Čestitke Vučiću iz sveta i regiona

Dan posle objavljivanja preliminarnih rezultata predsedničkih izbora, zvaničnici iz sveta i regiona upućuju čestitke Aleksandru Vučiću.

Čelnici EU Donald Tusk i Žan Klod Junker su u zajedničkom pismu čestitali Aleksandru Vučiću izbor za predsednika Republike Srbije.

"Izbori su potvrdili da uživate snažnu podršku među građanima Srbije. Pokazali su da građani u potpunosti prihvataju evropski put za koji ste se opredelili i koji vodi ka članstvu u EU", navode u pismu Vučiću predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Junker i Tusk poručuju da su funkcionalne institucije, vladavina prava i borba protiv korupcije ključne za ekonomski napredak Srbije.

"Uvereni smo da ćete nastaviti sa reformama i promocijom saradnje i pomirenja u regionu, što je suštinski važno za mir, stabilnost i prosperitet. Vaša odlučnost biće ključna i za dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine", naveli su Junker i Tusk u zajedničkoj čestitki Vučiću na izboru za predsednika Republike.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini čestitala je Aleksandru Vučiću pobedu na izborima za predsednika Srbije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.

"Tako ubedljiva pobeda na izborima pokazuje široku podršku vašim naporima, usmerenim na rešavanje ekonomskih i socijalnih zadataka koji stoje pred Srbijom, kao i na održavanje konstruktivnog, izbalansiranog spoljnopolitičkog kursa", naveo je Putin.

Šefica diplomatije EU poželela je Vučiću "sve najbolje" na novoj poziciji.

"Čestitam Vučiću, koji je sada predsednik. Juče smo videli vrlo jasne rezultate na izborima u Srbiji. Ovo je prilika da mu čestitam i poželim sve najbolje na novoj poziciji", poručila je Mogerinijeva iz Luksemburga sa Saveta ministara spoljnih poslova EU.

Ona je dodala da će EU pažljivo pratiti finalizaciju izbornog procesa u Srbiji.

Iz Luksemburga se oglasio i komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, koji je čestitao Vučići pobedu i poručio mu da "jaku podršku građana" pažljivo iskoristi.

"Uvek je dobro kada postoji jasan rezultat. Sada postoji i odgovornost sa njegove strane da pažljivo iskoristi ovu jaku podršku građana", poručio je Han.

Evropski komesar za pregovore o proširenju ocenjuje da će "poseban izazov" za Aleksandra Vučića biti činjenica da je vlast na svim nivoima u Srbiji koncentrisana u njegovoj partiji.

Predsednik Italije Serđo Matarela čestitao je Vučiću pobedu na predsedničkim izborima i izrazio nadu da će veze dve zemlje biti dodatno ojačane, saopšteno je iz Vlade.

"Beograd i Rim spaja istorijsko i čvrsto prijateljstvo, koje je omogućilo našim zemljama da razviju izuzetno strateško partnerstvo dodatno osnaženo poslednjih godina zahvaljujući podstreku Vlade koju ste Vi vodili", naveo je Matarela u čestitki.

Matarela je najavio da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu reformi, evropskih integracija i regionalne saradnje.

Čestitku je uputio i italijanski premijer Paolo Đentiloni, navodeći da su odnosi dve zemlje izuzetni i da će Rim nastaviti da "ulaže napore kako bi oni još više ojačali" na putu evropskih integracija Srbije.

"U svoje lično ime i u ime italijanske vlade, upućujem najiskrenije čestitke na velikom uspehu koji si ostvario juče pobedivši u prvom krugu na izborima za predsednika Srbije", navodi se u čestitki, saopštila je Vlada Srbije.

Takođe, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban čestitao je pobedu premijeru Aleksandru Vučiću, saopštila je Vlada Srbije.

"Ubeđen sam da je jučerašnji izuzetan rezultat jasno priznanje za to što ste postigli kao predsednik vlade. Pod vašim rukovodstvom Srbija je postala zemlja od odlučujućeg značaja za regionalnu stabilnost i učinila je važne korake u cilju članstva u Evropskoj uniji, čemu naša zemlja kontinuirano pruža političku i ekspertsku podršku", navodi se u Orbanovoj čestitki.

I predsednik Belorusije čestitao je Vučiću pobedu na izborima.

"Ova pobeda svedoči o priznanju koje je srpski narod dao onome što ste dostigli vi kao premijer. Ona pokazuje da se narod nada novim dostignućima, daljem napretku i prosperitetu u zemlji", naveo je Lukašenko u čestitki upućenoj Vučiću, prenosi agencija Belta.

Lukašenko je naglasio da Belorusija vidi širenje veza sa Srbijom kao važan pravac u spoljnoj politici i izrazio optimizam za budućnost.

"Vaša nedavna poseta Minsku i zaključeni sporazumi promovisaće razvoj i poboljšanje naših odnosa. Uveren sam da ćete kao predsednik nastaviti da sa zalažete za razvoj saradnje naše dve zemlje", naveo je Lukašenko.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je Aleksandru Vučiću na pobedi, uz ocenu da su prijateljski odnosi i saradnja između te dve, kako je naveo, ključne zemlje na Balkanu, dali su važan doprinos regionalnom prosperitetu i miru.

"Vizionarsko liderstvo i Vaša lična zalaganja igrali su veliku ulogu u ostvarivanju saradnje, solidarnosti i duha regionalnog partnerstva, što je ostavilo dubok trag na naše bilateralne odnose u proteklih nekoliko godina", naveo je Erdogan, saopštila je Vlada Srbije.

I šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak čestitao je Vučiću pobedu na predsedničkim izborima ocenivši da su rezultati glasanja "vidljiv dokaz" da Srbija želi nastavak evropskog i reformskog puta.

Vučić je primio čestitku predsednika bugarske partije GERB Bojka Borisova, u kojoj se kaže da je srećan što su građani Srbije ponovo odlučili da Vučiću ukažu poverenje i što je odneo ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima.

"Ubeđen sam da ćete, uz veštine i iskustvo koje ste pokazali tokom premijerskog mandata, biti uspešan predsednik Srbije. Uveren sam da će, zahvaljujući vašem liderstvu, Srbija slediti put stabilnosti i ekonomskog razvoja", navodi se u čestitki Borisova.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Mostaru da je pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji potvrda politike stabilnosti i mira srpske vlade i dodatna garancija stabilnosti regiona.

"Mislim da je veoma važno što su u Srbiji održani izbori koji su dali potvrdu politike koja se vodila do sada u okviru vlade, a to je bila politika mira i stabilnosti regiona", objasnio je Dodik.

I premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je uverenje da će Vučić i u predsedničkom mandatu nastaviti da radi na razvoju i napretku zemlje, kao i da će uspeti da ostvari viziju ekonomski snažne i prosperitetne Srbije, rekla je Cvijanovićeva, prenosi Fena.

Cvijanovićeva je navela da Vučićeva pobeda "predstavlja kontinuitet uspešne politike koju vodi na dobrobit svih građana Srbije".

"Važna je i za nas u Republici Srpskoj, jer će, sigurna sam, dati dodatni podsticaj dosadašnjoj uspešnoj saradnji između Republike Srpske i Republike Srbije, u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, a sve u cilju prosperitetnijeg života našeg naroda", navodi se u čestitki Cvijanovićeve.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je u Mostaru Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima i izrazio uverenje da će Vučić sa te odgovorne dužnosti nastaviti politiku doprinosa stabilnosti regiona.

"Imao sam čast da neposredno nakon pobede na izborima razgovaram sa Aleksandrom Vučićem i čestitam mu na pobedi u ambijentu koji je kompletna međunarodna zajednica ocenila kao demokratski", rekao je Vujanović novinarima posle sastanka sa Vučićem.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić u čestitki Vučiću istakao je da je dobra saradnja Srbije i BiH preduslov mira i stabilnosti u regionu.

"Uveren sam da ćemo, u obostranom interesu, zajednički nastaviti da negujemo dobrosusedske odnose, navodi se u čestitki predsedavajućeg Predsedništva BiH, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

I hrvatski član predsedništva BiH Dragan Čović čestitao je Aleksandru Vučiću na "veličanstvenoj pobedi".

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo zbog ubedljive pobede Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

"U Srbiji je pobedio evropski put i regionalna saradnja. Iskrene čestitke Vučiću na ubedljivoj pobedi", napisao je Zvizdić na Tviteru.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica čestitao je Aleksandru Vučiću na ubedljivoj pobedi, ocenivši da to garantuje unutrašnju političku stabilnost Srbije i kontinuitet uspešne politike koju Vučić vodi.

U čestitki načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića ističe se da su "završeni izbori pokazali da je Srbija potvrdila put reformskih procesa, da želi mir i stabilnost u regionu, kao i dobrosusedske odnose sa svima".

Dodao je da se nada da će Vučićevi napori biti usmereni ka nastavku podrške oporavku Srebrenice, kao što ste to i do sada činili kroz ulaganje u infrastrukturne projekte i u projekat podrške budžetu opštine Srebrenica.

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je aktuelnom premijeru Aleksandru Vučiću izbor za predsednika Srbije, uz uverenje da su razvoj dobrosusedskih odnosa i promovisanje evropskih vrednosti u interesu dveju država.

"Zadovoljstvo mi je da vam u svoje lično ime, kao i u ime Vlade Hrvatske, uputim čestitke povodom pobede na izborima za predsednika Republike Srbije. Uveren sam da su razvoj dobrosusedskih odnosa i promovisanje evropskih vrednosti u interesu naših dveju država", navodi se u čestitki hrvatskog premijera Plenkovića, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svojoj čestitki Vučiću kaže da veruje da će zajedničkim radom pridonositi unapređenju sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa, u čemu manjinske zajednice mogu biti poseban i trajan temelj.

"Upućujem Vam srdačne čestitke povodom Vašeg izbora na dužnost predsednika Republike Srbije. Uverena sam da ćete na toj odgovornoj dužnosti uspešno raditi za sveukupni napredak Vaše države i za dobrobit svih njenih građana, navodi se u saopštenju.

Dodala je da se nada da će se naći rešenja za preostala otvorena pitanja, koja opterećuju odnose između dve susedne države, a u duhu ranijeg dijaloga i Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije, potpisane u Subotici 20. juna 2016. godine.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov čestitao je Aleksandru Vučiću izbor za predsednika Srbije i poželeo mu mnogo uspeha.

"Dozvolite mi da izrazim zadovoljstvo zbog kontinuiranog razvoja bilateralnih odnosa i uverenje da ćemo u vreme Vašeg mandata kao predsednika Srbije, zajednički doprineti još uspešnijoj i plodnijoj saradnji na svim poljima za zajednički uspeh", poručio je makedonski predsednik Vučiću.

Ivanov je istakao da su izgradnja dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti, integrisanje u Evropsku uniju oblasti koje su prioritet Makedonije.

"Verujem u obostranu spremnost na blisku saradnju s Vama na ovom planu, na dobrobit obe države", istakao je predsednik Makedonije.

Premijeri Crne Gore i Albanije, Duško Marković i Edi Rama, pozdravili su izbor Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Na konferenciji za medije posle razgovora sa Ramom u Podgorici, Marković je rekao da će Vučić i sa pozicije predsednika Srbije raditi na daljem jačanju odnosa sa Crnog Gorom.

Marković je rekao da su odnosi Crne Gore i Srbije za vreme premijerskog mandata Vučića "bili najbolji u poslednjih 20 godina".

"Očekujem da će Vučić i sa funkcije predsednika dati takav doprinos", rekao je Marković.

Premijer Albanije Edi Rama saglasio se sa izjavom crnogorskog premijera i pozdravio pobedu Vučića na izborima u Srbiji.

"Saglasan sam sa onim što je rekao Marković i nemam šta da dodam", rekao je Rama.

Predsednik vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović izrazio je uverenje da će izbor aktuelnog premijera Aleksandra Vučića za predsednika Srbije biti novi podsticaj za integracionim procesima, jačanju stabilnosti i daljem demokratskom i ukupnom razvoju Srbije.

"To će imati efekte i za region u celini", poručio je Đukanović, uz čestitku Vučiću na izboru za predsednika Srbije, navodi se u saopštenju DPS-a dostavljenom Tanjugu.

Predsednik Evropske narodne partije Džozef Dol čestitao je Aleksandru Vučiću na, kako je ocenio, čistoj pobedi na predsedničkim izborima.

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi ocenio je da uz veliku pobedu Aleksandra Vučića dolazi i velika odgovornost, poručio izabranom predsedniku da u civilnom društvu ima partnera i pozvao ga na dijalog.

Prve čestitke Vučiću sinoć su uputili austrijski kancelar Kristijan Kern i šef diplomatije te države Sebastijan Kurc.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије