kome je postojeća gradska vlast potpisivanjem štetnog ugovora omogućila zaradu veću od milijardu evra u narednih 30 godina, ističe se u saopštenju.

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" ističe da je njihov plan za upravljanje otpadom baziran na pravičnijem sistemu naplate otpada - po količini generisanog otpada, a ne prema kvadratnom metru stambene jedinice.

Umesto spaljivanja otpada uvešćemo sistem za sortirano sakupljanje otpada, koji će podstaći reciklažu i kompostiranje.

Saniraćemo i zatvoriti postojeće odlagalište u Vinči i otvoriti uređeno odlagalište u skladu sa standardima zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво