Uručene čestitke Merkelove i Štajnmajera, podrška Nemačke Srbiji

Povodom pobede na predsedničkim izborima, Aleksandar Vučić je primio čestitke nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika SR Nemačke Franka Valtera Štajnmajera. Čestitke premijeru lično je uručio nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman, ističući da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU, kao i putu reformi.

U čestitki, nemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da će nemačka vlada i u budućnosti pružati podršku i Vučiću i Srbiji, ističući da se Srbija nalazi pred velikim izazovima.

Predsednik SR Nemačke Frank Valter Štajnmajer naveo je da najvišu funkciju u državi preuzima čovek koji se snažno zalaže za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

"Uveren sam da će Srbija nastaviti da ostvaruje suštinski napredak na putu ka Evropskoj uniji. Važno je da se ni ubuduće ne posustane sa sprovođenjem neophodnih reformi. Pored dalje ekonomske obnove Vaše zemlje, ključni izazovi čekaju pre svega u oblasti vladavine prava i slobode izražavanja i medija", naveo je Štajnmajer.

Istakao je da Srbija igra značajnu ulogu za razvoj i regionalnu stabilnost celog Zapadnog Balkana, naročito za, kako je navedeno, složen proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Srbija može na svom daljem putu da se osloni na Nemačku kao poštenog i pouzdanog prijatelja. A i lično se radujem da nastavimo saradnju u duhu uzajamnog poverenja", naveo je Štajnmajer koji je Vučiću zahvalio na čestitkama za predsednika Savezne Republike Nemačke.

Nemački ambasador Aksel Ditman je, na sastanku sa Vučićem, rekao da će Nemačka nastaviti da podržava odluku Srbije da postane članica EU i istakao spremnost njegove zemlje da i dalje pruža podršku Srbiji na njenom reformskom putu, kako u oblasti ekonomije, tako i u oblasti vladavine prava.

Kako je saopštila Vladina Kancelarija za saradnju s medijima, Ditman je takođe Vučiću čestitao pobedu na predsedničkim izborima.

Vučić je zahvalio ambasadoru Ditmanu na čestitkama i na kontinuiranoj podršci nemačkog državnog vrha Srbiji.

Istakao je da su dobri politički i ekonomski bilateralni odnosi sa Nemačkom veoma važni za Srbiju, ali i za ceo region Zapadnog Balkana, čija je stabilnost jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије