Pajtić: Tužiću Šutanovca i saradnike zbog kleveta

Bivši predsednik DS-a Bojan Pajtić najavio je da će tužiti lidera demokrata Dragana Šutanovca zbog kleveta da su on i Dragan Đilas od 2012. stranku uveli u dugove. Šutanovac nije želeo da komentariše tužbu.

"Zbog ponovljenih užasnih kleveta, nemam izbora. Podnosim tužbu protiv Šutanovca i svih koji u blaćenju učestvuju", naveo je Bojan Pajtić na svom Tviter nalogu.

Na Fejsbuku je opširno obrazložio zašto će "tužiti Šutanovca i saradnike", navevši da je Šutanovac "bestidnom klevetom" da je on (Pajtić) jedan od onih koji su "devastirali DS" simbolično najavio puštanje u medije "pamfleta pod nazivom Izveštaj radnog tela za utvrđivanje finansijskog stanja i kontrolu načina trošenja finansijskih sredstava DS-a".

"Svestan sam da su užasne laži, naprednjačkog tipa, koje su se pojavile u tom 'dokumentu', usmerene na to da se nanese što veća šteta opoziciji na beogradskim izborima, pre svega, Draganu Đilasu i Aleksandru Šapiću, kao nosiocima dve, potencijalno najjače liste na tim izborima", naveo je Pajtić.

Dodao je da, budući da je on sam politički penzioner, nije bio "primarna meta", ali da ima "prilično jasnu sliku zbog čega Dragan Šutanovac ovako urušava opoziciju na jedinom nivou na kome ona danas može poraziti i ugroziti režim – nivou Beograda".

"Pretpostavljam da je svakom jasno i kome jedino ide u prilog ovakvo njegovo ponašanje", naveo je Pajtić.

Dodaje da se u "izveštaju Šutanovčeve komisije, pored teških kleveta i uvreda na račun manje-više svih pojedinaca koji su zauzimali odgovorne pozicije u DS-u", nalaze i određene činjenice, među kojima i ta da je DS već godinama u blokadi zbog štetnih ugovora sa firmom "Communis", "čija su posledica bile obaveze od 7,9 miliona evra".

Pajtić kaže da je posledica toga bila da je DS iz izborne kampanje izašao sa dugom od preko pet miliona evra, da taj dug otplaćuje i danas.

"Interesantno je da su Šutanovcu i njegovoj komisiji svi krivi za 'devastaciju' stranke, sem potpisnice ugovora sa agencijom 'Communis' – njegove potpredsednice i najbliže saradnice Tamare Tripić", naveo je Pajtić.

Dodaje da se u izveštaju pominju tri "po nalazu Šutanovčeve komisije, navodno, sporna ugovora" koje je on sam potpisao i navodi da bi "sva ta tri ugovora apsolutno potpisao i dan-danas".

Jedan od tih ugovora kojim je, kako kaže, "navodno, naneo štetu stranci" jeste ugovor o poravnanju sa kompanijom "Multikom grup" Dragana Đilasa.

"Pre zaključenja ovog pravnog posla, Đilasova kompanija je, ugovorom o ustupanju potraživanja sa Razvojnom bankom Vojvodine, otkupila dug DS-a od te banke. Na to, da li će kompanija 'Multikom grup' otkupiti dug DS-a od Razvojne banke Vojvodine niko od nas iz DS-a kao dužnika, naravno, nije mogao da utiče", tvrdi Pajtić.

"Đilasova kompanija otkupila dug" 

Kako kaže, u izveštaju se "svesno zabašuruje najvažnija činjenica".

"Đilasova firma je otkupila naš dug od RBV za 49,4 miliona dinara, a mi smo, kao dužnik, da bismo zaustavili prinudnu prodaju imovine članova DS-a, bili prinuđeni da sa njegovom kompanijom, kao novim poveriocem, zaključimo ugovor o poravnanju. Ugovor je sklopljen u identičnom iznosu. Dakle, uprkos klevetanju da je ugovor štetan, on sa sobom nije doneo ni jedan jedini dinar novih obaveza DS-u", naveo je Pajtić.

Ugovor je, kaže, zaključen u trenutku kada rukovodstvo RBV pokreće postupke iseljenja i prinudnog izvršenja na imovini dvadesetak članova DS-a koji su založili svoj krov nad glavom da bi kredit stranke bio obezbeđen.

"Da Đilas nije preuzeo dug, članovi DS-a koji su se žrtvovali za nju ostali bi beskućnici, jer bi ih banka iselila i na javnoj prodaji prodala njihove nepokretnosti", naveo je Pajtić.

Osvrnuo se i na ugovor koji je sklopljen sa jednom agencijom za potrebe predizborne kampanje, koji je, kako kaže Pajtić, vredan oko 8.000 evra.

"Dakle, nisu sporni ugovori koje je potpisala Tamara Tripić, koji su obavezali stranku da isplati osam miliona evra, ali su strašno sporni ugovori koje sam potpisao ja, čija je vrednost 8.000. Sporni su jer je neka od sekretarica zaboravila da na njih udari pečat. Ugovor, koji je u celosti ispunjen, punovažan je bez obzira na to da li ima nedostataka u formi, odnosno, gde je pečat i ima li ga na tekstu pravnog posla", naveo je Pajtić u obrazloženju.

Na kraju je naveo da je zbog kleveta već podneo tužbe protiv nekoliko funkcionera vlasti i medija, ali da nije mogao ni da sanja da će ga za "finansijske malverzacije" optuživati neko iz njegove stranke.

"Prećutao sam laži koje neki ljudi mesecima prenose po stranci. Bez tužbe ili bilo kakve pravne akcije i preko Šutanovčeve skandalozne izjave od pre nekoliko dana. Nemam na računu 300.000 evra, nemam pašnjak vredan milion evra na Vračaru, nemam kolekciju basnoslovno skupih satova. I ne trebaju mi. Iz politike sam izašao mirne savesti i čistog obraza, vrativši se karijeri univerzitetskog profesora", rekao je Pajtić.

Šutanovac je nedavno izjavio da su "oni koji su došli na čelo DS-a posle 2012. neznanjem, ali i lošim odlukama, devastirali stranku u biračkom telu, ali i finansijski je uveli u ogromne dugove".

Lider DS-a je potvrdio da misli upravo na Đilasa i Pajtića.

Predsednik DS-a Dragan Šutanovac danas nije želeo da komentariše tužbu koju je protiv njega najavio Bojan Pajtić.

"Nemam komentar", kratko je rekao Šutanovac novinarima koji su ga pitali o tome nakon sastanaka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Inače, kako se može videti na sajtu Narodne banke Srbije, dug DS-a po blokadi na današnji dan iznosi oko 84,1 milion dinara, a računi stranke blokirani su ukupno 1.097 dana.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво