CRTA o izbornom danu

Posmatračka misija CRTA "Građani na straži" ocenila je da je izborni dan protekao uglavnom u skladu sa propisanim procedurama i da su informacije o izlaznosti i rezultatima pojedinačnih kandidata u skladu sa rezultatima koje je objavila Republička izborna komisija.

Kako je saopšteno, CRTA stoji iza svojih preliminarnih nalaza o monitoringu kvaliteta procesa pre i tokom izbornog dana.

Radi otklanjanja svih sumnji koje su se pojavile u javnosti u vezi sa neregularnošću izbornog dana, CRTA će podneti zahtev Republičkoj izbornoj komisiji za uvid u zapisnike koji su dostavljeni RIK-u, da bi ih uporedila sa zapisnicima koje su njeni posmatrači fotografisali nakon objave na biračkim mestima 2. aprila.

CRTA poziva sve nadležne institucije da istraže navode u vezi sa potencijalnim manipulacijama izbornim materijalom i menjanjem izborne volje građana i o tome izveste javnost.

Preliminarni nalazi monitoringa izbornog dana pokazali su da su nepravilnosti tokom izbornog dana uočene na tri odsto biračkih mesta, ali one ne mogu da utiču na rezultate izbore, piše u saopštenju.

Nepravilnosti su se ticale pojedinačnih slučajeva neproveravanja ličnih isprava birača pre glasanja, nekorišćenja nevidljivog spreja i pravljenja paralelnih spiskova sa imenima i prezimenima izašlih na glasanje van biračkog spiska, navodi se u saopštenju.

Problemi su zabeleženi i sa biračkim spiskom na 27 odsto biračkih mesta, što govori o sistematskom problemu sa biračkim spiskom.

Važno je naglasiti da je ovim problemom obuhvaćen mali broj građana Srbije, tačnije 0,2 odsto birača, podvlači CRTA.

Posmatračka misija CRTA "Građani na straži" podnela je 18 prigovora RIK-u za nepravilnosti uočene tokom izbornog dana, od kojih je RIK usvojio tri.

Povodom 11 odbijenih prigovora, CRTA je uputila žalbe Upravnom sudu i do sada je usvojena jedna.

CRTA je podnela i tri krivične prijave protiv N. N. lica u Temerinu, Novom Sadu i Beočinu, zbog sumnji da je bilo kupovine glasova, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, CRTA je pratila i period pre izbornog dana i zaključila da je predizborna kampanja sprovedena pod pritiskom kratkih rokova, sa neravnomernom medijskom zastupljenošću, navodima o pritiscima na birače, različitim oblicima zloupotreba javnih resursa i uz veoma ograničenu kontrolu nezavisnih tela, pre svih REM-a i Agencije za borbu protiv korupcije.

Posmatračka misija CRTA "Građani na straži" pratiće i ponovljene izbore na osam biračkih mesta koji su zakazani za utorak, 11. april.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво