Reagovanja kandidata i njihovih štabova

Kandidati na predsedničkim izborima u Srbiji i njihovi izborni štabovi reagovali su na rezultate. Prema rezultatima Ipsosa, Aleksandar Vučić je pobedio u prvom krugu.

Kandidat Saša Janković je rekao da njegov izborni rezultat predstavlja pobedu pristojnosti, reda, finih ljudi, pravila, principa i vrednosti za koje se zalagao.

"Zvuči neobično, ali ja moram da proglasim pobedu", rekao je Janković i dodao: "Ovo je pobeda Srbije koja više nije ista."

Poručio je da će vratiti Srbiji dostojanstvo, optimizam i institucije.

"Straha više nema", dodao je Janković i ocenio da je danas bio veliki i značajan dan

Iznenađenje izbora stiže iz Mladenovca. Odmah po zatvaranju birališta, proglasio je pobedu – ipak, nekoliko sati kasnije Luka Maksimović završava na trećem mestu.

Na pitanje da li je zadovoljan, Maksimović kaže: "Ja znam samo za rezultat Bešiktaš – Panatinaikos 2:1. Ostale rezultate ne pratim i ne zanimaju me."

Vuk Jeremić je izjavio da je dobio podršku između 200.000 i 250.000 birača Srbije i da je ponosan na taj rezultat, s obzirom na, kako je rekao, pritiske i "medijsku satanizaciju" kojoj je bio izložen.

Jeremić je bio vidno razočaran izbornim rezultatom i konstatovao je da je sve što se dešavalo u kampanji i tokom izbornog dana dokaz da Srbija nema demokratsko društvo.

Najavio je da će nastaviti političku borbu i da neće praviti nikakve političke ili bilo kakve druge kompromise.

Šefica izbornog štaba SRS-a Vjerica Radeta izjavila je da je na osnovu prispelih rezultata sa terena u SRS "očigledno" da je Aleksandar Vučić pobedio u prvom izbornom krugu i da radikali nisu zadovoljni rezultatom koji je postigao njihov kandidat.

"Mi ćemo u narednim danima razmotriti uzroke i posledice tih izbornih rezultata, nemamo preciznije podatke o procentima, to pratimo i pratimo i dalje, ali jednostavno, nismo u stanju da to radimo brzinom kojom to rade agencije po stratumima. Na osnovu i tih prispelih rezultata, očigledno je da je Vučić osvojio više od 50 odsto i da je pobedio u prvom krugu", rekla je Radeta novinarima.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da su predsednički izbori protekli uz najnepošteniju kampanju u istoriji i da je jedino pravo rešenje da se izbori ponište i organizuju novi, koji će biti održani na demokratski način.

U prvom obraćanju nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, Obradović je rekao da je poslednja izborna kampanja obilovala "kontinuiranom krađom".

Saša Radulović je izjavio da je na predsedničkim izborima pobedila neregularnost i apstinencija i da je ključni razlog za loš rezultat opozicije to što nije imala jednog kandidata.

"Kupovina glasova, strah i neregularost, kao i apstinencija su odlučili izbore", rekao je Radulović u izbornom štabu Pokreta Dosta je bilo.

"Nismo uspeli da izvedemo ljude na izbore", dodao je Radulović, koji tvrdi da je Aleksandar Vučić osvojio od 30 do 35 odsto ukupnog glasačkog tela.

Milan Stamatović je izjavio da je prvi rezultat o glasovima koje je on osvojio izvanredan rezultat i da predstavlja ozbiljan temelj i osnovu za buduće političko delovanje.

"Sigurno nećemo stati na ovome. Već ozbiljno radimo za naredne parlamentarne izbore, jer ovaj rezultat nama daje šansu, mogućnosti i nadu da možemo ozbiljno da se umešamo u politički život u Srbiji u nekom narednom period od dve godine", kazao je on.

Predsednički kandidat DSS-a Aleksandar Popović izjavio je da se prema podacima te partije njegov rezultat na današnjim izborima kreće između 1,2 i 1,3 posto, te da ne mogu da budu zadovoljni.

"Mi naravno ne možemo da budemo zadovoljni rezultatom, ali smo zadovoljni jer smo išli pod svojim imenom i govorili o jasnoj i određenoj politici i dali odgovore na pitanja koja nas muče", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, DSS je dokazala da je njihova ideja živa bez obzira na to šta se događalo u prošlosti.

Predsednički kandidat Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović čestitao je večeras građanima Srbije na održanim demokratskim izborima i na činjenici da se ,"iako su to mnogi priželjkivali, nije desio nikakav loiš scenario na ulicama gradova i sela" u zemlji. 

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи