RIK: Poništeno glasanje na još šest biračkih mesta

Republička izborna komisija razmatrala je pristigle prigovore na izborni proces i na današnjoj sednici odlučila da glasanje bude poništeno na još šest biračkih mesta – u Kraljevu, Pančevu, Vršcu, Vrbasu, Topoli i beogradskoj opštini Zvezdara. Konačne privremene rezultate predsedničkih izbora RIK će objaviti sutra, rečeno je na sednici tog tela uz napomenu da ponavljanje izbora na pojedinim biračkim mestima neće mnogo uticati na konačne rezultate.

RIK je na današnjoj sednici, koja je počela u 11 časova, odlučio da se glasanje poništi i na po jednom biračkom mestu u Kraljevu, Pančevu, Vršcu, Vrbasu, Topoli i beogradskoj opštini Zvezdara.

Izbori će na tim biračkim mestima biti ponovljeni takođe 11. aprila.

Na biračkim mestima u Kraljevu, Pančevu i Vršcu izbori su poništeni jer je bilo više glasačkih listića u kutijama od broja birača koji su izašli na izbore.

U Vrbasu na biračkom mestu broj 5 izbori su poništeni jer je jedan glasač ubacio u kutiju dva listića, što je evidentirano i u zapisniku sa tog biračkog mesta.

Izbori na biračkom mestu 18 u opštini Topola poništeni su jer je dopisan najmanje jedan birač u birački spisak.

Inače, na jučerašnjoj sednici RIK-a odlučeno je da se izbori ponište na po jednom biračkom mestu u Zrenjaninu i Bačkoj Palanci. 

RIK je na današnjoj sednici razmatrio prigovore na sprovođenje izbora i utvrđivanje rezultata glasanja, kojih je do sada stiglo ukupno 49, od čega je juče odlučeno o pet prigovora. 

Komisija je na današnjoj sednici odlučivala o preostalih 44 prigovora, od kojih je šest prihvatila.

Među odbijenim je i prigovor jednog birača iz Kragujevca koji nije imao validne identifikacione dokumente, a hteo je da glasa sa legitimacijom za javni prevoz.

Odbijen je prigovor i jednog glasača u Novom Sadu kome birački odbor nije dozvolio da glasa jer je utvrđeno da je to već učinio budući da je u izvodu stajao potpis pored njegovog imena.

Taj birač tvrdi da potpis nije njegov nego falisfikovan i predlaže da se odredi grafološko veštačenje.

Navodi i da na njegovom prstu nije bilo tragova spreja koji se prska svakom biraču koji pristupi glasanju.

RIK je taj prigovor odbila kao neosnovan, uz obrazloženje da Komisija nije ovlašćena da obavlja predloženu grafološku analizu potpisa u izvodu iz biračkog spiska.

Komisija je ocenila da u konkretnom slučaju postoje određeni elementi krivičnog dela povreda prava glasanja iz člana 155 Krivičnog zakonika, ali je konstatovala da se postojanje samog krivičnog dela u tom konkretnom slučaju ne može utvrđivati u postupku pred RIK-om. 

RIK obradio 97,42 odsto biračkih mesta 

Inače, Republička izborna komisija je do sada obradila 97,42 odsto biračkih mesta.

Prema tim podacima, kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić osvojio je 1.953.481 glas (55,02 odsto) izašlih birača. Na drugom mestu je Saša Janković sa 580.914 glasova (16,36 odsto), slede Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, sa 334.859 (9,43 odsto) i Vuk Jeremić sa 200.984 (5,66 odsto) glasa.

Po broju osvojenih glasova sledi kandidat Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj sa 159.912 (4,50 odsto) dobijenih glasova.

Kandidat pokreta Dveri Boško Obradović osvojio je 81.448 (2,29 odsto) glasova, kandidat pokreta Dosta je bilo Saša Radulović osvojio je 50.277 (1,42 odsto) glasova, Milan Stamatović 41.591 (1,17) glasova, Nenad Čanak 40.035 (1,13), Aleksandar Popović 37.113 (1,05) i Miroslav Parović, koji je osvojio 11.276 (0,32 odsto) glasova.

Prema obrađenim podacima, na izborima u nedelju, 2. aprila, glasalo je 54,56 odsto birača ili 3.552.005 građana upisanih u birački spisak.

Nevežećih listića bilo je 1,66 odsto, odnosno 58.879.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je ostalo još da se obradi 217 biračkih mesta, odnosno 2,58 odsto, napominjući da taj procenat ne može da utiče na izborni rezultet, kao ni odluke o prigovorima i eventualno ponavljanje izbora na nekim biračkim mestima.

Naveo je i da je u RIK pristiglo 49 prigovora i da je rok za donošenje prigovora istekao.

Dimitrijević je kazao da je tokom noći stigao materijal iz inostranstva kao i iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Na konferenciji za medije je podsetio da je posmatračka misija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope saopštila da je na sam dan izbora glasanje proteklo mirno i da su građani mogli slobodno da odlučuju.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво